Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Opiskelijoiden suunnittelema uudenlainen kuivakäymälä sai Lahden kaupungin tunnustuspalkinnon

Rehome-hankkeen palkittuja: Katariina Mäenpää, Sara Auvinen, Tiia Jokinen ja Vesa Damski. Kuva: Lahden ammattikorkeakoulu / Aleksi Tikkala

Muotoiluinstituutin Rehome-hanke ja siihen kuuluva uudenlainen kuivakäymälä sai Lahden kaupungin vuoden korkeakouluteko 2019 -palkinnon.

Aaltopahvista ja vanerista valmistettuja Rehome-huonekaluja voidaan käyttää esimerkiksi kriisialueilla hätämajoituksessa tai festivaaleilla ja muissa isoissa tapahtumissa. Uusin tuoteperheen lisäys on Rehome Toilet -kuivakäymälä.

Erottelevan kuivakäymälän tavoitteena on muun muassa parantaa hygieniatasoa ja ehkäistä bakteeriperäisten epidemioiden syntymistä, tuottaa puhdasta lannoitetta hyötykäyttöön, pienentää vesijalanjälkeä ja tuottaa taloudellisia säästöjä. Käymälät voidaan kytkeä toisiinsa suuriksi kokonaisuuksiksi, joissa turvallisuutta on vaivatonta valvoa. Litteän pakkauksensa ansiosta kuivakäymälä on helposti kuljetettava ja sen kokoamisen luvataan olevan vaivatonta.

Lamkissa on suunniteltu uudenlaisia kuivakäymäläitä tilapäiseen käyttöön. Kuva: Muotoiluinstituutti

Lahden kaupungin tiedotteen mukaan korkeakouluteko-kilpailun valintatyöryhmä arvosti erityisesti hankkeen innovatiivista tulokulmaa ja pyrkimystä ratkaista merkittäviä globaaleja haasteita pitkäjänteisellä otteella ja kokonaisella tuoteperheellä.

Rehome-hanketta ovat toteuttaneet Lahden ammattikorkeakoulun muotoilun lehtori Vesa Damski ja projektipäällikkö Katariina Mäenpää yhdessä opiskelijoiden kanssa. Kuivakäymälän ovat suunnitelleet sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelijat Sara Auvinen ja Tiia Jokinen.

Rehome-tuoteperheeseen kuuluu kuivakäymälän lisäksi huonekaluja. Kuva: Antti Turunen

Lahden kaupungin vuoden korkeakouluteko -tunnustus on 4 000 euron arvoinen. Palkinnosta 3 000 euroa suunnataan Rehome-hankkeen kehittämiseen. Auvinen ja Tiia Jokinen saavat 500 euron kannustusstipendit.

Kuivakäymälän prototyyppi on toistaiseksi nähtävillä Mukkulankadun Niemi-kampuksella B-siivessä auditorioiden läheisyydessä.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi