Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Postilakko alkoi Lahdessakin – "Johdolle terveisiä, että pitäisi arvostaa osaavaa ja ahkeraa työvoimaa"

Postin lakko alkoi maanantaiaamuna kuudelta. Lahdessa lakko koskettaa yli 300 työntekijää.

Kauppakeskus Valon toimipisteen ulkopuolella oli maanantaiaamuna useita lakkovahteja. Etualalla Lea Siltanen, vasemmalla alueen pääluottamusmies Heidi Rantanen. Kuva: Juha Peurala

Lahtelaisen kauppakeskus Valon R-Kioskin yhteydessä toimivan Postin toimipisteen edessä oli maanantaiaamuna kahdeksan aikaan muutamia Postin työntekijöitä lakkovahteina ja jakamassa tietoa aamulla alkaneesta postilakosta.

Yksi paikalla olijoista oli entinen alueluottamusmies Lea Siltanen, joka on ollut Postin palveluksessa jo kolmekymmentä vuotta. Työuran aikana on ennenkin ollut työtaisteluita, mutta nyt edessä on ensimmäinen pitkä lakko. Se saattaa jatkua jopa 8. joulukuuta saakka.

"Ei kyse vain palkasta"

Siltasen mukaan tilanteessa pahin asia liittyy työehtosopimusasioihin. Suunnitelmissa on muuttaa työehtoja toisen työehtosopimuksen mukaisiksi.

Se tarkoittaisi muun muassa palkanalennuksia. Siltanen mainitsee muitakin heikennyksiä, kuten heikentyneen työterveyshuollon ja pidentyvän työajan.

– Kyse ei ole vain palkasta, vaan isoista asioista, hän sanoo.

Yli 300 lakkolaista alueella

Lea Siltanen on ollut Postin palveluksessa 30 vuotta. Eniten tilanteessa riepoo suunnitelma siirtää työntekijät toisen työehtosopimuksen piiriin. Kuva: Juha Peurala

Siltanen huomauttaa, ettei lakko ole koskaan hyvä asia yhdellekään osapuolelle: ei työntekijöille, -antajalle eikä asiakkaille.

– Kaikki kärsivät. Olemme pahoillamme asiakkaiden puolesta, mutta meille ei annettu vaihtoehtoja, hän sanoo.

Siltasen mukaan nyt ollaankin odottavin mielin ja toivotaan, että sopimus syntyy mahdollisimman pian. Taistelutahto on kuitenkin hänen mukaansa kova ja työntekijöiden keskinäiset tunnelmat ovat olleet hyvät.

– Rivien pitää pysyä nyt ja pitää puhaltaa yhteen hiileen. Kyllä tämä maaliin viedään tavalla tai toisella.

"Työntekijöitä ajetaan sosiaalituen piiriin"

Paikalla on myös alueen pääluottamusmies Heidi Rantanen. Hän sanoo jopa, että heikennyksillä ajetaan työntekijöitä sosiaalituen piiriin, sillä palkan lasku olisi kuukaudessa kymmeniä prosenttia entisestä.

– Kyllä kansalaiset joutuvat lopulta maksumiehiksi, hän sanoo.

Paikalla oleva Markku Rinkinen huomauttaa myös, että tilanne olisi päänavaus myös muille aloille.

Heidi Rantanen kertoo, että Lahden Kujalan logistiikkakeskuksessa työskentelevät ovat siirtyneet Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin tämän kuun alusta.

Heidi Rantanen lähettää johdolle terveisiä, että osaavaa työvoimaa pitäisi arvostaa. Kuva: Juha Peurala

– Työaika on pidentynyt 21 minuuttia päivässä, ruokatauosta tuli palkaton ja työterveyteen tuli huononnuksia, hän mainitsee.

Lisäksi työehtosopimuksen muuttuminen tarkoittaisi esimerkiksi jaksotyöaikaa ja laajempia työssäkäyntialueita. Neuvotteluissa ei viime viikolla löydetty yhteisymmärrystä yhdestäkään asiasta.

Rantanen muistuttaa, että postin jakaminen vaatii ammattitaitoa.

– Johdolle terveisiä, että pitäisi arvostaa osaavaa ja ahkeraa työvoimaa. Nyt sitä arvostusta ei ole näkynyt, Rantanen sanoo.

Lahdessa lakko koskettaa noin 300 työntekijää jakelualueilla ja 25:ta Lahden Kujalan käsittelykeskuksessa. Neuvottelut jatkuvat keskiviikkona.

Lue myös: Postin lakko: Postin jakelussa olevat ESS:n tilaajat voivat hakea paperilehden kolmesta paikasta, digilehti luettavissa Mediatunnuksilla
 
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi