Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Haluaisimme vain, että myymälämme näkyisi eikä sen edustalla olisi yleistä vessaa" – vaneriaitaus yllätti Lahden ydinkeskustan vaateliikkeen

Lanunaukiolla toimiva E. Lehto vaati Seurahuoneen laajennushankkeen keskeyttämistä. Valitus ei vaikuta aikatauluun, sanoo Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Muotitalo Lehdon liikkeen edustaa on aidattu vanerilla noin 15 metrin pituudelta. Kuva: Vili Uuskallio

Vaateliikkeen näyteikkuna peittyy vanerista tehdyn aitauksen taakse Lahden Lanunaukiolla. Violetit valomainokset näkyvät juuri ja juuri.

Noin 15 metriä pitkä ja nelisen metriä leveä suoja-aitaus on syynä siihen, että Keskustalon liiketilassa toimiva E. Lehto oy (Muotitalo Lehto) jätti syyskuussa valituksen kiinteistön kolmannen kerroksen muutostöiden rakennusluvasta.

Suojarakennelma kohosi vielä alkusyksystä kolmannen kerroksen korkeuteen peittäen näkymän vaateliikkeeseen.

– Asiakas tuli sisään ja kysyi, että mitkäs esteet tuossa on, onko liikkeenne auki? Kukaan ei ollut ilmoittanut meille mitään, E. Lehdon toimitusjohtaja Riitta Olsson kertoo.

19 uutta huonetta

Suoja-aitaus liittyy Lahden Seurahuoneen laajentamiseen Keskustalon tiloihin. Kiinteistöyhtiö sai elokuussa kaupungin rakennusvalvonnalta luvan 19 hotellihuoneen sijoittamiseen talon kolmoskerroksen toimistotiloihin.

Olsson korostaa, ettei E. Lehdolla ole mitään hotellihuoneiden rakentamista vastaan. Valitus jätettiin, koska yritystä ei kuultu luvasta päätettäessä.

Sen lisäksi, että suojaseinä peittää mainosikkunan, sitä ja etenkin seinustalle jätettyä kulkuaukkoa käytetään myöhäiltaisin ja öiseen aikaan käymälänä.

– Haluaisimme vain, että myymälämme näkyisi eikä sen edustalla olisi yleistä vessaa, Olsson sanoo.

Aitaus rakennettiin roskalavaa ja työmaan ajoneuvoja varten.

– Sanottiin, että suoja on vain yhdeksän viikkoa, mutta tästä on jo vaikka kuinka kauan.

"Eikö voisi laittaa verkkoaitaa?"

Olssonin mukaan asiasta yritettiin neuvotella Seurahuonetta pyörittävän Osuuskauppa Hämeenmaan kanssa.

– Yritimme sanoa, että eikö siihen voisi laittaa vaikka verkkoaitaa, josta näkyisi läpi. Haluaisimme hyväntahtoista yhteistyötä. Neuvottelut ovat olleet kuin olisi lyönyt päätä seinään. Eivät he enää vastaa edes sähköposteihin.

Vapaudenkadun suunnasta vaateliike erottuu paremmin kuin Aleksanterinkadun puolelta. Kuva: Vili Uuskallio

Suojaseinämän vaikutusta myyntiin on Olssonin mukaan vaikea arvioida.

– Asiakkaat ovat kysyneet, että ai oletteko te auki, he luulivat että täällä takana ei ole enää ketään.

Tammikuussa valmista

E.Lehto on vaatinut rakennushankkeen keskeyttämistä, kunnes asia on ratkaistu.

Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan valitus ei vaikuta hankkeen aikatauluun tai huoneiden käyttöönottoon.

– Tammikuun loppupuolella huoneiden pitäisi olla valmiita, hän ennakoi.

Hämeenmaa ei ole osapuolena valitusasiassa, joka kohdistuu kaupungin rakennus- ja ympäristölupalautakunnan tekemään päätökseen jättää tutkimatta E.Lehdon jättämä oikaisuvaatimus.

Käsittelevät meitä kuin roskaa tiellä. E. Lehto oy:n toimitusjohtaja Riitta Olsson

Vormisto huomauttaa, että kaupunkiympäristössä remontit vaikuttavat yleensä myös ympärillä oleviin.

– Kun keskustassa rakennetaan, siellä ei oikein pysty tekemään, jos jossain ei ole roskalavaa. Aikanaan kun tehtiin Aleksanterinkatua, sillä oli aikamoinen haitta joka puolelle, mutta pakkohan se vaan oli tehdä.

– Nämä ovat ikäviä juttuja, että haittaa aiheutetaan. Tottakai mielellämme pyrkisimme toimimaan niin, ettei kenellekään tulisi haittaa.

Kävelysillan kaavatyö ensi vuoteen

Seurahuone on aikeissa laajentaa toimintaansa myös Aleksanterinkadun toiselle puolelle Sokoksen kolmanteen kerrokseen. Sinne tulisi 15 kappaletta kaksikerroksisia huoneita.

Hämeenmaa haluaisi rakentaa Sokoksen ja Seurahuoneen välille kävelysillan. Havainnekuva on viime vuodelta. Kuva: A1-arkkitehdit

Asiakkaat kulkisivat Sokoksesta Seurahuoneelle Aleksin ylittävää kävelysiltaa pitkin. Sillan suunnittelusta on tarkoitus järjestää ideakilpailu. Hanke odottaa kaavasuunnittelua.

– Valitettavasti kaupungin kaavoitus on niin tukossa, että asian käsittely siirtyy ensi vuoden alkuun. On harmillista, että hanke ei pääse etenemään sen takia, ettei ole resursseja sen käsittelyyn, Vormisto toteaa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi