Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tästä alkaa joulunaika – joulukuusi saapui Lahden torille, katso kuvat

Joulukuusta sovitetaan jalkaan Lahden torilla. Valoja ryhdytään asentamaan keskiviikkona. Kuva: Vili Uuskallio

Joulukuusi saapui Lahden torille tiistaina ennen aamukymmentä. Kymmeniä ihmisiä kokoontui katsomaan kuusen pystyttämistä. Tori-isäntä Timo Arasola kertoo, että kuusi saatiin pystyyn ja sovitettua torin kuusenjalkaan kello 11:n aikaan.

- Nillittäjät nillittää, mutta tuo on ihan hyvä ja nätti kuusi. Olemme tottuneet, että aina tulee sellaista palautetta, että kuusi on vinossa, ruma tai liian vähän valoja. Mutta 99 prosenttia on sitä mieltä, että kuusi on nätti ja ihana, Arasola sanoo.

Kuusi nousee kotipihastaan Kiveriössä. Kaadon ja kuljetuksen hoitivat ammattilaiset, jotka ovat taanneet kuusen Lahden torille lukuisina vuosina. Tonttilan Nosto ja Kuljetus -yrityksellä on erityinen kuusiteline lavetin päälle. Kuva: Timo Arasola

Tällä kertaa kuusi haettiin Kiveriöstä. Kuusenkaatajat aloittivat työnsä yksityistontilla Mäyränkadulla aamukahdeksalta.

- Kuusi lähti tontin nurkasta hyvin mukaan. Kävin katsomassa 16-18 kuusta yksityishenkilöiden tonteilla. Osa oli mahdottomissa paikoissa, osa liian pieniä, osa ei niin nättejä, Arasola luonnehtii.

Lahden torin joulukuusi on perinteisesti haettu yksityishenkilön mailta. Poikkeuksen teki viime vuosi, jolloin kuusi haettiin Tapanilakodin pihalta. Puu oli kaatouhan alla joka tapauksessa.

Tiistaiaamuna Mäyränkadulla kuusi saatiin kuljetuslavetille aamuyhdeksän jälkeen. Sen jälkeen alkoi parinkymmenen minuutin matka torille.

- Aika tiukkoja käännöksiä oli Mäyränkadun ja Purokadun mutkissa. Jouduimme ottamaan muutamia liikennemerkkejä pois hetkellisesti, jotta kuusi saatiin ehjänä matkaan, Arasola kertoo.

Käännös Purokadulta Hirsimetsäntielle oli sen verran tiukka, että liikenteenjakajan merkit jouduttiin hetkeksi ottamaan pois. Kuva: Miska Törö

Kuusi kuljetettiin torille Lahdenkatua pitkin. Arasolan mukaan se vei tilaa kahden ja puolen ajokaistan verran. Aamuruuhkan jälkeen kuljetus ei kuitenkaan aiheuttanut juuri haittaa muulle liikenteelle.

Joulukuusi ohitti Lahden lyseon tiistaiaamuna. Kuusen alaoksat ulottivat kuljetuksen kahden ja puolen ajokaistan leveydelle. Kuva: Timo Arasola
Kohta kuusi kaartaa Vapaudenkadulta torille. Kuva: Timo Arasola

Kuusen valoja ryhdytään asentamaan keskiviikkona. Samana iltapäivänä avataan myös perinteinen veikkauskisa kuusen korkeudesta. Kisa ratkeaa ennen joulua, jotta Lahden torin ja Kauppahallin yrittäjien lahjoittama herkkukori ehtii voittajan joulupöytään.

Kuusi oli tiukasti sidottu lavetin kuljetustelineeseen. Kuva: Timo Arasola

Arasola testaa valot asennuksen jälkeen, mutta virallisesti kuusi valaistaan lauantaina 23. marraskuuta, jolloin torilla on joulunavaus.

Joulupukki saapuu torille lauantaina kello 11:n jälkeen. Kuusen valot sytytetään, kun iltapäivä hämärtyy valoille sopivaksi.

Kuuseen uusittiin led-valot viime vuonna, ne ripustetaan oksiin tällekin joulukaudelle.

- Ja katsotaan, mitä löytyy Lahti Energian varastosta, Arasola sanoo arvoituksellisesti.

Kuusen valot palavat yötä päivää siihen asti, kun kuusi on torilla. Joulupuu viedään pois torilta Salpausselän kisojen jälkeen eli maaliskuun alussa.

 

Kuusi muovataan sopivaksi torinkanteen upotettuun kuusenjalkaan. Kuva: Vili Uuskallio

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi