Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ei taitoa eikä aikaa hoitaa eläimiä – viranomaismääräyksille kintaalla viitanneelle lampurille ehdollista

Eläintenhoitaja sai ohjeen, että jos lammas tulee tielle, "lyöt vaan nyrkillä päähän".

Viime keväänä tehdyllä kotietsinnällä tavattu lammas, joka määrättiin lopetettavaksi. Kuva: Poliisi

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kuusikymppisen heinolalaismiehen eläinsuojelurikoksesta ja kahdesta muusta rikoksesta 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Syytetty oli pitänyt vuosina 2017–2019 lähes 400 eläimen lampolaa Iitin Vuolenkoskella ilman aiempaa kokemusta eläinten pidosta. Teko ei ollut kohdistunut koko laumaan.

Käräjäoikeus näki syytetyn toiminnassa paljon moitittavaa, kuten olivat tehneet tilalla käyneet eläinlääkäritkin. Oikeuden mukaan tarkastuspöytäkirjat ovat "varsin karua luettavaa".

Oikeuden mielestä syytetyn toiminta oli ollut ristiriitaista: hän oli halunnut saada elannon lampaita pitämällä, mutta hänen tietonsa ja taitonsa eivät riittäneet kantamaan vastuuta suuresta lampolasta.

Syytetty oli yrittänyt hoitaa lampaita yksin. Ensimmäisen vuoden keväällä hänellä oli palkattu eläintenhoitaja. Oikeus kuuli häntä todistajana. Todistajan mukaan syytetty kohteli eläimiä väkivaltaisesti ja neuvoi todistajaakin toimimaan samoin.

Jos lampaat tulevat tielle, "lyöt vaan nyrkillä päähän", oli syytetty neuvonut todistajaa. Sen toteaminen, onko maassa makaava eläin sairas, hoituu eläintä potkaisemalla.

Syytetty kiisti syytteen. Hänen mukaansa lampaitten laihuus johtui lampolaa alusta asti vaivanneesta loisongelmasta. Eläinlääkärin mukaan loiset ovat tavallisia, mutta ovat hoidettavissa lääkkein.

Lampaanraatoja lampolan vieressä olevalla pellolla. Kuva: Poliisi

Eläinlääkäri tilalla, koira pässin kurkussa kiinni

Oikeus toteaa, että syytetty ei ollut juurikaan noudattanut eläinlääkärin antamia määräyksiä vaan suhtautunut ylimielisesti. Syytettyä oli muun muassa käsketty poistamaan vapaana juoksevat koirat lampaitten pitopaikasta. Erään tarkastuksen aikana koira käy pässiä kiinni kurkusta.

Eläinlääkärin raportin mukaan nälkiintyneitten eläinten määrä tilalla oli harvinaisen suuri. Se kielii puutteellisesta karjan tarkkailusta. Lampaat laidunsivat vielä lokakuussa loppuun kalutuilla laitumilla.

Talvella 15 asteen pakkasessa syytetty oli kuljettanut lampaita teurastamolle kärryssä, jossa oli vain verkosta tehdyt laidat.

Syytetty tuomittiin myös ympäristönsuojelulain rikkomisesta. Laitumen ja talousvesikaivojen välinen suojavyöhyke oli liian kapea. Syyttäjän mukaan syytetty oli haudannut kuolleita eläimiä maahan tai hävittänyt niitä polttamalla. Tästä ei ollut riittävää näyttöä.

Lampaanlihan myyminen verkossa harhaanjohtavin tiedoin johti tuomioon markkinointirikoksesta.

Oikeus määräsi syytetyn lampaita koskevaan eläintenpitokieltoon vuoden 2021 loppuun asti. Hänen on korvattava valtiolle puolustajansa palkkio, 7 600 euroa.

Syytetyn mukaan tilalla ei enää ole lampaita.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi