Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden eteläinen kehätie palkittiin vuoden Geoteko-palkinnolla

Kujalan eritasoliittymän kohdalla kokeiltiin erilaisia tiepenkereitä. Kuva: Petri Koivisto

Lahden eteläisen kehätien toteuttajalle, Valtari-allianssille, on myönnetty vuoden Geoteko-palkinto. Palkinnon myönsi Suomen Geoteknillinen Yhdistys (SGY) ja se jaetaan joka toinen vuosi. GeoTeko on tunnustuspalkinto parhaalle geotekniselle innovaatiolle, hankkeelle, henkilölle tai muuten geoteknistä alaa edistäneelle taholle.

Perusteina Valtarin palkitsemiselle oli koerakenteiden hyödyntäminen tien- ja maarakentamisessa. Lahden kehätien Kujalan eritasoliittymän alueelle toteutettiin koerakenteina kaksi tiepengertä vuonna 2017, jotka varustettiin nykyaikaisella monitorointilaitteistolla. Laitteiston avulla saatiin kerättyä ajantasaista tietoa penkereiden ja pohjamaan käyttäytymisestä. Koerakentamisen tavoitteena oli mahdollistaa maaperän tehokas hyödyntäminen.

Kokeiden perusteella selvisi, että rakenteet olivat toimivia ja toivat säästöjä kustannuksissa ja ympäristövaikutukset jäivät pienemmiksi. Maanvaraisten penkereiden hyödyntämisellä pystyttiin muun muassa vähentämään teräbetonipaalujen määrää 150 kilometrillä.

Koerakenteita myös pohjavesien pumppauksesta

Koerakenteet osoittautuivat niin toimiviksi, että hankkeessa on toteutettu myös muita koerakenteita. Esimerkiksi pohjavettä on alennettu koepumppauksilla ja meluvalleja rakennettu läjittämällä kuivakuorisavea.

– Tavoitteena oli osoittaa, että pohjamaa kestää huomattavasti oletettua korkeammat penkereet sellaisenaan tai kevennettyinä, jolloin aiemmin suunniteltuja paalulaattoja voitaisiin korvata maanvaraisilla penkereillä. Hankemuotona Allianssi soveltuu loistavasti uusien ratkaisujen kehittämiseen ja pilotointiin kaikkien osapuolien työskennellessä yhteisen päämäärän eteen. Tavoitteessa onnistuttiinkin loistavasti monitoroimalla pitkäjänteisesti koepenkereitä uusimmalla tekniikalla, Väylän geoasiantuntija Veli-Matti Uotinen sanoo.

Koerakenteista on kerätty tietoa lähes kahden vuoden ajalta. Hankkeella oli yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa. Saadut tulokset päätyvät myös tohtorinväitöksen aineistoksi.

Lue myös: Kehätie valmiiksi, koulut kuntoon – ESS listasi Lahden merkittävimpiä investointeja
Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi