Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tunnetulle sijoitusfirmalle kävi Lahdessa köpelösti, kolme taloyhtiötä hakeutui konkurssiin

Talousvaikeuksiin ajautunut tunnettu kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on hankkiutumassa eroon kiinteistöistään Lahden Hennalassa. Sijoitusfirman omistamat kolme taloyhtiötä ovat hakeutumassa konkurssiin, ja niiden omistamien arvotalojen tulevaisuus on täysin hämärän peitossa.

Huhtanen Capital oy omistaa konkurssiin menneet kolme taloyhtiötä sataprosenttisesti. Yhdellä taloyhtiöllä on vuokralaisenaan toimistohotelli, kaksi muuta taloa ovat tyhjinä. Kuva: Sami Lettojärvi

Tsaarinaikaisten punatiilirakennusten kulmikkaat ääriviivat Hennalassa näyttävät tummaa taivasta vasten miltei pelottavilta. Kolmesta vierekkäisestä talosta vain yhdessä palavat valot, kaksi muuta häämöttää marraskuun illassa pilkkopimeänä.

Entisellä varuskunta-alueella lehmuskujan varrella sijaitsevien talojen tulevaisuus on avoin, sillä rakennukset omistavien kolmen taloyhtiön toiminta on päättymässä konkurssiin.

Asunto oy Lahden Hennalan Kapteeni, Kiinteistö oy Lahden Hennalan Kenraali ja Kiinteistö oy Lahden Hennalan Luutnantti ovat Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa hakeutumassa konkurssiin omasta aloitteestaan.

Ylivoimaisesti suurimpana velkojana on taloyhtiöiden omistaja, kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital. Emoyhtiöllä on velallisiltaan yhteensä lähes 360 000 euron saatavat. Kyse on siis konsernin sisäisistä saatavista samalla, kun ulkopuolisten velkojien osuus jää vähäiseksi.

Kysyntää on riittänyt

Huhtanen Capitalin asiantuntija Petri Neuvonen on toiveikas, että vuosina 1912–1913 rakennetut talot saadaan kaupaksi. Hän kävi viimeksi tiistaina esittelemässä kohteita ostajaehdokkaalle.

– Kysyntää on ollut aika paljon.

Rakennukset ovat taloyhtiöiden omistuksessa, mutta tontit kuuluvat niiden emoyhtiölle. Neuvosen mukaan toistaiseksi on auki, miten rakennusten ja maapohjan myynti käytännössä toteutetaan, kun ostaja on löytynyt.

Rakennusten hoitokulut ovat olleet isommat kuin mitä olemattomista vuokratuloista on kertynyt. Selvitysmies Aarni Oksanen

Neuvonen luonnehtii vanhojen punatiilitalojen kuntoa varsin hyväksi. Rakennusten rungot ovat ehjät ja ryhdissään.

– Aihiot ovat hirveän hyvät.

KHT-tilintarkastaja, lakimies Aarni Oksanen helsinkiläisestä asianajotoimisto Magnussonista pitäisi niin ikään suotavana, että taloille löytyisi omistaja, joka pystyisi viemään asuntorakentamisen loppuun. Oksanen toimii taloyhtiöiden selvitysmiehenä.

– Nyt olisi hyvä mahdollisuus tehdä tarjouksia näistä kohteista.

Kuva: Jani Keronen

Asunnot jäivät haaveeksi

Huhtanen Capital osti kyseiset kiinteistöt Y-K oy Finlandilta, joka puolestaan oli ostanut ne Suomen valtiolta. Taloyhtiöt perustettiin viime vuoden maaliskuussa. Samalla rakennukset ja maapohja eriytettiin eri omistajille.

Lehmuskujan itäpuolen kolmesta talosta keskimmäiseen eli kolmostaloon oli määrä rakentaa asuntoja. Tällä hetkellä rakennus on tyhjillään ja lattia avattu mikrobivaurioiden vuoksi. Yhtään asuntoa ei ole tehty.

Upseerikerhoa lähinnä oleva talo eli viitonen on samoin autiona, kun tiloissa toiminut hostelli sulki ovensa vararikon vuoksi. Ykköstalossa toimii huoneistohotelli.

Petri Neuvosen käsityksen mukaan kaikki kolme talovanhusta oli määrä vähitellen muuttaa asuintaloiksi. Hän ei kuitenkaan ole nähnyt kohteista mitään arkkitehtisuunnitelmia.

Myyntiin tulleet punatiiliset talot edustavat Hennalan alkuperäistä 1910-luvulla käyttöön otettua rakennuskantaa. Kuva: Sami Lettojärvi

Kulut ylittivät tuotot

Tyhjien neliöiden tuottamaton ylläpito on bisnestä, mitä mikään kiinteistösijoittaja ei pitkään katsele. Hennalan tappiolliseen hankkeeseen ei haluttu ohjata varoja enempää, vaan mieluummin valittiin konkurssi.

– Rakennusten hoitokulut ovat olleet isommat kuin mitä olemattomista vuokratuloista on kertynyt. Taloyhtiöt eivät ole sen vuoksi kyenneet suoriutumaan velvoitteistaan, kertoo Aarni Oksanen.

Asiaa mutkistaa, että kiinteistöjen kauppahinta on vielä osittain maksamatta. Myyjällä on saataviensa panttina kiinnitykset kiinteistöihin. Oksasen mielestä pantinhaltija on nyt velvollinen huolehtimaan rakennusten kunnossapidosta.

Terveitä neliöitä löytyy

Hennalan aluetta hyvin tunteva everstiluutnantti evp. Seppo Toivonen pitää kiinteistöjä suurelta osin käyttökuntoisina. Toivonen on itse virkaurallaan työskennellyt Hennalassa.

– Ykkönen ja viitonen ovat siinä kunnossa, että hostellitoimintaa olisi voinut jatkaa, kun vain olisi vienyt huonekalut sisään.

Kaikki kolme kolmikerroksista tiilirakennusta sijaitsevat kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella. Upseerien asunnoiksi rakennetut talot olivat viimeiset vuotensa toimistokäytössä, kunnes Hämeen rykmentti lakkautettiin vuonna 2014.

Vaihtelevaa julkisuutta

Kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital sai julkisuutta viime vuoden heinäkuussa, kun yhtiö osti Kruunuasunnoilta 316 asuntoa. Kruunuasunnot rakennuttaa ja vuokraa asuntoja eri puolilla Suomea.

Sijoitusfirma ilmoitti huomattavaa kauppaa julkistaessaan samalla, että yhtiö aikoo "virtaviivaistaa" pääomarakennettaan syksyn 2018 aikana. Sen sijaan yritys ajautui talousvaikeuksiin ja lopulta selvitystilaan tämän vuoden syyskuussa.

Pahenevia talousvaikeuksia ei ainakaan vähentänyt, että Yle oli jo elokuussa 2016 kertonut Huhtanen Capitalin ja nuorille vuokra-asuntoja tarjoavan Nuorisosäätiön kyseenalaisesta yhteistyöstä. Huhtanen Capital tiedotti tuolloin, etteivät Nuorisosäätiön edustajat osallistu yhtiön päätöksentekoon.

Asunto-osakeyhtiöiden ja kiinteistöosakeyhtiöiden vararikot ovat Suomessa harvinaisia. Lahdessa Nuorisosäätiön omistama uutukainen Asunto oy Lahden Aleksanterinkatu 5 haettiin konkurssiin viime vuoden heinäkuussa. Säätiö kirjasi kohteesta tuolloin useiden miljoonien eurojen tappiot.

Varuskunnat

Armeijan talot muuttuivat rahaksi

Puolustusvoimien käytössä ollutta kiinteistöomaisuutta alettiin myydä pois, kun armeijan rakenneuudistus sulki useita varuskuntia vuosina 2012–2015.

Hennalan alueen omistanut Senaatti-kiinteistöt siirsi myyntiin 35 rakennusta, joista valtaosa oli Venäjän vallan aikana rakennettuja punatiilirakennuksia.

Ensimmäiset kaupat Hennalassa tehtiin maaliskuussa 2015, kun Upseerikerho vaihtoi omistajaa.

Vanhat armeijan rakennukset ovat Lahdessa vetäneeet puoleensa niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.

Yksi tunnetuimpia ostajia on Apulanta, joka hankki itselleen komentajan talon.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi