Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nastolan skeittiparkkiväki kävi urkkimassa ideoita naapureista – "Orimattilan malli paras ja kestävin"

Nastolalaiset ovat haaveilleet omasta skeittiparkista jo vuosikymmeniä. Projektia tukemassa tunnettuja nimiä.

Rauno Grönroos, Liisa Helanto ja Joonas Karhinen poikkesivat myös Lahden pumptrack-radalle. Kuva: Katja Luoma

Nastolassa jo vuosikymmeniä odotettu skeittipuistohanke on viimeisen vuoden aikana saanut lisää vauhtia. Tiistai-iltana pieni mutta innokas aktiivien ryhmä teki opintomatkan Orimattilaan ja Hollolaan, missä osallistujat pääsivät näkemään paikan päällä eri tavoilla toteutettuja skeittiparkkeja.

Orimattilan kaupungin skeittiparkki on juuri valmistunut, mutta se odottaa vielä maisemointia ja valaistusta ennen kuin skeittaajat pääsevät sitä ensi keväänä testaamaan. Paikalla ollut urakoitsija kertoi täysbetonisen skeittiparkin kooksi noin 300-400 neliötä. Nastolalaiset haaveilevat vähän pienemmästä parkista, mutta betoni teki vaikutuksen.

– Minulle tämä kaikki oli uutta ja valaisevaa, koska en ole aikaisemmin näitä asioita miettinyt. Ehdottomasti Orimattilan malli oli paras ja kestävin. Saa nähdä saammeko meillekin parasta. Tärkeintä on aina turvallisuus, Nastola-seuran puheenjohtaja Liisa Helanto pohdiskeli.

Betoninen skeittiparkki tehdään aina paikan päällä ja se vaatii paljon käsityötä. Esimerkiksi Orimattilan skeittiparkin pinnat on hiottu kuusi kertaa.

Nuorten toiveita kuullaan

Opintokierroksen ideana oli myös kuulla tuoreita kokemuksia skeittiparkin rakennustöistä ja projektien eri vaiheista. Orimattilassa vieraat kuulivat, että kunnan rakennuttaman skeittiparkin matkaan oli mahtunut monta mutkaa. Skeittiparkki oli jo kerran sovittu yhteen paikkaan, joka jouduttiin vaihtamaan teknisistä syistä. Sen jälkeen hanketta hidastivat kaavat, henkilöiden vaihtumiset ja rahoituskuviot. Lopulta skeittiparkki rakennettiin päiväkodin naapuriin, ja siitä tehtiin käyttäjien toiveita kuunnellen täysbetoninen.

Kierroksen aikana puhuttiin paljon skeittiparkkien materiaaleista. Betoni nousi suosikiksi. Kuva: Katja Luoma

Nastolassa skeittiparkki on lähtenyt asukkaiden toiveesta ja siinä on mukana aktiivisten kuntalaisten lisäksi palkattuna työntekijänä Päijänne-Leaderin ja Heimohautomon yhteisöaktivaattori Joonas Karhinen ja hallinnoijana toimiva Nastola-seura.

Nuoret ovat päässeet esittämään toiveita työpajoissa, joissa he etsivät parhaita puolia lähialueiden skeittiparkeista. Päijät-Hämeen parkit ja niiden ominaisuudet ovat nuorilla hyvin tiedossa. Nastolalaiset nuoret ovat tehneet työpajoissa jo ensimmäisiä mallinnuksia omasta skeittiparkista.

– Skeittiparkin karkea kustannusarvio on 100 000 euroa. Seuraava suuri ponnistus on saada rahoitushakemus liikkeelle. Yksi tärkein etappi on saada hankkeelle Leader-rahaa. Ensi keväänä projekti lähtee täysillä käyntiin ja houkuttelemme lisää ihmisiä mukaan, Karhinen kertoo.

Skeittiparkki kiinnostaa Temosta

Skeittiparkki-liikkeen taakse on saatu houkuteltua jo myös tunnettuja nimiä, sillä F1-kuljettaja Valtteri Bottaksen Westpro4U-säätiö on tukenut projektin rahoituksessa ja ohjaaja-tuottaja Tuukka Temonen on luvannut apuaan yritys- ja yksityisrahoituksen hankkimisessa.

Joonas Karhisen mukaan Nastolan skeittiparkki tulee maksamaan noin 100 000 euroa. Kuva: Katja Luoma

Kierrokselle osallistunut Nastolan aluehallintajohtokunnan puheenjohtaja Rauno Grönroos korostaa skeittiparkin olevan kaikkien nastolalaisten projekti.

– Minulla on positiivinen epäilys, että tämä lähtee pian kunnolla käyntiin, kun ihmiset saavat tietää asiasta. Muistan kuulleeni ensimmäisen toiveen skeittiparkista jo vuonna 1997, joten on tätä odotettukin, Grönroos sanoo.

Hengailupaikka

Ei pelkkää skeittailua

Nastolan skeittiparkkia suunnitellaan Nastolan Urheilukeskukseen.

Haaveissa on betoninen skeittipuisto, joka soveltuu scuuttajille, BMX-pyöräilijöille sekä nuorten vapaa-ajan viettopaikaksi.

Projektin suunnittelusta vastaa Souvi Group Osk.

Hanketta hallinnoi Nastola-seura ry. Heimohautomo auttaa projektin käynnistämisessä.

Skeittiparkin ideointiin ja suunnitteluun on osallistunut kymmeniä ihmisiä.

Rakennustöiden on tarkoitus alkaa keväällä 2020.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi