Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahteen odotettu yhdistys neuropsykiatrisesti oireileville – moni sekoittaa ADHD:n huonoon käytökseen

"Ongelmia lisää se, ettei monet aikuiset halua kertoa ulkopuolisille oireistostaan", hollolalainen puheenjohtaja Kata Salmi kertoo.

Nepsytic ry:n nimen saavan yhdistyksen puheenjohtaja Kata Salmi tietää, että Päijät-Hämeessä on kaivattu vertaistukea erityisesti ADHD-oireisille aikuisille. Kuva: Katja Luoma

Noin kymmenen vuotta Kymenlaakson Autismi-, Asperger-, Dysfasia ja ADHD -yhdistys Aadan puheenjohtajana toiminut hollolalainen Kata Salmi sai viikonloppuna huokaista helpotuksesta. Yhdistyksen vuosikokouksessa päätettiin odotusten mukaisesti laajentaa toimintaa valtakunnalliseksi, vaihtaa yhdistyksen nimeä ja ottaa mukaan kohderyhmiksi myös pakko-oireisten häiriöiden ja Touretten syndrooman kanssa elävät henkilöt.

Vuosikokous hyväksyi yhdistyksen uudeksi nimeksi Neuropsykiatrisen kirjon yhdistys – Nepsytic. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä 271 jäsentä.

– Lahden seudulta tuli Kouvolaan todella paljon yhteydenottoja siitä, ettei alueella ollut kolmannen sektorin toimijaa erityisesti tarkkaavaisuushäiriö ADHD-oireisille henkilöille ja heidän perheillensä. Parin viime vuoden aikana yhteydenottojen määrä kasvoi räjähdysmäisesti. Eniten tuli kyselyjä tuli neuropsykiatristen oireiden kanssa kamppailevilta aikuisilta. He kaipaavat vertaistukea siihen, miten hoitaa parisuhdetta, taloutta ja omaa elämänhallintaa, Kata Salmi kuvailee.

Salmen mukaan vertaistukea kaipaavat myös neuropsykiatrisista ongelmista kärsivien lasten vanhemmat, jotka haluavat kuulla, miten muissa perheissä selvitään arjessa. Myös lasten isovanhemmat ovat ottaneet aktiivisesti yhteyttä.

Kunnilta toivotaan tukea

Nepsyticin on tarkoitus aloittaa aktiivinen toiminta Lahden seudulla tammi-helmikuussa. Vertaistuen lisäksi tarjolla on noin kerran kuussa yhteistä tekemistä ja asiantuntijoiden alustuksia. Ensimmäiseen yhdistyksen järjestämään tilaisuuteen tulee alustajaksi Mia Mäkelä, joka on asiantuntija-sairaanhoitaja neuropsykiatrian poliklinikalta.

– Samalla voi tulla kuulemaan ja tapaamaan uutta hallitusta, Kata Salmi vinkkaa.

Uuden nimen ja säännöt saanut yhdistys on tehnyt jo talousarviota ensi vuodelle. Vapaaehtoisesti toimiva yhdistys tarvitsee rahoitusta, ja siksi se on lähestynyt Lahden kaupunkia ja ympäristökuntia tuen saamiseksi.

– Toivomme tietysti, että meidät huomioidaan. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kanssa olemme jo olleet tekemisissä ja siellä varmasti jaetaan meistä tietoa. Meillä on myös valtakunnallisten ADHD-liiton, Autismiliiton ja Aivoliiton tuet, Salmi sanoo.

Kata Salmen mukaan ihmisten asenteet neuropsykologisia oireita kohtaan ovat parantuneet, mutta vieläkin törmätään tietämättömyyteen ja myytteihin. Ongelmia lisää se, ettei monet aikuiset halua kertoa ulkopuolisille, jos heillä on neuropsykiatrista oireistoa

– Jos muut ihmiset eivät tiedä asiasta, heidän on vaikea ymmärtää ja huomioida oireistosta aiheutuvia haasteita. Impulsiivuus ja toiminnanohjausongelmat liitetään usein huonoon käyttäytymiseen eikä ymmärretä taustalla olevia ADHD-oireita. Neuropsykiatriset oireet voivat vaikuttaa monien työllistymiseen. Molemminpuolinen perehdytys auttaisi paljon, Salmi toteaa.

Puheenjohtajuuden lisäksi Kata Salmi on yhdistyksen koulutettu vertaisohjaaja. Lastentarhanopettajalla on omakohtaista kokemusta 23-vuotiaan ADHD-tyttären kautta.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi