Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Mies uhkasi tappamisella entistä puolisoaan, poliisia ja jopa syyttäjää oikeuden istunnossa

Käräjäoikeus määräsi läheisiään ja virkavaltaa uhanneen miehen mielentilatutkimukseen. Kuva: Juha Peurala

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona erikoislaatuista rikosasiaa. Kolmekymppiselle miehelle luettiin syyte laittomasta uhkauksesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, lähestymiskiellon ja kotirauhan rikkomisesta sekä pahoinpitelystä.

Syytekohtia oli yhteensä 22, jotka muodostivat pienempiä kokonaisuuksia. Mies myönsi kaikki teot.

Tapahtumien taustalla on vuoden takainen avioero.

Miehen entinen puoliso oli parin yhteisine lapsineen talvella kylässä mummolassa. Mies oli mennyt paikalle, rikkonut oven ja yrittänyt päästä sisään. Sen jälkeen hän oli soittanut naiselle ja uhannut tätä tappamisella.

Nainen oli saanut muitakin tappouhkauksia. Mies oli uhannut leikata hänen päänsä irti ja katkaista miesystävän jalat.

Hän oli lähestymiskiellon vastaisesti laittanut naiselle viestejä useaan eri kertaan.

Käräjäoikeus kuuli naista videoyhteyden avulla. Nainen sanoi tunteneensa todellista pelkoa. Parilla on huoltajuusriita vireillä.

Naapuriaan mies oli pahoinpidellyt työntämällä aitaa vasten. Naapurilta oli murtunut kylkiluu. Mies määrättiin naapuria suojaavaan lähestymiskieltoon, mutta hän rikkoi sitäkin.

Raudoissa lääkäriin

Heinäkuussa poliisi otti miehen kiinni hänen tultua naisen asuintalon pihalle. Hän uhkasi kumpaakin poliisia tappamisella.

Syyskuun alussa miehelle luettiin syyte entisen puolisonsa pahoinpitelystä viime keväänä sekä lapsen hoitopaikan työntekijän laittomasta uhkauksesta. Istunnossa hän uhkasi potkia syyttäjää päähän, kunnes tämän pää halkeaa.

Koska keskiviikkona käsitellyn jutun yksi asianomistajista on syyttäjä, jutun syyttäjä tuli Itä-Suomen syyttäjäalueen ulkopuolelta, Rovaniemeltä saakka.

Syyttäjän uhkailun takia mies vangittiin syyskuussa. Hän haroi poliisia vastaan koko matkan putkasta oikeussaliin. Salissa hän yritti sylkeä poliisin päälle. Mies on ollut siitä lähtien vangittuna.

Vangitsemisistunnosta mies vietiin poliisin saattamana käsiraudoissa lääkärin arvioitavaksi.

Lääkärissä mies uhkasi tulla toisen poliisimiehen kotiin ja lyödä viidakkoveitsellä pään halki. Todistajana kuultu poliisimies kertoi 24-vuotisen uransa aikana saaneensa kaksi sellaista uhkausta, jotka hän on ottanut todesta. Syyskuinen uhkaus oli sellainen.

Puheenjohtaja ajoi levottoman miehen ulos

Mies oli riehakas myös keskiviikon istunnossa. Hän elehti ja huuteli salissa olleille. Hän muun muassa syytti poliisia siitä, ettei hän ole voinut tavata lapsiaan 2,5 kuukauteen.

Puheenjohtaja komensi miehen rauhoittumaan. Kun se ei tehonnut, puheenjohtaja komensi miehen salista.

Myöhemmin hän halusi itse salista, koska ei halunnut nähdä todistajana kuultua entistä puolisoaan videolla.

Käräjäoikeus antoi välituomion keskiviikkona. Se määräsi syyttäjän vaatimuksen mukaisesti miehen mielentilatutkimukseen ja määräsi hänet pidettäväksi vangittuna. Puolustus oli pyytänyt vapaaksi päästämistä.

Välituomiossaan oikeus katsoo vastaajan menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla. Lopullisen syyksilukemisen se ratkaisee mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi