Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hykyn henkilöstökysely: Asiakkaita pompotellaan liikaa palvelupisteeltä toiselle

Yhtymän saama kielteinen julkisuus rasittaa väkeä. Yt-neuvotteluissa päätetyt muutokset herättävät huolta.

Hyvinvointiyhtymä aloittaa ensi vuonna palveluverkkonsa uudistamisen. Kuva: Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on saanut runsaasti kielteistä julkisuutta muun muassa johtajavaihdosten, säästöjen ja yt-neuvotteluiden vuoksi. Vaikka kielteinen julkisuus liittyy usein talouteen, henkilöstö kokee sen negatiivisena. Tämä ilmenee selvityksestä, jonka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti yhtymän henkilöstölle 5.–25. syyskuuta. Kyselyyn vastasi 2110 työntekijää eli noin kolmannes yhtymän henkilöstöstä.

– Kielteissävytteinen julkisuus ei henkilöstön mukaan vaikuta työskentelyyn, mutta henkilöstön arvostukseen kylläkin, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.

Suurin osa kyselyyn vastanneista työntekijöistä arvioi, että yt-neuvotteluissa päätettyjä muutoksia ei pystytä toteuttamaan ilman, että palvelun laatu tai henkilöstön hyvinvointi kärsii. Toisaalta lähes kolmannes uskoi, että muutos on mahdollinen. Esimiehistä yli 40 prosenttia uskoi, että muutoksia voidaan toteuttaa ilman merkittäviä haittoja.

Työmäärän lisääntymistä odotti lähes 70 prosenttia henkilöstöstä. Pelkoa irtisanomisesta koettiin vähiten, työmäärän lisääntymistä yli sietorajan eniten.

Henkilöstö koki, että asiakkaan asiat hoidetaan sujuvasti ja jatkohoidosta huolehditaan melko hyvin. Palvelun sujuvuutta on henkilöstön mielestä kuitenkin edelleen tarkasteltava. Asiakasta ”pompotellaan” vielä liikaa palvelupisteeltä toiseen eikä tieto kulje saumattomasti.

"Sote-keskukset heti työn alle"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ensi vuoden talousarviossa on kolmen miljoonan euron alijäämä, joka katetaan muutosohjelmassa esitettävillä toimilla.

Yhtymä aloittaa ensi vuonna palveluverkkonsa uudistamisen, jonka rinnalla rakennetaan uutta sosiaali- ja terveyskeskuksen toimintamallia sekä lisätään etä- ja digipalveluita. Myös Päijät-Hämeen keskussairaalan korjaus- ja uudisrakentaminen etenee.

Yhtymähallitus käsittelee talousarviota ja muutosohjelmaa ensi maanantain kokouksessa.

– Jos esitykset hyväksytään, sote-keskusten valmistelutyö alkaa heti. Kyseessä on monen vuoden urakka, toimitusjohtaja Marina Erhola sanoo.

Sote-keskuksissa asiakas saa palvelun yhdeltä luukulta.

Perhe- ja sosiaalipalveluissa yhtymä aikoo käynnistää lapsiperheitä palvelevan perhekeskuksen.

Sosiaali- ja perhepalveluiden neuvontaa ja muutakin asiakasohjausta siirretään Lahden kauppakeskus Trioon avattavalle Palvelutorille. Yhtymän jäsenkuntien maksuosuudet pysyvät ensi vuonna tämän vuoden tasolla, mutta kunta-alan palkkaratkaisujen oletetaan lisäävän henkilöstömenoja 3,3 prosentilla.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi