Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Mukkulan koulun huumeongelmaa hyssytellään, väittävät vanhemmat: "Olen omin silmin nähnyt, kuinka kama ja raha vaihtavat omistajaa"

Vanhemmat kertovat Radio Voiman haastattelussa saaneensa rehtorilta kotiin kehotuksen käyttää lapsi huumetesteissä. Rehtori Hanna Saarisen mukaan kyse on useammasta lapsesta.

Huumeongelma puhuttaa yhä enemmän Lahden Mukkulan yhtenäiskoululla. Kuva: Anssi Hietamaa

Mukkulan yhtenäiskoulun huumeongelma on joidenkin koulua käyvien lasten vanhempien mukaan täyttä totta. Kaksi vanhempaa oli keskiviikkona Radio Voiman haastattelussa, ja toinen heistä on itse todistanut huumekauppaa koululla. Naiset haluavat pysytellä haastattelussa nimettöminä.

– Siellä on aikuisia, jotka myyvät huumeita nuoremmille, jotka sitten jatkavat myyntiä kouluaikana. Olen itse nähnyt, kuinka aikuinen tulee autolla paikalle ja raha ja kamat vaihtavat omistajaa kädestä pitäen, nainen kertoo.

Naisen lapsi oli myös kotona kertonut, että hänen kaveripiirissään on huumeiden käyttäjiä. Molempien vanhempien lapset oli kutsuttu koulun kautta huumeseulontaan Lahden kaupunginsairaalaan eli käytännössä virtsatestiin.

– Koulusta rehtori soitti, että varman tiedon mukaan lapsi käyttää huumeita ja kuuluu huumerinkiin, kertoo toinen naisista.

Huumeiden myyntiä todistaneen naisen lapsi oli rehtorin mukaan kannabiksen myyntiä pyörittävän ringin johtajatar. Rehtori oli nimennyt myös tyttären kavereita osaksi huumerinkiä.

Naiset kertovat, että kummankin lapset kävivät huumetesteissä ja kummankin lapsen kohdalla tulokset olivat negatiivisia. Naiset ihmettelevät, mistä nimilista mahdolliseen huumerinkiin kuuluvista on lähtenyt liikkeelle ja rehtorille asti.

– Nimeä ei ole tiedossa, mutta rehtori sanoi, että tieto on tullut erittäin varmasta lähteestä. Tyttäreni on raivoissaan siitä, että hänet on nimetty huumeporukkaan.

Lasten kaveripiirissä on käyttäjiä, mikä saattaa naisten mukaan selittää sitä, että heidän lapsensa on sekoitettu huumepuheisiin.

"Tilanne ei selvästikään ole koululla hallinnassa"

ESS kertoi aiemmin marraskuussa, että Mukkulan koululla järjestettiin vanhempainilta lisääntyneen huumehuolen takia. ESS:n jutussa kerrotaan, että koulun rehtori Hanna Saarinen laittoi ennen tilaisuutta vanhemmille viestin, jossa hän kertoi koulun ja poliisin olevan huolissaan huumeitten runsaasta saatavuudesta ja käytöstä alueella. Koulu oli myös puuttunut alakoulun oppilaille välitetyn nuuskan myyntiin.

Rehtori ei kuitenkaan tuolloin halunnut kommentoida asiaa julkisuudessa. Sen sijaan opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen sanoi ESS:lle, että "Mukkulan koulussa tilanne on täysin hallinnassa". Kommentti ihmetyttää Radio Voiman haastattelemia vanhempia. Toinen Voiman haastattelemista vanhemmista sanoo, että taannoisessa vanhempainillassa Hämeen poliisin Ankkuri-tiimi kertoi, että Mukkulan koululla on käytetty kannabista, piriä ja LSD:tä.

– Tilanne ei selvästikään ole Mukkulan koululla hallinnassa. Me yritämme tässä nyt saada asialle julkisuutta, vaikka sitä yritetään joidenkin toimesta hyssytellä. Tilanne on vakava, toinen naisista päättää.

Rehtori: Useammasta lapsesta on kyse

Voima on tavoittanut keskiviikkona haastatteluun myös Mukkulan yläasteen rehtorin Hanna Saarisen.

– Huoli on noussut kodeissa, ja joidenkin kohdalla huoli on ollut aiheellinen. Koulun tehtävä on, jos tällainen huoli nousee, ilmoittaa siitä huoltajalle ja sen jälkeen käydä asiasta keskustelua, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan joidenkin lasten kohdalla viestiä huumeidenkäytöstä on tullut useasta lähteestä, ja näiden tietojen perusteella on otettu yhteyttä vanhempiin.

– En koe puhuneeni varsinaisesti huumeringeistä, mutta joka tapauksessa asiaa on lähdetty selvittämään, niin kuin mielestäni on koulun velvollisuus selvittää.

Saarinen ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka moni nimi niin sanotulla huumelistalla on ollut tai on.

– Sanotaan, että useammasta lapsesta on kyse kyllä.

Saarinen ottaa puheeksi vanhempainillan ja sanoo, ettei Lassi Kilponen ollut paikalla. Saarisen mukaan aikuiset ovat herkillä asian suhteen, ja koululta ollaan "herkällä korvalla yhteydessä vanhempiin" aina, kun on huolta.

– Sehän on aina nuoren oma valinta, jos he haluavat aineita kokeilla, mutta meidän aikuisten täytyy yrittää vaikuttaa heidän ajatuksiinsa.

Saarisen mukaan koulu jatkaa yhteistyötä poliisin ja tarvittaessa sosiaaliviranomaisten kanssa. Saarinen myös toivoo vanhempien ottavan kouluun yhteyttä, jos he havaitsevat huumeiden myyntiä koulun alueella tai ovat huolissaan lastensa asioista.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi