Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen vuoden lastenohjaaja somisti ennen vaatejätin näyteikkunoita – "Halusin tehdä merkityksellisempää työtä"

Marja Okkola voimaantuu vauvaryhmissä ja ahdistuu, jos ei pysty auttamaan huonosti voivia lapsia.

Marja Okkolan mielestä vauvat ovat voimannuttavia. Hän vetää työkaverinsa kanssa kerran viikossa ryhmää, joka on suunnattu perheille, joihin on syntynyt tai syntymässä ensimmäinen vauva. Kuva: Sami Kuusivirta

– Hyvää huomenta vuoden lastenohjaaja.

Näillä sanoilla tervehtii eräs Salpausselän seurakunnassa työskentelevä pappi usein aamuisin Marja Okkolaa, joka sai kirkon lastenohjaajat ry:n hallitukselta valtakunnallisen tunnustuksen syyskuun lopulla. Okkola on valinnasta edelleen otettu. Varsinkin kun esityksen tekivät omat työkaverit.

– Kun kuulin asiasta, olin hirveän liikuttunut. Se on minulle iso juttu, jota arvostan todella paljon. Tietysti minulle iski myös pieni paniikki, että nyt minun pitää olla vuoden lastenohjaajan veroinen, perhetyötä tekevä Keski-Lahden seurakunnassa tekevä Marja Okkola sanoo työmaallaan eli Kirkkokadun kerhohuoneella.

Kirkon varhaiskasvatuksen neuvottelupäivillä Okkola sai kiitosta monipuolisuudestaan ja osaamisestaan lapsityössä. Hän on ollut mukana kehittämässä perinteisten perhekerhojen rinnalle esimerkiksi vauvaperhekerhoa, joka on tarkoitettu perheille, joihin on syntynyt tai syntymässä ensimmäinen lapsi.

– Se on yksi lempiryhmistäni, koska vauvat ovat niin voimaannuttavia. Kerran viikossa kokoontuvat vanhemmat jakavat luottamuksellisessa ryhmässä heille tärkeitä asioita ja saavat vertaistukea. Äidit ovat puhuneet avoimesti esimerkiksi väsymyksestä ja imetysongelmista. Minä ja työkaverini olemme lähinnä keskustelun mahdollistajia, Okkola kuvailee.

Loin turhia tarpeita

Vasta aikuisena lastenohjaajaksi opiskellut Marja Okkola on nähnyt myös hyvin erilaista työelämää. Ennen radikaalia alanvaihtoa Okkola työskenteli 15 vuotta kaupallisella alalla visualistina eli käytännössä hän suunnitteli erilaisille yrityksille kaikkea mainoksista näyteikkunoihin. Lahdesta kotoisin oleva nainen muutti pääkaupunkiseudulta takaisin kotikaupunkiinsa, kun hän tuli tänne avaamaan yhdessä vastuutiimin kanssa ruotsalaisen vaatejätti Hennes & Mauritzin myymälöitä. Pitkään jatkunut kipuilu alan pinnallisuuden kanssa johti lopulta irtisanoutumiseen.

Näyteikkunoita somistanut Marja Okkola viettää nykyään työpäivät seurakunnan perhetyöntekijänä. Kuva: Sami Kuusivirta

– Minusta tuntui, että olin mukana luomassa ihmisille tarpeita, joita heillä ei oikeasti ollut. Ala tuntui aivan loppuun kalutulta ja halusin tehdä jotain syvällisempää. Mietin, että lapsissa on tulevaisuus ja heidän kauttaan voin vaikuttaa johonkin tärkeään, Marja Okkola pohtii.

Päätöksen tehtyään Okkola haki ja pääsi opiskelemaan lastenohjaajaksi Lahden diakoniainstituuttiin. Valmistuttuaan hän sai heti vakituisen toimen Lahden seurakuntayhtymästä. Seurakunta työpaikkana oli hänelle selvä valinta.

– Tein kaikki harjoitteluni seurakunnalle. Minulla on tärkeä kutsumus olla seurakunnalla töissä, Okkola sanoo.

Kohtaamispaikkoja maahanmuuttajille

Perhekerhojen lisäksi Okkola vetää viikoittain muskaria ja maahanmuuttajaäitien ryhmää, joista jälkimmäistä yhteistyössä neuvolan ja Lahden Perhetuvan kanssa. Okkolan mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan avoimesti suhtautuvilla äideillä on suuri paikallisten ystävien kaipuu. Luontevia kohtaamispaikkoja ja -tilanteita on turhan vähän. Seurakunnan perhekerhot eivät tavoita islaminuskoisia ja täällä kristityiksi kääntyneet ovat arkoja lähtemään ryhmiin, joista he eivät tunne ketään.

– Tavalliset perhekaverit auttaisivat paljon, mutta monet lapsiperheet ovat niin kuormittuneita, etteivät he jaksa kannatella maahanmuuttajaperheitä. Heistä monet tarvitsevat apua ja tukea.

Yksi eskarilainen tyttö tunnisti minut pyhäinpäivän kappelihetkessä pöllöasusta huolimatta, juoksi halaamaan ja sanoi ikävöineensä minua. Lastenohjaaja Marja Okkola

Okkola on päässyt hyödyntämään vahvaa visuaalista osaamistaan myös lastenohjaajan työssä. Jouluihmisenä hän on innoissaan ollut suunnittelemassa seurakunnan Seimeltä seimelle -näyteikkunakierrosta ja joulukylää. Puualan taustaansa hän taas pystyi hyödyntämään pääsiäisen Kärsimystie-katunäytelmän tarpeistoa kasatessa.

– Somistajan hommia pääsee tekemään melkein päivittäin. En tee mitään projekteja yksin vaan täällä on monilla visuaalista silmää ja intoa, Marja Okkola kehuu työkavereitaan.

Kaikkia lapsia ei voi auttaa

Tärkeintä lastenohjaajan työssä on palkitun ammattilaisen mielestä rakkaus työtä kohtaan. Lapsista on tykättävä valtavasti ja aikuisistakin jonkin verran. Lastenohjaajan pitää myös innostua lähes kaikesta, omata hyvät ihmissuhdetaidot ja arvostettava erilaisuutta.

– Mutta omat arvot ja itsetunto on oltava myös kohdillaan. Tässä ei voi olla muiden vietävissä. Kun teemme yhteistyötä muiden tahojen kanssa olen aina reilusti kirkon edustaja, Okkola muotoilee.

Lastenohjaajan helmihetkiä ovat lasten kanssa leikkiminen ja juttelu rauhassa. Kuva: Sami Kuusivirta

Raskainta työssä on lasten pahoinvointi. Sen näkee selvästi vähän isommista lapsista, joilla on Okkolan mukaan aikuisen nälkä. Koululaisten iltapäivätoiminnassa käyvät eka- ja tokaluokkalaiset haluavat aikuisen lähelle ja heillä on paljon asiaa. Isommissa ryhmissä se harvoin onnistuu. Okkola on nähnyt Lahdessakin jaon kahden kerroksen perheisiin. Toisilla perheillä menee loistavasti ja toisilla hyvin huonosti.

– Ahdistavinta on nähdä lapsi, jolla on paha olo ja jota ei voi auttaa. Vanhemmat eivät aina halua ottaa tarjottua apua vastaan. Lastensuojelu tai muut auttajatahot saatetaan nähdä suurena peikkona.

Tuttu pöllöasuinen lastenhoitaja

Ahdistavien päivien vastapainoa ovat ne hetket, kun joku vanha kerholainen tunnistaa tutun lastenohjaajan ja kapsahtaa kaulaan. Näin kävi viimeksi viime viikolla.

– Yksi eskarilainen tyttö tunnisti minut pyhäinpäivän kappelihetkessä pöllöasusta huolimatta, juoksi halaamaan ja sanoi ikävöineensä minua. Silloin tuli sellainen olo, että olen tehnyt jotain oikein.

Tämä juttu tehtiin lukijan vinkistä. Kenen henkilöhaastattelun sinä haluaisit lukea? Ehdota meille haastateltavaa osoitteeseen teema@ess.fi.

Lue myös: Joulupuu-keräys ilahduttaa vähävaraisten lahtelaisten ja hollolalaisten perheiden lapsia tänäkin vuonna
Kuka

Marja Okkola

Syntynyt vuonna 1968 Lahdessa.

Koulutukseltaan puualan artesaani, somistaja ja lastenohjaaja.

Perheeseen kuuluu mies, kolme lasta, joista vanhin asuu jo muualla ja kaksi keskikokoista villakoiraa.

Harrastaa koirien kanssa ulkoilua, lukemista ja perheen kanssa matkustelua.

Nimettiin vuoden lastenohjaajaksi Kirkon varhaiskasvatuksen neuvottelupäivillä.

Chiméne Bavard
chimene.bavard@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi