Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Viranomainen huomautti huoltajilta kerätyistä rahoista: lahtelaiskoulut eivät ehkä jatkossa lähde liikuntapäivinä laskettelemaan – "Opetuksen tarjonta on nyt kaventunut"

Oikeusasiamiehelle tehtiin viime vuonna useita kanteluita esimerkiksi koulujen liikuntapäivistä, joissa oppilailla oli mahdollisuus osallistua joko maksuttomaan tai omakustanteiseen ohjelmaan. Yksi kantelun kohteista ja huomautuksen saaneista oli Launeen peruskoulu Lahdesta.

Salpausselän koulussa liikuntatunnit ovat olleet oppilaille jo pitkään ilmaisia, vaikka ryhmä kävisi koulun ulkopuolisissa paikoissa. Luka Kauppila ja Bacary Traore pelasivat liikuntatunnilla sulkapalloa Lahden tennis- ja squashkeskuksella keskiviikkona. Kuva: Janne Nieminen

Peruskoulujen on muutettava käytäntöjään eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuoreiden rahankeräyslinjausten vuoksi. Esimerkiksi liikuntapäivät, joissa oppilailla on mahdollisuus osallistua joko maksulliseen tai maksuttomaan ohjelmaan, jäävät historiaan.

Oikeusasiamiehelle tehtiin vuonna 2018 useita kanteluita suomalaisten koulujen maksullisesta toiminnasta. Myös Launeen peruskoulu sai huomautuksen tapauksista, joissa yläkoulun valinnaisen liikunnan oppitunteja varten oli pyydetty oppilailta ja näiden vanhemmilta rahaa lukuvuonna 2017–2018.

"Kaventanut opetusta"

Launeen koulun rehtorin Esko Taipaleen mukaan valinnaisen liikunnan oppilaat kävivät vuosikymmenten ajan silloin tällöin koulun ulkopuolisissa liikuntapaikoissa, mikä saattoi tarkoittaa pientä maksua. Osallistuminen ei ollut kuitenkaan tällöin pakollista, vaan oppilailla oli vaihtoehto harrastaa tuntien ajan jotakin maksutonta liikuntaa.

– Valinnaisessa liikunnassa haluttiin tutustuttaa oppilaita tavallista erikoisempiin lajeihin. Koulun rahoilla ei ole mahdollista tehdä kaikkea, joten opetuksen tarjonta on nyt kaventunut, hän sanoo.

Launeen koulu ei enää kerää huoltajilta valinnaisen liikunnan opetuksesta erillisiä maksuja.

– Jotkut vanhemmat ovat antaneet palautetta, että he vaikka maksaisivat niiden oppilaiden osallistumisen, jotka eivät pysty tuomaan rahaa, jotta monipuolisuus tunneilla säilyisi, Taipale sanoo.

Hän pitää muutosta harmillisena.

– Koulun kautta oli aiemmin mahdollista tutustua lajeihin, joiden pariin omat vanhemmat eivät syystä tai toisesta pystyneet viemään.

"Harmillista, että jokin vanha tapa oli jäänyt elämään"

Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen ymmärtää apulaisoikeusasiamiehen tavoitteen tasavertaistaa opetusta kitkemällä maksullisuutta.

– Perusteluissa oli mielestäni ihan oikea lähtökohta, että kun perusopetus kerran on maksutonta, niin se sitten myös on sitä kaikilta osin, hän sanoo.

Kilposen mukaan lahtelaisissa peruskouluissa on ollut yhtenevä ohjeistus rahankeruusta.

– Harmillista, että Launeella jokin vanha tapa oli jäänyt elämään, Kilponen sanoo.

Jo vuonna 2016 Opetushallitus antoi luokkaretkiä koskevan suosituksen. Sen mukaan huoltajilta voidaan kerätä rahoitusta leirikoulua tai opintoretkiä varten, kunhan saadut varat käytetään kaikkien oppilaiden hyväksi. Näin on toimittava, vaikka jokainen huoltaja ei keräykseen osallistuisi.

Kilponen kertoo keskustelleensa apulaisoikeusasiamiehen tuoreista linjauksista joidenkin rehtoreiden kanssa.

– He vähän veikkailivat, että laskettelupäiviä ja sen sellaisia jää pois.

Jatkossa koulut voisivat kuitenkin hoitaa liikuntapäivän maksullisen osion kustannukset omasta kassastaan.

– On rehtoreiden harkinnassa, halutaanko sellaista tarjota, Kilponen sanoo.

Salpausselän peruskoulussa liikuntapäivät suunnitellaan nyt uudelleen

Salpausselän peruskoulussa on tähän asti järjestetty liikuntapäiviä, joissa oppilailla on ollut yhtenä mahdollisuutena lasketella Messilässä omakustanteisesti. Rehtori Markku Karjalaisen mukaan päivän sisältö mietitään nyt uudelleen.

– Liikuntatunnit ovat muuten meillä aina oppilaille ilmaisia, vaikka ryhmä menisi esimerkiksi keilaamaan tai palloiluhalliin pelaamaan padelia, hän kertoo.

Luokkaretkiä varten koulu sallii rahoituksen keräämisen kotitalouksilta.

– Tärkeää on, että aloite rahan kerämiseen tulee silloin oppilailta ja huoltajilta. Koulu ei lähde sanomaan, että järjestämme leirikoulun ja se maksaa, Karjalainen sanoo.

Koulu kustantaa vuosittain kaikille yhdeksäsluokkalaisille opintomatkan Helsinkiin.

Lue myös: Huumeiden helppo saatavuus huolettaa Lahdessa - koulu kutsui poliisin mukaan vanhempainiltaan
Linjaus

Opetuksen yhdenvertaisuus

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen totesi lokakuussa kolmessa kanteluratkaisussaan, että perusopetuksen maksuttomuus on yksiselitteinen.

Oikeusasiamiehelle saapui vuonna 2018 useita kanteluita esimerkiksi liikuntapäivistä, jotka sisälsivät sekä maksullista että maksutonta ohjelmaa.

Pölönen totesi, että kunnilla on opetuksen järjestäjinä velvollisuus olla luomatta käytäntöjä, jotka voivat lisätä lasten epätasa-arvoa.

Hänen mukaansa kouluissa on osoitettava riittävät resurssit opetuksen järjestämiseen myös koulun ulkopuolella ilman, että huoltajat joutuvat maksajiksi.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi