Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä ehkäistään lasten seksuaalista hyväksikäyttöä - Lahden seudun kouluihin luodaan turvallisuussuunnitelmat

Ahdistelija voi lähestyä kännykällä. Kuva: Venla Tirkkonen

Ennaltaehkäisy on merkittävässä roolissa, kun torjutaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä. Ehkäisyyn tarvitaan turvataitokasvatusta, jollaisen mallia aletaan kehittää Päijät-Hämeen kuntiin.

Kouluihin ja oppilaitoksiin luodaan yhdenmukaiset turvallisuussuunnitelmat sekä vahvistetaan henkilöstön perustietoja seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ennaltaehkäisyssä.

– Koulutusten myötä ammattilaiset saavat keinoja vahvistaa lasten ja nuorten turvataitoja. Lisäksi ammattilaiset pystyvät antamaan tietoa toimivista reagointi- ja toimintamalleista, mikäli lapsi tai nuori joutuu hämmentävään, pelottavaan tai ahdistavaan tilanteeseen netissä, kertoo Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras.

Kyseinen TUTKA-hanke toteutetaan Lahden ammattikorkeakoulun, Lahden kaupungin seudullisen kehittämisen yksikön sekä Väestöliiton yhteistyönä. Se on jo alkanut ja jatkuu ensi vuoden loppuun.

Houkutuksia netissä

Kasvavana ongelmana on digitaalisen median kautta tapahtuva seksuaalinen häirintä.

Groomingilla tarkoitetaan prosessia, jossa hyväksikäyttäjä luo lapseen tai nuoreen luottamuksellisen suhteen, jonka avulla hän pystyy houkuttelemaan lapsen tai nuoren seksuaalisiin tekoihin.

Grooming tapahtuu internetissä joko tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen välityksellä.

– On tärkeää, että lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset ymmärtävät, miten grooming-prosessi etenee, korostaa Porras.

Ammattilaisen tehtävänä on tehdä lastensuojelu- ja rikosilmoitus sekä ohjata lapsi tai nuori ja tarvittaessa koko perhe keskusteluavun piiriin.

Tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan Päijät-Hämeessä alakouluikäisistä viisi prosenttia oli kokenut seksuaalista ehdottelua, viestittelyä ja sopimattoman kuvamateriaalin näyttämistä vuoden aikana.

Yläkoululaisista tytöistä yli neljännes ja pojista seitsemän prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä vuoden aikana. Näistä nuorista vain joka neljäs oli kertonut asiasta aikuiselle.

Luvut ovat samankaltaiset koko maassa.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi