Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Toivotaan, että muut ottaisivat samanlaisen loikan" – Päijät-Hämeessä sote-uudistuksen perusasiat ovat kunnossa, sanoo ministeri Krista Kiuru

Hallitus jakaa sote-kehittämishankkeisiin ensi vuonna 70 miljoonaa euroa. "Olisi tärkeää, että alueet suunnittelevat, mitä haetaan."

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru tutustui perjantaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän nykytilanteeseen. Hän vieraili ikääntyneiden asiakasohjausyksikössä Siirissä. Kuva: Mirja Hussain

Valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta viedään nyt eteenpäin "vauvan askelin".

– Kovin isoa loikkaa ja haukkapalaa ei yritetä ottaa kerralla, sanoo Lahdessa perjantaina vieraillut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

Sote-palveluiden siirtämistä kunnilta maakunnille on selvitetty vuosien ajan ilman tulosta. Nyt samaa yrittää kevään eduskuntavaalien jälkeen SDP:n johdolla muodostettu hallitus.

Kiurun mukaan nyt keskitytään nimenomaan sote-palveluiden uudistamiseen.

– Aikaisemmat hallitukset ovat tehneet kunta- tai maakuntauudistusta sekä yksityisen terveydenhuollon merkittävää lisäystä. On opittu siitä, ja tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, joka tulee olemaan julkisissa käsissä.

"Alueiden tarpeista käsin"

Uudistuksen valmistelu on Kiurun mukaan "meneillään ja aikataulussa".

– Emme ole käyneet keskustelua aikataulujen ja matriisien kautta vaan olemme ajatelleet, että tärkeintä on saada sisällön kehittäminen liikkeelle joka paikassa.

Uudistusta pyritään tekemään alueiden tarpeista käsin. Päijät-Hämeessä "perusprinsiipit" ovat jo kunnossa, sillä kymmenen Lahden alueen kuntaa on siirtänyt kaikki sote-palvelunsa hyvinvointiyhtymän järjestettäviksi.

– Perustaso ja erityistaso on laitettu yhteen. Se on kantava voima, mitä yhdessä yritetään. Toivotaan, että myös muut maakunnat ottaisivat tämän loikan.

Kehittämisrahaa haettavaksi

Hallitus jakaa sote-kehittämishankkeisiin ensi vuonna 70 miljoonaa euroa. Vastaavat potit ovat tulossa haettaviksi myös kahtena seuraavana vuonna.

– Rahaa on tulossa tosi nopeasti. Olisi tärkeää, että alueet suunnittelevat, mitä haetaan, Kiuru sanoo.

Päijät-Hämeessä kohteena voisi olla esimerkiksi nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien ehkäiseminen.

Krista Kiuru pitää 18 sote-maakunnan tavoitetta sopivana. Kuva: Mirja Hussain

Sote-uudistuksen lähtökohtana on, että 295 nykyistä järjestäjää luopuu tehtävistään ja antaa palvelut 18 maakunnan hoidettaviksi. Kiuru pitää alueiden määrää sopivana, vaikka maakunnat ovat hyvin eri kokoisia. Väestö keskittyy etenkin Uudellemaalle samalla, kun useimmat maakunnat menettävät asukkaita.

– Tässäkin on varsin kunnianhimoisesta uudistuksesta kysymys. Kovin paljon enempää en uskalla olla merta edempänä kalassa.

Päijät-Hämeessä seurataan mielenkiinnolla muun muassa sitä, mitä sote-kiinteistöille tapahtuu. Hollola rakennuttaa sote-aseman itse, kun taas Lahti odottaa yhtymää Nastolan terveysasemahankkeen toteuttajaksi.

– Omaisuuteen liittyvät linjaukset tehdään ennen joulua. Keskeinen kysymys on, että omaisuuden siirroista aiheutuvat kustannukset on korvattava riittävällä tavalla, Kiuru sanoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi