Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Näkökulma: Hätääntynyt Hollola betonoi sote-palvelut velkarahalla – Lahti ei suostu ottamaan riskiä edes yhdistymissopimuksen hengen nimissä

Hollola tiedosti 14 miljoonan euron kiinteistöinvestointiin liittyvät riskit. Uhkakuvana oli, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä olisi päättänyt rakentaa läntisen sote-keskuksen keskussairaalan yhteyteen.

Hollolan uusi hyvinvointiasema valmistuu vuoden 2022 alussa. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ovaskainen

Hollolan Salpakankaan terveysasema on kaksikerroksinen, punatiilinen ja tasakattoinen. Rakennuksen vanhin osa valmistui 40 vuotta sitten.

Samaa ikäluokkaa on Lahden Nastolan kirkonkylässä toimiva terveysasema. Vuonna 1977 valmistuneen rakennuksen pääjulkisivulla on yksi kerros, valkea tiiliverhoilu ja tumma ikkunanauha.

Molemmat kiinteistöt ovat tulossa elinkaarensa päähän. Hollolassa nykyisen terveysaseman käyttö loppuu, kun kunnan rahoittama, 14 miljoonaa euroa maksava hyvinvointiasema valmistuu vuoden 2022 alussa.

Nastolassa terveysaseman tilanne on epäselvä, vaikka peruskorjauksen tai uudisrakentamisen tarpeellisuudesta on puhuttu vuosien ajan. Kaupunki on osoittanut Rakokivestä paikan sote-asemalle, muttei aio toteuttaa hanketta.

Lahdessa ja Hollolassa kaikista sote-palveluista vastaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Yhtymähallituksen käsittelyyn maanantaina tuleva palveluverkkoesityksessä lähtökohtana on, että sekä Hollolassa että Nastolassa on tarve laajan tason sote-keskukselle.

Miksi sitten Hollolan hanke toteutuu, mutta Nastolan hanke roikkuu ilmassa? Tarkastellaan asiaa kuntien näkökulmasta, vaikka kyse onkin maakunnallisista palveluista.

Nastolan kirkonkylässä sijaitsevan terveyskeskuksen peruskorjaamista todennäköisempää on uuden sote-keskuksen rakentaminen Rakokiveen. Kuva: Vesa Tapiola

Hollola päätti uuden sote-aseman rakentamisesta viime vuoden lopulla, jolloin valtakunnallisen sote-uudistuksen tilanne oli vielä avoinna. Sote-kiinteistöjen oli määrä siirtyä maakuntien tilakeskukselle vuoden 2021 alussa. Uudistuksen kariuduttua viime keväänä myös tilakysymykset jäivät ratkaisematta.

Hollolassa tiedostettiin rakennushankkeeseen liittyvät epävarmuudet. Investointia pidettiin kuitenkin tärkeänä, koska terveyspalvelut nähdään keskeisenä vetovoimatekijänä.

”Siksi on lähdetty riskaabeliinkin hankkeeseen. On tänä päivänä aika harvinaista, että uusia ter­veysasemia kunnan rahalla rakennetaan”, kunnanhallituksen silloinen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) totesi kesäkuussa 2018.

Investoinnin laajuutta ja kustannusarviota jopa korotettiin, kun aiempi tilavaraus katsottiin riittämättömäksi.

Hollola näki uhkakuvana, että yhtymä olisi kokonaistarkastelun jälkeen päättänytkin rakentaa läntisen sote-keskuksen keskussairaalan yhteyteen.

Salpakankaan terveysaseman ja keskussairaalan välimatka on kolme kilometriä, joten palvelut olisivat sielläkin olleet Hollolan suunnasta kohtuullisen hyvin saavutettavissa. Toiminnallisia etuja olisi voinut kuvitella syntyvän, jos sote-asema olisi tehty sairaalan kylkeen.

Ei kaupungin omia tiloja

Lahti sitoutui Nastolan kanssa solmitussa yhdistymissopimuksessa kirkonkylän terveysaseman peruskorjaukseen. Sopimuskirjauksen luonne muuttui, kun vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyi kaupungilta yhtymälle vuoden 2017 alussa.

Uudelle sote-asemalle ei tulisi yhtään neliötä kaupungin tiloja. Tästä näkökulmasta on loogista, että vastuu investoinnista kuuluu hyvinvointiyhtymälle.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lisäksi niin sanottu rajoittamislaki kieltää yhtymää solmimasta tiloista pitkiä vuokrasopimuksia. Kaupungille iso kiinteistöinvestointi ilman täyttä varmuutta tilojen käytöstä ja vuokranmaksusta olisi riski. Sellaista Lahti ei suostu ottamaan edes yhdistymissopimuksen hengen nimissä.

Yhtymä on kertonut olevansa valmis ottamaan kiinteistöinvestoinnit vastuulleen. Ennen mahdollista toteuttamista Nastolan sote-aseman rakentamiselle on vielä haettava lupaa sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hanke on siirtynyt kaupungilta ”korkeampiin käsiin”, mikä hermostuttaa Nastolassa.

– Pelottaa, että pallo heitettiin yhtymälle niin, että se saa tehdä pahan päätöksen. Alkaa näyttää siltä, että homma kuopataan, vaikka laajan terveysaseman tarve on, Pasi Karjalainen (sd.) totesi viime viikolla pidetyssä valtuuston infotilaisuudessa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sirkku Hildénin (sd.) mukaan yhtymän omistajakuntien kannattaa käydä keskustelu siitä, kenellä kiinteistöjen on tarkoituksenmukaista olla.

Rahat yhteisestä budjetista

Hollolan kanta on, että yhtymän pitäisi ottaa kaikki sote-kiinteistöt vastuulleen. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mukaan tämä olisi ”erittäin vaikea harjoitus”.

– Emme tiedä valtakunnallista sote-ratkaisua. Pitäisi ensin tietää, onko kannattavaa järjestellä olemassa olevien sote-kiinteistöjen omistusta, hän huomauttaa.

Myös yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola on todennut, että kiinteistövastuun siirtäminen yhtymälle on ”lyhyellä aikavälillä haasteellista”.

Lue myös: "Toivotaan, että muut ottaisivat samanlaisen loikan" – Päijät-Hämeessä sote-uudistuksen perusasiat ovat kunnossa, sanoo ministeri Krista Kiuru
 

Hollola ”betonoi” omalla investoinnillaan sote-palvelut Salpakankaalle ja tekee sen ottamalla lisää velkaa. Ratkaisu oli hätäinen, mutta varmasti monien kuntalaisten mielestä oikea.

Lahdella on yhtymän suurimpana omistajakuntana huomattavan paljon sananvaltaa Nastolan sote-keskushankkeen toteutukseen. Hankkeen sisällön, toteutustavan ja aikataulun määrittely kuuluu kuitenkin yhtymälle.

On vaikea nähdä, että Nastola jätettäisiin ilman terveysasemaa. Sellainen rakennetaan, mutta rahat tulevat yhtymän yhteisestä budjetista.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi