Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeen Jätehuoltoon tulee päivittäin kyselyjä vanhojen kirjojen hävittämisestä - Lahdessa niille löytyi muutakin käyttöä kuin jäteastia

Orimattilassa nettidivaria pyörittävä yrittäjä ostaa mielellään harrastuskirjoja, erikoisalueiden tietokirjallisuutta ja fantasiaa.

Museokioskin ilmaisessa työpajassa vanhoista kirjoista askarreltiin monenlaisia koristeita ja kortteja. Kuva: Sami Kuusivirta

Päijät-Hämeen Jätehuoltoon tulee päivittäin tiedusteluja vanhojen kirjojen kierrättämisestä. Eniten aiheesta kyselevät pienempään asuntoon muuttavat vanhemmat ihmiset ja edesmenneen asuntoa tyhjentämässä olevat omaiset.

– Hyväkuntoisia kirjoja kannattaa tarjota kirppiksille ja divareihin. Eri asia on, ottavatko ne kaikkia vastaan. Jos mikään taho ei kirjoja huoli, sisäsivut lajitellaan maksuttomaan keräyspaperiin. Kannet menevät energiajätteeseen, paitsi kirjastomuovilla päällystetyt kannet kuuluvat sekajätteeseen, palveluneuvoja Marja-Leena Kalpio opastaa.

Kirjoja otetaan kokonaisina vastaan jäteasemilla, mutta silloin ne päätyvät maksulliseen energiajätteeseen. Tätä vaihtoehtoa käytetään Kalpion mukaan etenkin silloin, kun pitää tyhjentää paljon kirjoja lyhyellä varoitusajalla. Materiaalikierrätyksen kannalta paperinkeräysastia on aina parempi vaihtoehto.

Päätalo ja Hietamies myyvät, mutta tarjontaa on paljon

Onko kirjoista sitten tullut ongelmajätettä? Kalpio arvelee, että 1970-luvun kovakantiset tietosanakirjat ovat monien mielestä työlästä hävittää, koska kirpparit eivät ota niitä vastaan ja hyvin sidottuja kansia on vaikea irrottaa.

Oili Kiviniemi teki kirjaston poistolaarista ostetun kirjan sivuista ruusuja. Kuva: Sami Kuusivirta

Pohjoismaiden suurinta antikvariaattia, Finlandia Kirjaa, Orimattilassa pyörittävä Matti Pietilä innostuu kysymyksestä, ja muistuttaa valitettavan monen kirjan päätyvän edelleen sekajätteenä kaatopaikalle.

– Ihmisten suhtautuminen kirjoihin on onneksi muuttumassa. Moni tiedostaa, että käytetyn kirjan tilaaminen on ilmastonmuutoksen kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen.

Noin 180 000 kirjaa vuosittain käsittelevä Finlandia Kirja ostaa kirjoja ympäri Suomea. Netissä toimiva kirjadivari maksaa parhaiten erikoisalueiden tietokirjallisuudesta, harrastuskirjoista ja tuoreesta ammattikirjallisuudesta. Kaunokirjallisuudesta myyvät science fiction ja fantasia.

– Kalle Päätalon ja Laila Hietamiehen kirjat mainitaan usein esimerkkeinä arvottomista ongelmajätteistä. Tosiasiassa nämä ovat edelleen meidän myydyimpiä kotimaisia kirjailijoita. Tarjontaa on vain moninkertainen määrä siihen, mitä pystymme myymään, Pietilä kertoo.

Myymättä jäävät kirjat lähtevät uusiokäyttöön Ekovillan tehtaalle, missä sekä kannet että sivut hienonnetaan huokoiseksi eristemateriaaliksi.

Ruusuja ja joulukoristeita

Kirjoja voi hyödyntää myös askartelumateriaalina. Lahden Museokioskissa järjestettiin lauantaina yhdessä Vertaistaiteilijat-hankkeen kanssa ilmainen työpaja, jossa innokkaat naiset tekivät vanhoista kirjoista muun muassa kortteja, ruusuja ja joulukoristeita.

Tästä tulee lintuhäkki, jonka voi liimata kauniin kirjan kanteen. Kuva: Sami Kuusivirta

Idea lähti siitä, kun Museokioskin museopedagogi Tuija Vertainen kärräsi remonttinsa jälkeen paljon kirjoja kirpputoreille, mutta kaikille ei löytynyt ottajia. Siksi hän toi kirjat työpaikalleen, jos niistä vaikka voisi askarrella jotain.

– Pian Vertaistaiteilijat-hankkeen Janette Aho ottikin yhteyttä ja löimme kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Seuraava ilmainen työpaja on 16. marraskuuta, Vertainen kertoo.

Vertaistaiteilijat-hanke on erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden työelämäosallisuutta edistävä valtakunnallinen hanke.

Ensimmäiseen työpajaan tuli mukavasti väkeä, joista monille vanhoista kirjoista askarteleminen oli uutta.

– Sivujen repiminen ei tuntunut pahalta, kun tiesi kirjojen muuten joutuvan roskikseen. Nyt kirjoista saa lukemisen jälkeen vielä käsillä tekemisen ja antamisen iloa, Tuula Raninen kommentoi.

Kirjojen sivuista saa muotoon leikkaamalla vaikka koristeruusuja. Kuva: Sami Kuusivirta
Lue myös: Vietkö haudalle kynttilöitä? Tässä on ympäristön kannalta paras vaihtoehto
Vanhat kirjat

Keräyspaperia vai energiajätettä?

Pehmeäkantiset kirjat ja kovakantisten kirjojen sisäsivut lajitellaan maksuttomaan keräyspaperiin. Kovakantisten kirjojen kannet lajitellaan energiajätteeseen.

Kirjastomuovi sisältää PVC:tä, joten kirjastomuovilla päällystetyt kannet kuuluvat sekajätteeseen.

Lahden kaupunginkirjaston poistokirjoista pieni osa laitetaan poistomyyntiin, suurin osa toimitetaan energiajätteeksi.

Lahden kirjaston kaikissa toimipisteissä poistettiin viimeisen vuoden aikana yhteensä noin 48 000 nidettä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi