Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Renkomäen monitoimitaloon tulossa hybridirunko, hirren lisäksi käytettäisiin myös betonia

Suunnitteilla olevan monitoimitalon on määrä valmistua vuodenvaiheessa 2022–2023.

Uusi monitoimitalo korvaa Renkomäen nykyisen koulun ja kirjaston sekä Ali-Juhakkalan koulun tilat. Kuva: Janina Laakso

Lahden Renkomäen tulevasta monitoimitalosta on tulossa yhdistelmä betoni- ja puurakentamisesta. Hirren käytölle on tarkoitus asettaa vähimmäisvaatimuksia hankkeen tarjouskilpailussa.

Hirren ja betonin käytön yhdistelmään on päädytty rakennusliikkeiden kanssa käytyjen keskusteluiden jälkeen. Vielä keväällä tavoitteena oli, että rakennus toteutettaisiin mahdollisimman suurelta osin hirsirakenteisena, ellei ratkaisu osoittaudu teknistaloudellisesti epätarkoituksenmukaiseksi.

Kokonaan hirsirunkoisen monitoimitalon rakentaminen tulisi 5–10 prosenttia kalliimmaksi verrattuna siihen, että runko tehtäisiin betonista. Renkomäen monitoimitalon tapauksessa lisäkustannus olisi 1,5–2,7 miljoonaa euroa.

Hirsirakennuksen kustannuksia nostavat myös betonirakennusta kalliimmat ylläpitotyöt. Lisäksi lämmöneristystä on vaikeampi toteuttaa kuin tyypillisissä betonirunkoratkaisuissa.

Suurten hirsirunkojen valmistajia on markkinoilla vain muutamia, joten tarjousten määrä voisi jäädä vähäiseksi. Hirsirunkoisista isoista monitoimitaloista on Suomessa vähän kokemusta, mikä voisi osaltaan nostaa elinkaarimallilla toteutettavan hankkeen hintaa.

Betonirungon sekä hirren ja puun yhdistelmää on käytetty Suomessa onnistuneesti useissa kouluhankkeissa. Etuna on rakentamisen hinta, sillä hybridiratkaisu on vain 2–4 prosenttia (Renkomäessä 0,7–1,2 miljoonaa euroa) betonirunkoista taloa kalliimpi.

Tilakeskuksen tekemän selvityksen perusteella hybridimallilla saavutetaan hirsirakentamisella tavoiteltuja hyviä puolia, joita ovat esimerkiksi puun näkyvyys ja terveellinen sisäilma.

Renkomäen monitoimitalon on määrä valmistua vuodenvaiheessa 2022–2023. Kaupungin konserni- ja tilajaosto käsittelee talon rakennustapaa maanantain kokouksessaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi