Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Karu kuva Päijät-Hämeen päihdetilanteesta: "Täällä on jopa 15-vuotiaita kadulla kauppaamassa aineita ja itseään", sanoo kokenut lastensuojelun työntekijä

Lastensuojeluilmoitusten määrä ja laitoshoidon kulut ovat kasvaneet valtavasti. Entistä useampia lapsia ja nuoria ei voida enää sijoittaa perheisiin. Vuorokausi vaativan tason laitoksessa voi maksaa lähes 600 euroa. Laitoshoidon kulut ovat kasvamassa huimiin lukuihin.

Poliisi ja sosiaalityöntekijät pitävät nuoria silmällä muun muassa kauppakeskuksissa. Arkistokuva. Kuva: Katja Luoma

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut voimakkaasti Päijät-Hämeessä. Viime vuoden tammi-syyskuussa ilmoituksia tehtiin 4 072 ja tämän vuoden vastaavana aikana niitä on tehty 20 prosenttia enemmän eli 4 878.

– Tämä on todella iso luku. Se kertoo todennäköisesti siitä, että kynnys ilmoituksen tekemiseen on madaltunut, mikä on myönteistäkin. Mutta luku on niin iso, että se kertoo myös lastensuojelun tarpeen lisääntymisestä, kommentoi tulosyksikköpäällikkö Eija Kallio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perhe- ja sosiaalipalvelujen lapsiperhepalveluista.

Ilmoitusten tekijöissä mikään taho ei nouse erityisesti esiin.

Merkittävin yksittäinen asia ilmoitusten taustalla on päihteet: pienten lasten vanhempien päihteiden käyttö sekä lasten ja nuorten oma päihteiden käyttö.

– Täällä on 15–17-vuotiaita kovien huumeiden käyttäjiä, jotka ovat mukana myös huumekaupassa ja aineiden välittämisessä. Jopa 15-vuotiaita on kadulla kauppaamassa aineita ja itseään, Kallio kertoo.

Kalliolla on yli 20 vuoden ura lastensuojelussa. Nykytilanteessa hän ihmettelee eniten sitä, miksi yhtä nuoremmat ajautuvat käyttämään päihteitä, hakemaan extreme-kokemuksia.

– Samalla täytyy tietysti pohtia, mitä perheissä on tapahtunut. Päihteitä käyttävät lapset ovat aina jonkun vanhemman lapsia.

Lue myös: Lastensuojeluun löydettävä varat
 

Päihteet, nuorten aggressiivinen käytös, psyykkiset ongelmat ja karkailu ovat myös syynä siihen, että entistä useampi huostassa oleva nuori joudutaan sijoittamaan erityisen tai vaativan tason laitoshoitoon. Tämä on lisännyt lastensuojelun menoja huomattavasti.

Ostopalveluna hankitun lastensuojelun laitoshoidon kustannukset olivat viime vuoden tammi-syyskuussa noin 10,3 miljoonaa ja tämän vuoden vastaavana aikana 11,8 miljoonaa euroa – koko vuoden luku noussee 15,8 miljoonaan euroon.

Vuorokausi erityistason laitoksessa maksaa 229–527 euroa ja vaativan tason laitoksessa 499–599 euroa. Perustason laitoshoidon hinta vaihtelee 230 eurosta 350 euroon. Hintatiedot perustuvat kilpailutuksen perusteella tehtyihin sopimuksiin kaksivuotiskaudelle 2020–2022.

Kiireelliset sijoitukset lisääntyneet

Ammatillisissa perhekodeissa hoito maksaa tänä vuonna arviolta 3,75 miljoonaa euroa, joka on aavistuksen vähemmän kuin viime vuonna. Myös perhehoidon kulut pienenevät hieman, arviolta 5,8 miljoonaan euroon. Kulujen lasku johtuu laitoshoidon osuuden kasvusta.

Ammatillisessa perhekodissa vuorokausihinta on 180–250 euroa. Sijaisperheissä hoito on edullisempaa: se vaihtelee lapsen iän mukaan ja on keskimäärin noin 120 euroa vuorokaudelta.

Laitoshoito on välttämätöntä tapauksissa, joissa täytyy esimerkiksi tarkistaa päihteiden tai vaarallisten aineiden hallussapitoa tai rajoittaa liikkumisvapautta. Näitä ei saa ammatillisessa perhekodissa tai perheessä tehdä.

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on tänä vuonna kasvanut ”vain” 1,2 prosenttia. Kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia oli tammi-syyskuun aikana 605. Mukana luvussa ovat kiireellisesti sijoitetut, avohuollon tukitoimena sijoitetut ja huostassa olevat lapset.

Mitä perheissä on tapahtunut? Päihteitä käyttävät lapset ovat aina jonkun vanhemman lapsia. Tulosyksikköpäällikkö Eija Kallio

Koko viime vuoden aikana kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna 639 lasta. Kiireellisiä sijoituksia tehtiin tämän vuoden tammi-syyskuun aikana 160.

– Viime vuoden luku (162) kiireellisissä sijoituksissa ylitetään tänä vuonna, Kallio toteaa.

Kiireellinen sijoitus voidaan tehdä, jos lapsi on välittömässä vaarassa eli esimerkiksi kodin olosuhteet vaarantavat lapsen terveyttä tai nuori on tolkuttoman päihtynyt. Kiireelliset sijoitukset eivät aina johda huostaanottoon.

Huostassa olevia lapsia oli Päijät-Hämeessä tammi-syyskuun aikana 394, kun viime vuoden vastaavana aikana heitä oli 368. Tilanne vaihtelee kuukausittain, koska lapsia poistuu huostasta heidän täyttäessään 18 vuotta.

Perustason palveluita lisäämällä voisi ehkäistä ongelmia

Monilla lastensuojelun asiakkailla on myös mielenterveyspulmia.

– Tämä tulee esiin jo lastensuojeluilmoituksissa. Usein mielenterveysongelmat ja päihteet kulkevat käsi kädessä, Eija Kallio sanoo.

Kallio uskoo, että perustason lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja lisäämällä päästäisiin ehkäisemään isompia ongelmia.

– Puute mielenterveyspalveluissa aiheuttaa nyt lisäkustannuksia erityispalveluissa. Jos tänne saataisiin perheklinikka, se auttaisi varmasti paljon.

Perheklinikan on arveltu maksavan noin kaksi miljoonaa euroa, eikä siihen ollut tämän vuoden talousarviossa rahaa.

Parhaillaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tekee arviointia lapsiperhepalveluista Päijät-Hämeessä. Yhtymä tilasi helmikuussa valmistuvan arvion, koska lastensuojelun kulut ovat nousseet kovasti ja nyt halutaan selvittää, mitä voitaisiin tehdä niin, että saataisiin parempia tuloksia ja perheet saisivat riittävästi apua oikeaan aikaan.

Lue myös: Lahtelainen vuoden lastenohjaaja somisti ennen vaatejätin näyteikkunoita – "Halusin tehdä merkityksellisempää työtä"
 

Lahden seudulla haasteita tuo myös väestö, jossa on päihteiden käytön lisäksi paljon sukupolvesta toiseen jatkunutta syrjäytymistä, eronneita ja yhden vanhemman perheitä.

– Yksinhuoltajuus ei sinänsä lisää riskiä päätyä lastensuojelun asiakkaaksi, mutta monien ongelmien kasautuessa yksinhuoltajat ovat tietysti vaikeammassa tilanteessa kuin kahden huoltajan perheet. asautuessa yksinhuoltajat ovat tietysti vaikeammassa tilanteessa kuin kahden huoltajan perheet.

Juttua ja grafiikkaa korjattu 8.11. kello 17: Sijaisperheissä hoidon hinta on keskimäärin noin 120 euroa vuorokaudelta, ei 150 euroa kuten ensin mainittiin.

Lastensuojeluilmoitus

Kuka tahansa voi tehdä

Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksen voivat tehdä esimerkiksi lapsi itse, hänen vanhempansa, naapuri tai muu henkilö, joka on huolissaan lapsesta. Vaitiolovelvollisuus ei estä tekemästä lastensuojeluilmoitusta.

Ilmoituksen voi tehdä anonyymisti, ellei ole ilmoitusvelvollisuutta, joka koskee esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetustoimen työntekijöitä.

Ilmoitukset tehdään lapsen asuinkunnan sosiaalitoimistoon, jonka sosiaalityöntekijät arvioivat ensimmäisenä, onko lapsi kiireellisen lastensuojelun tarpeessa. Lisäksi he tekevät palvelutarpeen arvioinnin ja selvittävät lastensuojelun tarpeen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä lastensuojelussa sosiaalityöntekijällä on keskimäärin 40 asiakasta.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi