Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Yhtymän ja Iitin maksukiistaa ratkotaan hallintoriitana – kunta kieltäytyi maksamasta 2 miljoonan euron loppulaskua

Iitin kunnan talous on ajautumassa syviin vaikeuksiin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laskutuksen paisumisen takia.

Iitin sote-menojen ennakoidaan ylittyvän myös tänä vuonna. Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja Iitin kunnan erimielisyydet kahden edellisen vuoden maksuosuuksista ratkaistaan hallinto-oikeudessa.

Yhtymähallitus käsittelee maanantain kokouksessaan esitystä, jonka mukaan yhtymä panisi vireille hallintoriita-asian Iitin maksamatta jättämästä viime vuoden loppulaskusta.

Kyse on lähes 2 miljoonan euron summasta, jota kunta on kieltäytynyt maksamasta. Asiaa kesäkuussa käsitellyt kunnanhallitus edellytti samalla, että yhtymä palauttaisi kunnalle osan vuoden 2017 loppulaskusta.

Kunnan mielestä yhtymä ei ole noudattanut kuntien kanssa solmittua perussopimusta. Siinä todetaan, ettei jäsenkunnilta perittävien maksujen määrää saa muuttaa, ellei jäsenkunnan kanssa siitä erikseen sovita.

– Näkemyksemme on, että perussopimus sitoo yhtymää ja sen mukaan pitää toimia. Oikeastaan kukaan muu ei pysty asiaa ratkaisemaan kuin hallinto-oikeus, Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm toteaa.

"Ei riitaa varsinaisesti"

Yhtymä huomauttaa, että vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta on kunnalla, vaikka järjestämisvastuu on siirretty kuntayhtymälle. Iitin kunnan lopulliseksi maksuosuudeksi tuli viime vuodelta reilut 24,8 miljoonaa euroa.

Yhtymä ehdotti elokuun alussa neuvottelua maksuosuuskiistan sovinnolliseksi ratkaisemiseksi, mutta kunta ei vastannut neuvottelupyyntöön.

– Olemme keskustelleet matkan varrella syksyn aikanakin useamman kerran. Erillistä neuvottelua ei ole ollut, Rönnholm kertoo.

– Keskustelemme yhtymän kanssa asioista ihan asiallisesti. Tässä kohdassa vain olemme eri mieltä. Mitään riitaa meillä ei varsinaisesti ole keskenämme.

Myös tänä vuonna iso ylitys

Iitin kunnan talous on ajautumassa syviin vaikeuksiin sote-menojen nopean kasvun takia. Tänä vuonna yhtymän menojen ennustetaan ylittyvän peräti 11 prosenttia eli 2,6 miljoonaa euroa. Summa vastaa kolmen veroprosenttiyksikön tuottoa.

Rönnholmin mukaan tilanne on kunnan näkökulmasta mahdoton.

– Emme millään pysty sellaista summaa kattamaan muista toiminnoista. Muukin toimintamme on suurimmaksi osaksi lakisääteistä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi