Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Katso tästä, miten lakko vaikuttaa postiisi: kirjepostille tiedossa jopa viikkojen viiveitä, hyvinvointiyhtymä pidentää laskujen maksuaikaa

Pakettipostissa vaikutuksen pitäisi olla pienempi kuin kirjeissä. Sanomalehtien varhaisjakeluun lakolla ei ole vaikutusta.

Postilakko vaikuttaa erityisesti kirjepostin kulkemiseen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Maanantaiaamuna alkanut postilakko vaikuttaa erityisesti kirjepostin jakeluun. Lakko voi tämän hetken tiedon mukaan kestää jopa neljä viikkoa eli 8. joulukuuta saakka.

Posti on kertonut, että lakko voi tuoda kirjeiden, aikakauslehtien ja kirjepostina kulkevien XXS-koon pakettien jakeluun jopa viikkojen viiveitä. Pakettipostissa vaikutuksen pitäisi olla pienempi, mutta niidenkin toimituksissa voi olla usean päivän viiveitä.

Posti tiedottaa postinkulusta kaksi kertaa päivässä lakon aikana.

Lakko ei koske turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä lähetyksiä eli esimerkiksi elintarvike- ja lääkelähetyksiä. Sanomalehtien varhaisjakelu, Postin palvelupisteet sekä varastopalvelut toimivat normaalisti. Postin mukaan myöskään rahtipalveluissa ei ole odotettavissa merkittävää viivettä.

Tee mahdollisimman paljon verkossa

Lakon aikana mahdollisimman moni asia kannattaa tehdä verkkopalveluissa paperipostin lähettämisen sijaan.

Kela on kertonut, että postilakko voi viivyttää etuuksien maksamista, jos hakemuksia tai liitteitä on lähetetty paperisena. Myös etuuspäätösten saapuminen voi viivästyä, vaikka etuus maksetaan normaaliin tapaan.

Posti kertoo, että paperilla ilmoitettujen toimeksiantojen – siis osoitteenmuutoksien, jakelun keskeytysten ja määräaikaisten edelleenlähetysten – kulku voi viivästyä.

Hykylle lisää maksuaikaa

Jotkut tahot ovat päättäneet pidentää laskujen maksuaikaa lakon takia.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laskuihin tulee ilmoitus, että maksuaikaa pidennetään postialan lakon vuoksi 14 päivällä alkuperäisestä eräpäivästä. Kiireelliset kutsut hoitoihin tai tutkimukseen tehdään myös puhelimitse.

Valtakunnanvoudinvirasto kertoi perjantaina, että ulosottovelallisille toimitettavien maksukehotusten lähettämistä lykätään, eikä ulosotosta tulevia laskuja lähetetä lakon aikana.

ESS:n tilauslaskuihin lisätään maksuaikaa.

Vaikutus Etelä-Suomen Sanomiin

Etelä-Suomen Sanomat jaetaan Esa Jakeluiden alueella normaalisti lakon aikana. Sen sijaan Postin jakelussa oleviin lehtiin lakolla on vaikutusta.

ESS on Postin jakelussa arkisin vajaassa 1 700 tilauksessa levikkialueen reunamilla. Kokonaan postin jakelussa ESS on 246 taloudessa esimerkiksi Asikkalassa, Heinolassa ja Hartolassa.

Lue myös: Posti ei kulje, lakko alkoi – PAU: Liedon pakettikeskuksessa vuokratyöntekijöitä aidanraosta töihin, liitto väittää työnantajan teettäneen aitaan reiän
 

Postin jakelussa olevat ESS:n asiakkaat voivat hakea paperilehden Mediakulmasta Hämeenkadulta Lahdesta, Itä-Hämeen tiloista Heinolan Kirkkokadulta tai Kanavan Kotileipomon tiloista Vääksyn Aleksintieltä.

Digilehteä voi lukea normaalisti omilla Mediatunnuksilla.

Tukilakkoja voi tulla

Postilakkoon voi liittyä myös muita liittoja tukilakkojen muodossa. Ilmailualan Unionin tukilakko vaikuttaa Postin mukaan postin käsittelyyn lentoasemilla.

Postin tiedotteen mukaan suurin vaikutus on Euroopan ulkopuolelle lähtevissä tai sieltä saapuvissa paketeissa ja kirjelähetyksissä, jotka kulkevat lentokuljetuksina. Ne toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.

Postin mukaan Ruotsin ja Baltian paketeissa ja lavalähetyksissä muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia, mutta ne pyritään jakamaan palvelulupauksien mukaisesti. Muun EU-alueen paketit todennäköisesti viivästyvät muutamilla päivillä.

Lakko voi kestää neljä viikkoa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn ja Palvelualojen työnantajat Paltan neuvottelut kariutuivat viime keskiviikkona. Sovitteluja jatketaan tämän viikon keskiviikkona. Erimielisyyttä on koko neuvotteluesityksestä.

Tänään alkanut lakko koskee noin 9 000:a työntekijää. Lahden seudulla lakon piirissä on noin 300 työntekijää jakelualueilla ja 25 Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa.

Juttua korjattu 11.11. klo 13.49: Ilmailualan Unioni on tukilakossa. Jutussa luki aiemmin "Mikäli Ilmailualan Unioni lähtee tukilakkoon...".

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi