Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan valtuusto äänesti veroista – entinen valtuuston puheenjohtaja läksytti kunnan johtoa

Matti Siirola (kesk.) esitti kunnallisveron korottamista 21,5:een. "Palveluiden selvä heikkeneminen lisää varmasti muuttoliikettä Hollolasta toisaalle", hän arvioi.

Hollolan talouden on kestettävä siihen saakka, kunnes sote-palvelut tulevaisuudessa siirtyvät maakuntien vastuulle, sanoo Matti Siirola (kesk.). Kuva: Sari Mustjoki

Hollola jatkaa ensi vuonna 21 prosentin kunnallisverolla. Myös kiinteistövero pysyy ennallaan.

Asia varmistui maanantaina, kun kunnanvaltuusto vahvisti ensi vuoden verot äänestysten jälkeen.

Matti Siirola (kesk.) esitti veroprosentin nostamista 21,5:een. Korotusehdotus kaatui äänestyksessä lukemin 32–11.

Kiinteistöveron korottamista esitti Kristiina Vanhala-Selin (vihr.). Hänen ehdotuksensa torjuttiin äänin 38–5.

Siirola arvosteli kunnan johtoa

Siirola pohjusti korotusesitystään arvostelemalla suorasanaisesti kunnan johtoa.

– Olen täysin menettänyt luottamukseni sekä virkamiesjohtoon että kunnanhallitukseen. On edesvastuutonta, ettei tässä taloudellisessa tilanteessa esitetä veroprosentin tarkistamista, hän totesi viitaten ennusteisiin, joiden mukaan kunnan talous pysyy alijäämäisenä vielä vuosien ajan.

– Puuttuu johtajuutta. Ei ole positiivisuutta, ei uskoa tulevaisuuteen, ei viisautta, ei strategiantajua, ei innovatiivisuutta, valtuuston entinen puheenjohtaja, tarkastuslautakuntaa nykyisin johtava Siirola luetteli.

Siirolan esittämä korotus olisi lisännyt kunnan tuloja kaksi miljoonaa euroa. Tällä olisi katettu noin kaksi kolmasosaa talouden tasapainotustarpeesta.

– Tulkitsen passiivisen tilanteen niin, että kunnan johto antaa sovinnolla taseen ylijäämien sulaa olemattomiin.

Palveluverkkoon kaavaillut leikkaukset eivät Siirolan mukaan pelasta kunnan taloutta. Hän arvelee, että kuntalaiset ovat valmiita maksamaan lisää veroja, jos palvelut saadaan niin säilytettyä.

– On aivan pötypuhetta väittää, että veronkorotus ajaisi kuntalaisia muualle. Sen sijaan palveluiden selvä heikkeneminen lisää varmasti muuttoliikettä Hollolasta toisaalle.

Aloite kehitysryhmän perustamisesta

Siirolan esitystä kannatti muiden muassa Erkki Arvila (sd.).

– Verojen korottaminen on pakollinen tilanne noin puolessa Suomen kunnista. Vuoden päästä veronkorotus olisi vaikeampaa. Seuraavat kuntavaalit ovat silloin puolen vuoden päässä, hän totesi.

Nykyisen veroprosentin säilyttämisen puolesta käytti puheenvuoron Aki Markkola (ps.). Hän huomautti, että kunnan rahat eivät riitä kaikkeen.

– Onko mietitty riittävän tarkasti, mihin veroeurot on käytetty? Veronkorotuksen pitäisi olla viimeisiä keinoja kuntatalouden pelastamiseen.

Kokouksen päätteeksi Siirola jätti 15 muun valtuutetun allekirjoittaman aloitteen kehitysryhmän nimeämisestä. Ryhmän tehtävänä olisi tutkia kunnan toimialat, tulot ja menot sekä taloudelliset sidonnaisuudet. Ryhmä myös laatisi kesäkuuhun mennessä esityksen 2,5 miljoonan euron sopeutuksesta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi