Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Suomalaiset yritykset halutaan hiilineutraaleiksi 2035 – Lahteen rantautunut hotelliketju kulkee etujoukoissa

"Jos tulee toimeksianto isolta yritykseltä, ennen pitkää ne tulevat kysymään, mitä olette tehneet vastuullisuusasioissa", sanoo Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen.

Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen kehottaa yrityksiä aktiivisuuteen ympäristöasioissa. Kuva: Vili Uuskallio

Vastuullisuuskysymykset ja erityisesti ilmastoasiat ovat uusi megatrendi myös bisneksessä. Tätä mieltä on Keskuskauppakamari, joka on asettanut tavoitteeksi suomalaisten yritysten hiilineutraaliuden vuoteen 2035 tai viimeistään 2040 mennessä.

Tutkimusten mukaan kestävään liiketoimintaan panostavat yritykset saavat kilpailijoihinsa nähden 5–15 vuoden etumatkan. Erittäin tärkeää olla asiassa aikaisin liikkeellä, sanoo Keskuskauppakamarin vastuullisuusasiantuntija Eero Yrjö-Koskinen.

– Jos tulee toimeksianto isolta yritykseltä, ennen pitkää ne tulevat kysymään, mitä olette tehneet vastuullisuusasioissa. Jos ei ole antaa tyhjentävää vastausta, on aika iso riski, että yritys kääntyy jonkun toiseen puoleen.

Koulutusta yrityksille

Keskuskauppakamari on ryhtynyt kouluttamaan yrityksiä päästöjen vähentämisessä. Yrityksiä neuvotaan hiilijalanjäljen laskemisessa ja oikeiden toimenpiteiden valitsemisessa.

– Yritykset tarvitsevat opastusta, koska voi olla aikamoinen viidakko yrittää yksin selvittää asioita.

Päästöjen laskeminen voi olla työlästä etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla tuotantoprosesseja ja alihankintaketjuja.

– Ymmärrettävistä syistä tämä on monelle yritykselle ylimääräinen rasitus. He joutuvat näkemään vaivaa ja satsaamaan jonkin verran resursseja, mikä ei ole pk-yrityksille mitenkään itsestään selvää.

Eri puolilla Suomea on syksyn aikana järjestetty kuusi koulutustilaisuutta, joista viimeinen pidettiin tiistaina Lahdessa. Koulutukset jatkuvat ensi keväänä.

– Yritykset joutuvat harjoitusta tehdessään selvittämään muiden palveluntarjoajien hiilijalanjälkeä. Silloin kysyntä kertautuu ja kiinnostus lisääntyy.

Yrjö-Koskinen ennakoi, että ympäristöasiat ovat jatkuvasti enemmän esillä julkisuudessa.

– Pariisin ilmastosopimus astuu ensi vuonna voimaan, mikä merkitsee, että sitä aletaan seurata entistä tarkemmin myös yrityksissä. Kuluttajat ja muut yritykset alkavat kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, miten asiat on hoidettu.

Hotelliketju korostaa ympäristöarvoja

Joensuussa kotipaikkaansa pitävä hotelliketju GreenStar Hotels korostaa toiminnassaan vähäpäästöisyyttä. Ketju on elokuusta lähtien operoinut entistä Scandic-hotellia Lahden matkakeskuksen läheisyydessä.

– Alamme kääntää asioita vihreämmiksi pikku hiljaa. Lahden hotelliin tullaan tekemään saneeraus, jossa uusitaan muun muassa kylpyhuoneet ja katto. Taloon tulee iso aurinkovoimala, GreenStar Hotelsin toimitusjohtaja Kristian Ikonen kertoo.

GreenStar Hotels tavoittelee hinnoittelun avulla korkeaa käyttöastetta ja sitä kautta pienempää asiakaskohtaista energiankulutusta. Hotellit sijaitsevat paikoilla, joihin on helppo tulla julkisilla kulkuneuvoilla. Yritys kompensoi päästöjä enemmän kuin niitä itse aiheuttaa.

Lue myös: Vihreän pääkaupungin rahankäyttö alkaa hahmottua – palkkoihin 2,4 miljoonaa, tapahtumia lähes 2 miljoonalla eurolla
 

– Enenevässä määrin asiakkaat hakevat vihreyttä. Ympäristöystävällisyys on alkanut vaikuttaa asiakkuuksiin. Aloimme pärjätä kilpailutuksissa, kun tälle annettiin arvoa, Ikonen toteaa.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen arvioi, että Päijät-Hämeessä yritykset ovat ympäristötietoisia.

– Green City ja cleantech-asiat ovat vaikuttaneet niin, että keskimääräistä valistuneempia ehdottomasti ollaan.

Päästövähennykset

Yritysten ilmastositoumus

Keskuskauppakamarin tavoitteena on, että suomalaiset yritykset olisivat vastuullisuuden suunnannäyttäjiä maailmassa.

Yrityksille tarjotaan työkaluja päästöjen laskentaan, vähentämiseen ja kompensointiin.

Yritykset voivat antaa ilmastositoumuksen, jolla ne tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Ajatuksena on, että mukaan lähtevät yritykset laativat toimenpidesuunnitelman ja tarkemman suunnitelman seuraavasta viidestä vuodesta.

Kauppakamarien jäseninä on 21 000 yritystä. Tavoitteena on, että ensi vuonna ilmastositoumuksen piiriin saataisiin sata yritystä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi