Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vesivehmaan lentokentälle tehdään "masterplan", toiveissa lisää ammattitoimintaa

Epäselvä tilanne Helsingin Malmin lentokentällä luo nyt mahdollisuuksia muualla sijaitseville kentille. Tarjolla voisi ehkä pian olla vaikka lentokonehalleja.

Vesivehmaan lentokenttä on ainoa lentokenttä Päijät-Hämeessä. Se on ollut harrasteilmailukäytössä vuodesta 1958. Kuva: Pirjo Kamppila

Asikkalan kunta käynnistää "masterplanin" eli yleissuunnitelman tekemisen Vesivehmaan lentokentälle. Ensi vuonna tehtävän suunnitelman tarkoitus on muun muassa linjata lentokentän kehittämistoimenpiteitä tulevaisuudessa ja kehittää pienlentokentästä "laadukas yleisilmailukeskus".

Masterplanin suunnittelua käynnisteltiin perjantaina Asikkalassa esittelyllä, ideoinnilla ja yleisellä keskustelulla.

"Suunnitelma hyödyttää kaikkia toimijoita"

Asikkalan kunnan kehittämispäällikkö Isa Maunulan mukaan kunnan intresseissä on, että alueelle tarvitaan suunnitelma. Sillä halutaan esimerkiksi varmistaa, että kentän tulevaisuus on taloudellisesti vakaa.

– Halutaan jäntevöittää suunnitelmaa. On sitten helpompi lähteä etenemään. Toki kunnalle halutaan lisää elinvoimaa, ja harrastusten lisäksi kentälle tarvitaan ammattitoimintaa, hän sanoo.

Maunula sanoo suunnitelman hyödyttävän kaikkia kentän toimijoita.

– Harrastetoimintakin toimii sitä paremmin, mitä enemmän saadaan ammattilaistoimintaa.

Yksi syy laajemman ammattitoiminnan haluamiseen kentälle on se, ettei se olisi jatkossa niin riippuvainen avustuksista kuin aiemmin.

Saataisiinko Malmilta lentokonehalleja?

Vesivehmaan lentokenttäsäätiön hallituksen puheenjohtaja Harry Nordströmin mukaan tällä hetkellä rahoitus riittää lentokentän ylläpitoon niukasti. Lentotoiminta kentällä on kuitenkin hänen mukaansa lisääntynyt.

Lentokentän tulevaan tilanteeseen voi vaikuttaa myös Helsingin Malmin lentokentän epäselvä tulevaisuus. Moni toimija on ehtinyt alkaa miettiä vaihtoehtoisia paikkoja.

Toki halutaan kunnalle lisää elinvoimaa, ja harrastusten lisäksi kentälle tarvitaan ammattitoimintaa. kehittämispäällikkö Isa Maunula, Asikkalan kunta

Tilaisuudessa paikalla ollut Kevytilmailu-yhdistyksen puheenjohtaja Leo Laurell huomauttikin, että on mahdollista, että Malmilla olevia lentokonehalleja saattaisi olla pian käytettävissä.

Asikkalan kunnan tekninen johtaja Harri Hirvonen ei tyrmää ajatusta, muttei myöskään lupaa paikkaa mahdollisille lentokonehalleille. Oleellinen kysymys on kaava, jollaista lentokentällä ei nykyään ole.

Kaavan tekeminen taas puolestaan kestää hänen mukaansa kaikkein parhaassakin tapauksessa puoli vuotta, ellei esimerkiksi valituksia siitä tule.

Lentoharrastajalle mökki Asikkalasta?

Aivan ilosta kiljuen kaikki ilmailualan toimijat eivät ole siirtymässä pois Malmilta ja vaikkapa Asikkalaan. Leo Laurellin mukaan hyviä vaihtoehtoja Malmin lentokentälle ei ole, vaan ainoastaan huonoja ja todella huonoja.

Vesivehmaan lentokentän olosuhteet ovat hänen mukaan hyvät, mutta ongelmana on kaukainen sijainti Helsingistä.

– Jotkut kyllä puhuvat, että hankkisivat täältä kesämökin, hän sanoo, ja kertoo itsekin pohtineensa asiaa.

Vesivehmaan lentokentän lentopaikan päällikkö Jukka Salokannel huomauttaa, että monet kunnat ovat nyt kiinnostuneet lentokentistään. Malmin tilanne luo mahdollisuuksia muualle.

Vesivehmaan lentokentän kehittämistä on suunniteltu hänen mukaansa jo pitkään.

– Arkisia tarpeita on paljon. Asvaltointia tarvitaan aina lisää. Kaukainen visio on kiitotien pidentäminen.

Toiminta

Vesivehmaan lentokenttä

Perustettu vuonna 1940. Sitä ylläpitää Päijät-Hämeen lentokenttäsäätiö.

Asikkalan kunta osti kentän maa-alueet ja kuusi rakennusta vuonna 2016 ja myi hallit ilmailukäyttöön.

Kentällä toimii esimerkiksi erilaista harrastusilmailua, lentokoneiden huoltoa ja lennonopetusta, ilmailumuseo ja laskuvarjohyppy- ja varjoliidinkoulutusta.

Viimeisimpiä investointeja ovat olleet automaattinen sääasema ja kiitoradan kestopäällystys. Suunnitteilla on myös uusi mittarilähestymisjärjestelmä.

Aeropole-yritys rakentaa kentälle kahta uutta hallia, joihin on tulossa ensin lentokaluston korjaustoimintaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi