Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hyvinvointiyhtymä on valmis ottamaan vastuulleen sote-investoinnit – Rakokiven uutta terveysasemaa rahoittaisivat myös Lahden ympäristökunnat

"Hollola rakentaa nyt terveyskeskusta omalla pussilla, miksi ei Lahtikin", kysyi Hollolan kunnanhallituksen entinen puheenjohtaja. "Emmehän me rakenna uutta sairaalaakaan, vaikka se on Lahdessa", vastasi Lahden kaupunginjohtaja.

Hollolan Salpakankaan uusi hyvinvointiasema otetaan käyttöön vuoden 2022 alussa. Kuva: Arkkitehtitoimisto Ovaskainen Oy

Lahti ja Hollola kulkevat eri polkuja sosiaali- ja terveydenhuollon tilaratkaisuissa. Hollolassa kunta rakennuttaa 14 miljoonaa euroa maksavan Salpakankaan hyvinvointiaseman omana hankkeenaan.

Lahti sen sijaan ei aio toteuttaa vastaavaa sote-asemaa Nastolaan, koska katsoo hankkeen kuuluvan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

"Hollola rakentaa nyt terveyskeskusta omalla pussilla, miksi ei Lahtikin", Hollolan kunnanhallituksen entinen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen (kok.) kommentoi tiistaina Twitterissä.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen vastasi toteamalla, että yhtymän on loogista päättää itse omista tiloistaan ja niiden toteutuksesta. "Nastolan terveysasemalle ei ole tulossa lainkaan Lahden kaupungin omia toimintoja tai tiloja. Emmehän me rakenna uutta sairaalaakaan, vaikka se on Lahdessa", hän huomautti.

Suunniteltu vuosia

Nastolan terveysaseman korvaamista nykytarpeita vastaavalla uudisrakennuksella on suunniteltu vuosien ajan. Alkuperäisenä, Lahden ja Nastolan yhdistymissopimukseenkin kirjattuna tavoitteena oli nykyisen terveysaseman peruskorjaaminen.

Lahti on varannut kaavasuunnittelussa paikan uudelle terveysasemalle, mutta muilta osin hanke on tuntunut roikkuvan ilmassa.

Maanantaina hyväksymässään palveluverkkolausunnossa Lahden kaupunginhallitus ei ota suoraan kantaa edes Nastolan terveysaseman sijaintiin. Kaupungin mukaan yhtymän päätettävä hankkeesta ja sen aikataulutuksesta. Vaihtoehtoina ovat terveysaseman laajamittainen peruskorjaus sekä uuden ja tarkoituksenmukaisemman terveysaseman rakentaminen Rakokiveen.

Rahoitus yhteisvastuullisesti

Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola kertoo yhtymän suhtautuvan periaatteessa myönteisesti siihen, että se vastaa sote-kiinteistöjen investointiratkaisusta.

– Kaikki sote-keskukset tarkastellaan kuitenkin suhteessa maakunnalliseen sote-verkkoon. Lisäksi uudet investoinnit edellyttävät vastaavia rahoituspäätöksiä omistajakunnilta.

Erholan mukaan Rakokiven terveyskeskuksen rahoitus tulisi yhteisvastuullisesti kaikilta yhtymän omistajakunnilta. Näin ollen esimerkiksi Hollola osallistuisi Lahteen rakennettavan sote-kiinteistön investointikustannuksiin.

Tilakustannukset jyvitetään kunnille maksuosuuksien mukaan.

– Tilakustannuksia ei kukaan pääse piiloon, yhtymähallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd.) toteaa.

Uudelle terveyskeskukselle on varattu paikka Rakokivestä. Kuva: Anssi Hietamaa

Lahden ex-kaupunginjohtaja Kari Salmi huomautti Twitter-keskustelussa, että kunnilla olisi hyvä olla tilakysymyksissä yhteiset pelisäännöt.

"Eipä sitä huvikseen 14 miljoonalla eurolla tässä kuntatalouden tilassa viitsisi rakentaa, mutta muita vaihtoehtoja ei ollut eikä kai mieleen tullut, että yhtymä rakentaisi seiniä", kommentoi Hämäläinen.

Lempinen muistuttaa, että Hollola saa kiinteistön omistajana joka tapauksessa vuokraa yhtymältä. Yhteistyötä tila-asioissa on hänen mukaansa lisättävä.

– Yhtymällä ei ole ollut toimitilastrategiaa, mutta nyt sellainen tehdään ja vastuutetaan. Se toivottavasti selkiyttää tilannetta.

"Tilat eivät aina käytännöllisiä"

Lahtelainen Lempinen sanoo ymmärtävänsä kaupungin kannan Nastolan sote-asemahankkeeseen.

– Varmaan lahtelaiset yhtymäkokousedustajat tulevat pitämään huolen siitä, että yhtymän budjetissa on Rakokiven terveysasemalle suunnittelurahaa.

Lempinen pitää hyvänä, että yhtymä voi palveluiden järjestäjänä päättää toimitiloista.

– Kuntien tilat eivät aina ole olleet käytännöllisiä. Pitää katsoa tilojen yhteiskäyttöä ja sitä, että ihmistä pystytään palvelemaan yhden luukun periaatteella.

Hollola toivoo selvitystä mallista, jossa yhtymä ottaisi omistukseensa kaikki sote-toimitilat.

– Lyhyellä aikavälillä tämä haasteellista. Keskustelua asiasta pitää kuitenkin jatkaa, Erhola kommentoi ehdotusta.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi