Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koti-Idean talousrikosjutun maratonistunto hovioikeudessa alkoi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi talousrikossyytteet kokonaisuudessaan vuosi sitten. Syytteet ovat nyt hovioikeuden puntaroitavina. Kuva: Anu Mattila

Itä-Suomen hovioikeudessa alkoi tiistaina konkurssiin menneen huonekaluliike Koti-Idean vastuuhenkilöitten talousrikossyytteitten käsittely.

Syytettyinä ovat yhtiön silloiset toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja myyntijohtaja. Kahdelle ensimmäiselle syyttäjä vaatii rangaistusta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja myyntijohtajalle avunantorikoksesta. Tekopaikkana on Lahti.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet vuosi sitten lokakuussa. Tuomiosta valittivat syyttäjien lisäksi asianomistajana oleva konkurssipesä sekä Koti-Idean hallituksen puheenjohtaja ja myyntijohtaja.

Syyttäjät ja konkurssipesä vaativat syytettyjen tuomitsemista syytteen mukaisesti. Hallituksen puheenjohtaja vaatii tuomion kumoamista siltä osin kuin siinä todetaan hänen olleen yhtiössä toimijana vielä hallituksesta eroamisensa jälkeen joulukuussa 2008. Myyntijohtajan valitus koskee oikeudenkäyntikuluja.

Pesä vaatii miljoonakorvauksia

Konkurssipesä vaatii syytetyiltä noin 9,3 miljoonan euron vahingonkorvausta.

Syyttäjät katsovat valituksessaan, että käräjäoikeus oli "kritiikittä" ottanut vastaan syytettyjen esittämät näkemykset tapahtuneesta, jättänyt arvioimatta syytettyjen kertomusten uskottavuuden ja jättänyt kirjaamatta syytteen puolesta puhuvia seikkoja.

Asiassa on ollut riitaista muun muassa se, milloin Koti-Idea tuli maksukyvyttömäksi. Syyttäjien mielestä se tapahtui viimeistään kesällä 2008. Käräjäoikeuden mielestä se tapahtui aikaisintaan loppuvuodesta 2008 tai viimeistään helmikuussa 2009, kun yhtiö oli hakeutunut konkurssiin.

Reilu viikko ennen konkurssia yhtiön liiketoiminta myytiin uudelle yhtiölle, Suomen Koti-Idealle. Syyttäjien mukaan liiketoimintakauppa tehtiin alihintaan. Käräjäoikeuden mielestä tästä ei ollut näyttöä.

Myös Suomen Koti-Idean toiminta päättyi konkurssiin.

Jutun käsittely hovioikeudessa jatkuu joulukuun puoleenväliin saakka. Istuntopäiviä on lähemmäs 20.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa tapaus Koti-Idea on lähtenyt uudelle kierrokselle, kun kaksi talousrikosjutun syytetyistä ajaa itse pesänhoitajia vastaan syytettä muun muassa väärästä ilmiannosta. Rikosasian käsittely on aivan alkuvaiheessa.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi