Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan tuulivoimalaa vastaan useita muistutuksia – viranomaiset edellyttävät selvitysten päivittämistä

Lähes 200 metriin kohoava tuulimylly tulisi Miekkiön Tuohijärvenkalliolle. Kunnan rakennusvalvonta ratkaisee lupahakemuksen vuodenvaihteen tienoilla.

Vuonna 2015 Tuohijärvenkalliolle haettiin lupaa neljälle tuulivoimalalle. Nyt käsittelyssä olevan hakemus koskee yhtä tuulimyllyä. Kuva: Salpatuuli-osuuskunta

Hollolan Miekkiöön Tuohijärvenkalliolle suunnitellun tuulivoimalan lupahakemuksesta on jätetty yhdeksän muistutusta kunnan rakennusvalvontaan.

Muistutuksista kahdessa allekirjoittajia on yksittäisiä henkilöitä enemmän, kertoo Hollolan johtava rakennustarkastaja Pekka Laitinen. Yhteensä muistutusten takana on useita kymmeniä henkilöitä.

Tuohijärvenkalliolle on haettu suunnittelutarveratkaisua yhdelle tuulimyllylle, jonka lapakorkeus olisi 199 metriä ja napakorkeus 121 metriä. Hankkeen takana on Salpatuuli-osuuskunta.

Hakemus on jatkoa vuonna 2015 käynnistyneelle lupaprosessille, jossa Tuohijärvenkalliolle esitettiin neljää isoa tuulimyllyä. Suunnitelmat muuttuivat, kun Hollolan valtuusto päätti runsas vuosi sitten olla aloittamatta voimaloiden kaavatyötä.

Luontoselvityksistä vuosia

Tuohijärvenkallion tuulimylly tulisi noin 500 metrin päähän lähimmistä kiinteistöistä. Muistutuksissa on vedottu muun muassa voimalan melu-, välke- ja maisemavaikutuksiin.

– On tuotu asioita esiin asiallisesti, tiivisti ja selkeästi. Juurikaan ei ole sellaista uutta näkökulmaa, joka ei aiemmin olisi ollut esillä, Laitinen kertoo.

Suunnittelutarvehakemuksessa on hyödynnetty aiemmin tehtyjä selvityksiä, joita on viranomaisten mukaan päivitettävä ennen asian ratkaisemista. Esimerkiksi lepakko-, linnusto- ja luontoselvitykset ovat neljästä kuuteen vuotta vanhoja, kunnan ympäristövalvonta huomauttaa lausunnossaan.

Hämeen ely-keskus suhtautuu myönteisesti tuulivoimatuotannon lisäämiseen, mutta katsoo, että Tuohijärvenkallion hankkeen vaikutukset on arvioitava kattavammin ennen päätöksentekoa.

Kuva: Anssi Hietamaa

Salpatuulella on noin kuukausi aikaa antaa oma lausuntonsa. Hakemus on edelleen voimassa, sanoo osuuskunnan hallituksen jäsen Matias Partanen.

– On tapauskohtaista, miten pitkään luontoselvitys pysyy relevanttina. Katsotaan ihan rauhassa, miten vastataan.

Suunnittelutarveratkaisusta tehdään viranhaltijapäätös, joka on joko myönteinen tai kielteinen.

– On aika tarkalla, syntyykö päätös tämän vuoden puolella, vai meneekö se ensi vuoden alkuun, Laitinen ennakoi.

Rakennusvalvonnan viranhaltijapäätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi