Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kolmikerroksinen vanha talo paloi Lahdessa - Jalkarannantien toinen kaista suljettiin talon kiireellisten purkutöiden takia

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehet tutkivat nostolavalta, onko talossa vielä kytypaloja. Kuva: Juha Peurala

Tyhjillään ollut kolmikerroksinen talo paloi Lahdessa Jalkarannantiellä. Rakennus kärsi suuret vahingot ja tulipalon sammuttamiseen meni useita tunteja.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos sai hälytyksen palosta keskiviikkona noin kello 3.40. Talon ylin kerros paloi voimakkaasti, liekit löivät ulos ja savua muodostui paljon.

Ihmisiä ei ollut vaarassa palon vuoksi. Talo on ollut vuosia tyhjillään. Päivystävän palomestarin Harri Kittelän mukaan talossa on ollut pieni peruslämpö päällä. Syttymissyytä ei vielä tiedetä. Tahallinen sytyttäminenkin on mahdollista.

- Ei ole syytä epäillä, että joku olisi sytyttänyt palon, mutta ei sitä ole poissuljettukaan. Sama talo on palanut aiemminkin ja tämä oli silloin jo tyhjillään, Kittelä kertoo.

Palolla ei ollut leviämisvaaraa, vaikka piharakennus ja naapuritalo ovat suhteellisen lähellä.

Liki satavuotias talo vaurioitui palossa erittäin pahoin. Kuva: Juha Peurala

Kolmikerroksisen talon alin kerros on betonirakenteinen. Keskikerros on hirsirakenteinen ja ylin kerros lautarakenteinen. Palo oli pääasiassa ylimmässä kerroksessa, jossa on ollut pikkuhuoneita ja niin sanottuja kissanvinttejä. Talon takana tuli levisi myös keskikerrokseen.

1920-luvulla rakennettu talo paloi viimeksi lokakuussa 2018. Silloin talo selvisi palosta kohtuullisin vaurioin.

Palomiehet tutkivat taloa nostolavalta. Kuva: Juha Peurala

Haittasi liikennettä myös iltapäivällä

Jalkarannantien toinen kaista suljettiin alkuiltapäivällä Pallaksenrannan kohdalla kiireellisten purkutöiden vuoksi. Paikalla on liikennevalo-ohjaus.

- Neuvottelimme kaupungin rakennusvalvonnan kanssa kiireellisestä purkutyöstä. Se koskee kahta monihormista tiilipiippua ja talon kaupungin puoleista päätä, kertoo päivystävä palomestari Kari Sipilä.

Kiireellisen purku-urakan hoiti yksityinen urakoitsija. Työyhteenliittymä V2, joka hoitaa muun muassa Lahden keskustan katuja, järjesti paikalle liikennevalot ja aidat.

Kiire johtui siitä, että piiput ja talon pääty ovat romahdusvaarassa. Tämä purkutyö tehtiin keskiviikkoiltapäivän aikana.

Muu osa talosta vaatii erikseen purkuluvan hakemista, ja purkaminen on kiinteistön omistajan vastuulla. Talo luovutettiin takaisin omistajalleen kello 11:n aikaan.

- Talo menee purkuun kokonaan. Sitä ei ole mahdollista korjata. Lisäksi purutäytteinen vanha talo, alhaalta hirsirakenteinen, on vaarassa syttyä uudelleen, Sipilä sanoo.

Poliisi tiedotti, että Jalkarannantien toinen kaista voi olla suljettu purkutöiden vuoksi useiden päivien ajan. Tällä varaudutaan siihen, että talo puretaan saman tien kokonaan.

Sammutustyö haittasi huomattavasti aamun työmatkaliikennettä, sillä koko Jalkarannantie oli suljettu liikenteeltä Rullakadun ja Tapanilankadun väliltä.

- Talo on palanut ihan reippaasti. Joudumme vielä arvioimaan, onko vaaraa, että talosta putoaa tai sortuu jotakin tielle, Kittelä sanoi aamulla.

Noin kello 8.30 Jalkarannantien toinen kaista saatiin auki liikenteelle. Silloin myös paikallisliikenteen bussilinjat 1 ja 11 palasivat kiertoreitiltä normaalireitilleen.

Lahden Seudun Liikenteen bussit pääsivät kiertoreitiltä takaisin omalle reitilleen aamulla puolen yhdeksän aikaan. Kuva: Juha Peurala

Kello 6.30 aikaan talon yläkerran rakenteita purettiin kahden raivausauton kouran avulla ja palopesäkkeitä sammutettiin nostolavan vesitykillä. Paloalueella on edelleen savua ja kytemistä. Sammutustyöt jatkuvat.

Talon vieressä oleva jalkakäytävä pidetään suljettuna purkutöiden ajan. Kuva: Juha Peurala

Juttua korjattu 13.11.2019 kello  20.06.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi