Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kelpaako Airbnb:n asiakkaille mökki, jossa on ulkohuussi? Majoituspalvelun infoillat vetivät väkeä Hollolassa ja Asikkalassa

Hollolalaisella Niipalan tilalla ei ole sotkettu paikkoja tai lähdetty laskuja maksamatta.

Mikko Niipalalla on vain hyviä kokemuksia Airbnb:n kautta tulleista matkaajista. Hollolan kirkonkylälllä olevalle tilalle on tullut perheitä ja pariskuntia ympäri maailmaa. Kuva: Katja Luoma

Hollolan kirkonkylässä Niipalan tilalla on vuokrattu kokonaista taloa jo yli vuoden ajan internet-sivusto Airbnb:n kautta. Seitsemän vuotta sitten sedältään maatilan ostanut Mikko Niipala kertoo, että maailman laajuiselle alustalle lähdettiin mukaan, koska erilaiset matkailijat etsivät majoituksia monenlaisista kanavista.

– Olemme myös muilla alustoilla, koska yleinen periaate on nykyään olla monessa kanavassa mukana. Airbnb:n kautta meille on tullut eri-ikäisiä perheitä ja nuoria pariskuntia ympäri maailmaa.

Niipalan tilalle kokoontui torstai-iltana talo täyteen väkeä Maallemuuttajat 2030 -hankkeen infoon, jonka teemana oli muun muassa Airbnb:n turvallisuus, haasteet ja mahdollisuudet.

Mikko Niipalalla oli majoitusmuodosta vain hyviä kokemuksia.

– Tähän mennessä kukaan ei ole meillä rikkonut mitään tai lähtenyt maksamatta. Toiset henkilöt jättävät tilat siistiksi ja toisten jälkeen kerätään enemmän roskia, Niipala vertailee.

Lahden matkailussa parantamisen varaa

Vaikka Niipalan kokemus Airbnb:stä on vasta lyhyeltä ajalta, on isäntä välillä hämmentynyt, miten ulkomaalaiset vieraat ovat päätyneet majoittumaan juuri siellä. Viime talvena tilalle tuli viikoksi venäläis-irlantilainen perhe, joka halusi hiihtää Lahden hyvämaineisilla laduilla. Majoittujia on ollut myös Yhdysvalloista, Baltian maista, Saksasta ja Suomesta.

– Päijät-Hämeen parhaita puolia ovat saavutettavuus lentokentältä ja upea luonto. Lähikohteita kehtaa esitellä eksoottisina paikkoina ulkomaalaisille matkaajille. Mielestäni Lahden seutu alisuoriutuu matkailussa. Tarjontaa pitäisi olla enemmän ja organisaation kunnossa, Niipala sanoo.

Asiakkaat kaipaavat luistimia ja tekemistä

Majoituksen lisäksi Airbnb:n kautta tulevat matkailijat kaipaavat usein myös tekemistä. Sitä vuokranantajan ei ole pakko itse järjestää, mutta infoa on hyvä antaa. Niipalan tilalla asiakkaat ovat kyselleet vuokraluistimia ja lähialueiden luontoreittejä. Monet kaipaavat yksinoloa ja hiljaisuutta.

Mikko Niipala kertoi kokemuksistaan Airbnb:stä infoillassa. Projektipäällikkö Kaisa Tuominen antoi vinkkejä hyvän ilmoituksen tekemiseen. Kuva: Katja Luoma

– Meille asiakkaat ovat tulleet vuokra-autoilla, mutta polkupyörätkin olisi kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Luistimia minulla ei vielä ollut valitettavasti asiakkaille vuokrattavaksi.

Emäntä seurana aamiaisella

Niipalan mielestä Airbnb-toiminta sopii ihmisille, jotka ovat lisätienestin vuoksi valmiita näkemään vaivaa ja kohtaamaan erilaisia matkailijoita. Joustavuuttakin kysytään, sillä joskus vieraat ajavat pihaan myöhään illalla.

– Välillä saamme vastailla hassuihin kysymyksiin. Ilmoitukseen on hyvä laittaa selvästi, mitä kaikkea hinta sisältää, Johanna Niipala muotoilee.

Majoituskohteen puitteiden lisäksi matkailijat arvostelevat vierailun jälkeen usein myös isäntäväen. Mikko Niipala kertoo majoittuneensa hiljattain Pyreneitten niemimaalla pienessä hostellissa, jonka emäntä istui joka aamu aamiaisella matkalaisten seurana.

Kuvia, välimatkoja ja tapahtumia

Asikkalassa ja Hollolassa järjestetyissä Maallemuuttajat 2030 -hankkeen infotilaisuuksissa kysyttiin muun muassa, että pitääkö majoittuville tarjota aamiaista? Voinko laittaa vuokralle peruskuntoisen mökin ilman sisävessaa? Mitä jos naapurit eivät tykkää Airbnb-toiminnasta?

Projektipäällikkö Kaisa Tuominen kertoi Airbnb-toiminnan nousevan pintaan, kun pohditaan, miten maaseudun asukkaat voivat ansaita omaisuudellaan vuokraamalla mökkejä, huoneita tai taloja. Infojen perusteella innokkuutta on.

– Olen kertonut kiinnostuneille, mitä kohteen ilmoitukseen kannattaa laittaa. Hyvien kuvien lisäksi tärkeitä asioita ovat varustelut, välimatkat isoihin kaupunkeihin, luontokohteisiin ja tapahtumapaikoille, Tuominen tiivisti.

Tutkija Salla Jutila Lapin yliopistosta kertoi, että Airbnb:n suosio on kasvanut Rovaniemellä räjähdysmäisesti. Kuva: Katja Luoma

Mahdollisille vuokraajille kerrottiin majoitustoimintaan liittyvästä verotuksesta, turvallisuudesta ja vakuutuksista. Lapin yliopiston tutkija Salla Jutila muistutti, ettei Airbnb:llä ole vastuuta mistään, joten omasta vakuutusyhtiöstä on syytä varmistaa vakuutusasiat.

Itsekin Airbnb:n kautta satunnaisesti majoituspaikkoja etsivä Jutila ei halua määritellä huoneille tai mökeille vähimmäisvarustelutasoa.

– Moni matkaaja etsii askeettisia elämyksiä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi