Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Asikkalan talousarvio hyväksyttiin vilkkaan keskustelun ja useiden äänestysten jälkeen

Vääksyn yhteiskoulusta käytiin kovin vääntö, vaikka koulu on jo päätetty rakentaa.

Valtuustoseminaari Asikkalassa marraskuun alkupuolella. Kuvassa lavalle nousseena sivistysjohtaja Juha Leppialho, hyvinvointijohtaja Matti Kettunen, kehittämispäällikkö Isa Maunula, tekninen johtaja Harri Hirvonen ja talousjohtaja Aapo Pispa. Kuva: Tuomas Räihä

Se kirottu tai siunattu Vääksyn yhteiskoulu riippuen siitä, keneltä kysyy. Asikkalan kunnanvaltuusto joutui ottamaan kokoustauon siinä vaiheessa, kun valtuutetuilta alkoi tippua esityksiä Vääksyn yhteiskoulu -investoinnin karsimiseksi.

Tauko venyi aiotusta 10 minuutista 45 minuuttiin, ja lopulta VYK-hankkeesta jouduttiin äänestämään useaan kertaan. Kokouksen kestettyä kolme tuntia valtuusto päätti hyväksyä kunnan talousarvion 2020–2022.

Demarien Pirjo Ahola esitti, että Vääksyn yhteiskoulun kustannuksista karsitaan pois 2 miljoonaa euroa vuodelta 2021 jättämällä koulumitoituksesta Hollolan Vesikansan yläkoululaiset pois. Ahola, joka edusti kokouksessa valtuutettu Hannu Mäkisen puolesta, sanoi jo ryhmäpuheenvuorossaan, että uuden yhteiskoulun arvioitu oppilasmäärä 530 on "ylimitoitettu". Ahlolan mukaan Vesikansan oppilaat pääsevät halutessaan myös Lahden Kivimaalle nousevaan kouluun.

– Vesikansan koululaisille tehdään nyt kahta koulua, ja kustannukset maksatetaan asikkalalaisilla, Ahola sanoi.

Asikkalan kunta on päättänyt rakennuttaa 16 miljoonaa euroa maksavan Vääksyn yhteiskoulun yläkoulun ja lukion käyttöön, ja koulurakennuksen on määrä valmistua vuonna 2022. Talousarviossa on koulua varten neljä miljoonaa euroa investointivarausta, nettovelkaa otetaan 10–11 miljoonaa.

Asikkalan Vihreiden Juha Tapiola kuvattuna työpaikallaan huhtikuussa. Kuva: Katja Luoma

Vihreiden ryhmäpuheenjohtaja Juha Tapiola esitti yhteiskoulun suunnittelun ja toteutuksen määrärahan pienentämistä 500 000 euroon. Perusteluna Tapiola mainitsi sen, ettei kunnan palveluverkkoselvitys ole valmistunut, oppilasennusteet eivät tue nykyistä rakennussuunnitelmaa ja VYK:n A-rakennukselle ei ole myönnetty purkulupaa. Tapiola esitti myös, että VYK:n A-rakennuksen tuleva käyttö otetaan kiireellisenä valtuuston käsittelyyn, sillä "se vaikuttaa alueen suunnitteluun ja rakentamiseen". Tapiola peräänkuulutti myös kokonaisnäkemystä uudisrakennuksesta, joka nyt vihreiden mielestä uupuu.

– VYK:n rakentamisesta on tehtävä asianmukainen hankintapäätös sisältyvine valitusosoitteineen, Tapiola päätti.

Kokoustauon jälkeen Ahola veti esityksensä pois. Sen sijaan Juha Tapiolan esitykset keräsivät kannatusta. Tapiola teki useita esityksiä koskien VYK:a, ja niistä kaikista äänestettiin. Tapiolan esitykset kuitenkin kaatuivat selkein lukemin ja talousarvio jäi näiltä osin ennalleen.

Kunnan tekninen johtaja Harri Hirvonen sanoi kokouksessa, että yhteiskoulun rakentamisen on tarkoitus alkaa syksyllä 2020, mutta jos hankerahoja karsitaan, rakentaminen viivästyy, sisäilmaongelmat kärjistyvät ja lisäksi saatetaan joutua maksamaan konsulttiyritykselle sakkoa. Lisäksi todettiin, että "asianmukainen hankintapäätös VYK:sta tehdään joka tapauksessa".

Tulo- ja kiinteistöverot pysyvät ennallaan

Kunnan ensi vuoden talousarvio on noin 0,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Asikkalan kunnanvaltuusto päätti kunnanhallituksen esityksen mukaisesti pitää tulovero- ja kiinteistöveroprosentit ennallaan. Vuoden 2020 tuloveroprosentti on siis jatkossakin 20,75 ja yleinen kiinteistövero 0,93.

Myös lisätalousarvio sosiaali- ja terveysmenojen kattamiseksi hyväksyttiiin. Asikkalan kunnan sote-menot 2019 ovat noin 29 miljoonaa euroa, mikä ylittää 882 000 eurolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa sovitun talousarvion. Suurin ylitys on erikoissairaanhoidon kustannuksissa.

Keskustan Katja Suomela esitti vuodelle 2020 määrärahan palautusta vanhan nuorisotalon korjaamiseksi eli 100 000 euron lisäystä talousarvioon. Määrärahan palautuksesta suoritettiin äänestys, jonka lopputulema meni lähes tasan, mutta esitys kaatui.

Kokouksessa oli paikalla 31 valtuutettua, joista 24 valtuutettua ja 7 varajäsentä. Valtuuston kokous oli käynnissä vielä puoli kymmenen aikaan illalla.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi