Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Launeella tyrmistyttiin lähiklinikan siirtymisestä – "Tuntuu todella surulliselta ja kurjalta"

Uudistuksen tavoitteena on "yhden luukun periaatteella" toimivat sote-keskukset joka kuntaan.

Mailis Korhonen on seurannut keskustelua lähipalveluiden alasajosta surullisena. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-­Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus päätti maanantaina uudesta palveluverkosta. Palvelua keskitetään ja toimintaa muutetaan aiemmin julkisuudessa olleiden suunnitelmien mukaisesti. Kaikki terveysasemat ja tulevat sote-keskukset ovat koko väestön käytettävissä.

Lahden Launeella eteläisen ja Ahtialassa itäisen lähikliniklinikan toiminta siirtyy kaupunginsairaalan pääterveysasemalle porrastetusti. Tämä voi viedä aikaa, koska ratkaistavana on muun muassa julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin liittyviä haasteita. Kaupunginsairaalassa nyt toimiva keskustan lähiklinikan toiminta yhdistyy myös pääterveysasemaan (ks. oheinen kartta).

Muun muassa Padasjoen, Kärkölän ja Hollolan Vesikansan terveysasemilla toiminta muuttuu niin, ettei lääkäri tulevaisuudessa ole välttämättä paikalla joka päivä. Tulevissa sote-keskuksissa on kuitenkin tarkoitus käyttää myös digiyhteyksiä, jolloin hoitajan vastaanotolla käyvä voi samalla saada tarvittaessa myös lääkärin näkemyksen asiaansa etäyhteyden avulla.

Iitissä kuvantaminen tullee loppumaan ensi vuoden aikana.

Launeen lähiklinikan asiakas pettyi ankarasti

Moni Launeen lähiklinikan asiakas otti uutisen terveysaseman siirtymisestä tyrmistyneenä vastaan Lahdessa maanantaina.

– En ollut tästä kuullutkaan. Tuntuu todella kurjalta ja surulliselta, sillä olen käynyt täällä ihan pienestä pitäen. Nykyään asioin lähiklinikalla pari kertaa vuodessa. Se hämmentää, että minne meidän pitää mennä lakkautuksen jälkeen, Kiia Sinisalo ihmetteli.

Sinisalon mukaan Launeen lähiklinikalle on helppo tulla, tilat ovat selkeät ja työntekijät kivoja. Tarvittu apu on aina tullut nopeasti.

Vuolenkoskella asuva Tino Ahola ja koko ikänsä Launeen lähiklinikalla asioinut Kiia Sinisalo yllättyivät kuullessaan lakkautusuutisesta. Kuva: Sami Lettojärvi

Kaupunginsairaala ei houkuttele

Lakkautuspäätös kuulostaa pahalta myös Mailis Korhosen korvissa. Hän on seurannut keskustelua lähiklinikoiden alasajosta surullisena. Erityisen harmissaan hän on paikallisten vanhusten puolesta.

– On sääli, että tällaisia lähipaikkoja karsitaan. Pääsen itse autolla kaupunginsairaalaan, mutta yritän välttää keskustaan menoa viimeiseen asti, Korhonen kertoo.

Koko ikänsä Launeella asunut ja lähiklinikalla usein asioiva Tuula Kakko ei aio siirtyä käyttämään kaupunginsairaalaa. Siellä ei ole hänestä tarpeeksi pysäköintipaikkoja ja bussilla mennessä pitää kävellä liian pitkiä matkoja.

– Täällä on niin hyvät palvelut. Mitä hyötyä päätöksestä on? Eikö tänne pitänyt saada lisää lääkäreitä eikä vain tyhjiä käytäviä, harmistunut Kakko kysyy.

Tuula Kakko ei aio siirtyä käyttämään kaupunginsairaalan palveluita, koska sinne on hankala liikkua. Kuva: Sami Lettojärvi

Maakunnallinen ajattelu esiin

Kuntien lausunnoissa on kannettu huolta siitä, että palveluverkoston karsiminen ei toisi kuin marginaalisia säästöjä ja pidemmällä jaksolla vain kasvattaisi kuluja. On myös vedottu siihen, että omistajakuntien asukkaiden tarpeita ei kohdella tasapuolisesti.

Yhtymän hallitus teki kuitenkin päätöksensä yksimielisesti. Asiaa ei viedä enää yhtymässä ylintä päätösvaltaa käyttävälle  yhtymäkokoukselle, koska palveluverkko kuuluu hallituksen toimivaltaan.

Hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) on tyytyväinen, että palveluverkon ensi askelista on nyt saatu päätös.

– Palveluverkon yksityiskohtainen työstäminen voi nyt lähteä heti liikkeelle. Työhön nimitetään hankejohtaja ja -organisaatio, Lempinen sanoo.

Hän ennakoi, että kuntien omistamat sote-kiinteistöt voisivat myöhemmin tulla yhtymän omistukseen. Tällä hetkellä esimerkiksi Hollola on rakentamassa vuonna 2021 valmistuvaa terveysasemaa, jonka kustannusarvio on 14 miljoonaa euroa. Nastolan Rakokiveen on myös suunniteltu uutta asemaa, mutta päätöksiä tehdään Lempisen mukaan myöhemmin.

Hallituksen varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) on myös tyytyväinen päätökseen.

– Nyt pitää entistä enemmän keskittyä maakunnalliseen ajatteluun.

Hänen mielestään oman reviirin varjelua on vielä paljon, vaikka yhtymässä pitäisi ajatella toimintaa ilman kuntarajoja.

– On tietysti ymmärrettävää, että kritiikkiä tulee, jos palvelu muuttuu, Niinistö sanoo.

Niinistö muistuttaa, että joka kuntaan tulee kuitenkin sote-keskus, jossa palvelut saa "yhdeltä luukulta".

Niinistö ja Lempinen korostavat, että palveluverkon ja toimintojen uudistamisella ja yhden luukun periaatteella halutaan nimenomaan vahvistaa peruspalveluita ja ohjata ihmisiä oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan. Kun peruspalvelut eivät ole toimineet kunnolla, niin Akuutti24-päivystykseen on tullut potilaita, joiden vaivat eivät olisi edellyttäneet päivystyskäyntiä.

– Toivon, että avoterveydenhuoltoon saadaan myös ilta-aikoja. Niitä on suunniteltu Lahden kaupunginsairaalaan, Lempinen kertoo.

Lue myös: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän jättävä muutosjohtaja Asko Saari: "Ei täällä ilkeyttään ole tehty ikäviä päätöksiä"

Korjattu 21.11. klo 10:58: Poistettu Iitti kohdasta, jossa listataan terveysasemien muutoksia.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi