Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Jalkarannantien palotalon omistaja uskoo tuhotyön mahdollisuuteen - "Ei siinä oikeastaan muuta vaihtoehtoa ole"

Lahden Jalkarannantie 42:ssa sijainnut omakotitalo paloi korjauskelvottomaksi. Talon omistaja epäilee, että vuosikausia tyhjillään ollut kiinteistö sytytettiin tahallisesti. Kuva: Juha Peurala

Lahden Jalkarannantiellä keskiviikkona tuhoutuneen omakotitalon omistaja Hannu Yrjölä uskoo, että kiinteistö sytytettiin tahallisesti palamaan.

– Ei siinä oikeastaan muuta vaihtoehtoa ole kuin että sen on joku sytyttänyt. Aikaisemman tulipalon aikana siellä oli peruslämpö, mutta ei siellä enää peruslämpöä ollut. Sähköä ei ollut kuin sähkökeskuksessa, joka on alakerrassa betonin sisällä.

Yrjölän mielestä tulipalo on todennäköisesti saanut alkunsa pihan puolelta talon pääsisäänkäynnin luota. Syttymistä tutkivien poliisien kanta tukee tätä vaihtoehtoa.

Vuosia tyhjillään

Kolmikerroksinen 1920-luvulla rakennettu kookas talo ehti olla tyhjillään nelisen vuotta. Sitä ennen talossa asui vuokralaisia, ja talo on ollut ajoittain myös Yrjölän itsensä käytössä vuodesta 1979.

Hannu Yrjölä kertoo, että tiloissa oli ainakin viime vuonna asuttu luvatta. Taloon oli päästy pihanpuoleisen ikkunan kautta ja ikkunoita oli myös rikottu.

Palon hävittämä kiinteistö olisi omistajansa mukaan joka tapauksessa vaatinut ison peruskorjauksen. Rakennus olisi silti ollut kunnostettavissa vielä viimevuotisen tulipalon jälkeen.

Yrjölä kertoo suunnitelleensa talon korjaamista ja myymistä tai vaihtoehtoisesti talon myymistä korjaamattomana. Hän ei halua kommentoida kiinteistön arvoa.

Sata neliötä tilaa

Tuhoutuneessa rakennuksessa oli noin sadan neliömetrin tilat. Alakerrassa oli huoneita, sauna ja askartelutilat, keskimmäisessä kerroksessa oli neljä huonetta ja yläkertaan oli vintin lisäksi rakennettu kaksi huonetta. Keskikerroksessa oli rakennusaineena käytetty punahonkaa. Kiinteistö on noin tuhannen neliömetrin tontilla.

Varhain keskiviikkoaamuna syttynyt talo kärsi niin pahat vahingot, ettei sen korjaamisesta enää tule mitään.

– Jos ei sitten halua tehdä talosta tasakattoista. Muuta siitä ei saa, arvioi Hannu Yrjölä.

Piiput kaadettiin

Talon savupiiput ja päätykolmiot on kaadettu sortumavaaran välttämiseksi. Vaaratekijä poistettiin nopeasti, sillä vilkkaasti liikennöity Jalkarannantie menee aivan talon editse.

– Katsotaan, miten tästä edetään. Nyt talo on sellaisessa kunnossa, että siitä voi huoletta mennä ohi. Ei ole sortumisen tai kaatumisen vaaraa, vakuuttaa Yrjölä.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi