Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Postilakko viivyttää paperilaskujen maksamista, laskuttajilta rauhoittava viesti lahtelaisille

Paperilaskua käyttäville asiakkaille annetaan postilakon aikana lisää maksuaikaa tai heitä ohjataan käyttämään sähköisiä maksupalveluita. Kuva: Vesa Tapiola

Postin lakko viivästyttää paperisten laskujen toimittamista vastaanottajilleen, mutta ainakaan sähkö- ja vesilaskujen osalta lahtelaisten ei tarvitse olla huolissaan maksujen lykkääntymisestä.

Lahti Energian viestintäpäällikkö Anne Tuovinen kertoo, että lakon viivästyttämät paperilaskut eivät eräänny eivätkä mene perintään. Asiakkaita ei voi velvoittaa maksamaan laskua, jota ei ole tullut.

Osa Lahti Energian paperilaskuista kulkee Jakeluyhtiö Suomen kautta ja jää siten lakon ulkopuolelle. Lisäksi yli puolet kaikista Lahti Energian lähettämistä laskuista on sähköisiä, jotka lähetetään saajilleen normaalisti.

Jotkut paperilaskujen saajista ottivat Tuovisen mukaan jo ennen lakkoa yhteyttä, miten maksuasiat työtaistelun aikana hoidetaan.

– Tunnolliset maksajat ovat tunnollisia tässäkin asiassa.

Lisää maksuaikaa

Vesihuoltoyhtiö Lahti Aqua on varautunut antamaan paperilaskun maksajille 35 päivää maksuaikaa, jos Postin lakko venyy neljän viikon mittaiseksi.

Lahti Aquan asiakkuusjohtajan Soile Toivosen mukaan yhtiö pidättäytyy lakkoviikkojen aikana lähettämästä suuria määriä paperilaskuja. Yksittäisiin laskuihin sovelletaan edellä mainittua 35 päivän aikarajaa.

Toivosen mukaan 55 prosenttia kaikista Lahti Aquan yritys- ja yksityisasiakkaista saa laskunsa sähköisenä. Yritykset ovat siirtyneet sähköisiin laskuihin vielä innokkaammin kuin kotitaloudet.

– Pyrkimyksemme on, että paperilaskuista päästäisiin eroon.

Ei juuri vaikutusta

Lahden Talojenn asukkaiden vuokranmaksuun postilakko ei vaikuta juuri lainkaan. Toimitusjohtaja Jukka Anttosen mukaan paperilaskun saajia on kaikista vuokralaisista erittäin pieni osa.

Uusi asukas saa Anttosen mukaan jo vuokrasopimusta solmiessaan tilisiirrot vuokrien maksua varten aina seuraavan vuoden loppuun asti. Lisäksi sopimuksessa itsessään on vuokran maksamiseen tarvittavat tiedot.

Paperisia laskuja kyetään Anttosen mukaan toimittamaan asukkaille muutenkin kuin Postin kautta.

– Päivittäiseen jakeluun ei ole mahdollisuuksia, mutta harvemmalla syklillä (so. jaksolla) voimme toimittaa kirjallisia dokumentteja.

Telepuolella eroja

Teleoperaattorit tarjoavat paperilaskua käyttäville asiakkailleen palvelua vaihtelevasti. DNA oyj esimerkiksi on pidentänyt lakon aikana lähetettävien paperilaskujen maksuaikaa väliaikaisesti 30 päivään.

Telia Finland ja Elisa puolestaan ohjaavat asiakkaansa hoitamaan maksuasiat lakon aikana sähköisesti. Vakuutusyhtiöistä ainakin LähiTapiola ja If menettelevät samoin.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi