Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Iittiläisen lammastilan omistajalle syyte törkeästä eläinsuojelurikoksesta – tarkastuksessa löytyi noin 80 kuollutta eläintä

Syyttäjän mukaan lampaita on hoidettu huonosti vuodesta 2017 lähtien. Kuvan lampaat eivät liity tapaukseen. Kuva: silvi kaarakainen

Kymenlaakson käräjäoikeudessa alkoi maanantaina laajan eläinsuojelujutun käsittely. Jutussa on kyse lampaitten huonosta kohtelusta lammastilalla Pohjois-Iitissä.

Tilalla on ympäristölupa pitää enintään 350 uuhta. Tilalle on tehty useita eläinsuojelulain mukaisia tarkastuksia. Niissä on käynyt ilmi, että eläimet eivät ole saaneet riittävästi ravintoa ja vettä. Osa eläimistä on kuollut aliravitsemuksen takia. Eloon jääneet ovat olleet pienikasvuisia.

Joistakin lampaista oli todettu listeriaa.

Viime keväänä tehdyssä tarkastuksessa tilalta löytyi noin 80 kuollutta lammasta.

Aluesyyttäjä Heikki Ylisirniön mukaan heinolalainen yrittäjä oli lyönyt lampaita puisella hangonvarrella sekä antanut kahden koiransa kulkea vapaasti lampaitten seassa. Syyttäjän mukaan koirat olivat yrittäjän nähden repineet lampaita.

Yrittäjä oli kuljettanut useita lampaita teurastettavaksi itse tehdyllä kärryllä 15 asteen pakkasessa ilman suojaa ajoviimalta.

Syyttäjä Ylisirniön mielestä eläimistä ei ole välitetty yhtään. Tavallisesti eläinsuojelurikoksessa on kyse nautakarjasta, jonka omistaja on edes yrittänyt hoitaa sitä, vaikka voimat ovat ehtymässä. Tähän tapaukseen ei liity jaksamisongelmaa.

Ylisirniö toteaa, että valvontaeläinlääkärit ovat puuttuneet epäkohtiin heti niitä havaittuaan. Jos eläinten omistaja huomautuksen perusteella tekee pienenkin korjauksen, toiminnan keskeyttämiselle ei ole edellytyksiä.

Talousvesikaivot vaarassa

Syyttäjä vaatii yrittäjälle rangaistusta myös ympäristön turmelemisesta ja markkinointirikoksesta.

Yrittäjä oli jättänyt laidunalueella oleville kaivoille liian kapean suojavyöhykkeen, jolloin kaivoihin on voinut päästä pintavaluntana eläinten ulosteesta peräisin olevaa fosforia. Myös kuolleitten eläimien säilytyksessä oli syyttäjän mukaan puutteita. Niitä oli ollut ympäri tonttia.

Yrittäjä oli markkinoinut ja myynyt muun muassa tuoretta karitsanlihaa verkkokaupassa. Syyttäjän mukaan yrittäjällä ei ollut elintarvikelain edellyttämää omavalvontasuunnitelmaa eikä hän ollut tehnyt ilmoitusta elintarvikehuoneistosta.

Tila toimii osakeyhtiömuotoisena.

Syyttäjä vaatii yrittäjälle 9–11 kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta sekä hänen hoidossaan olevien eläinten tuomitsemista valtiolle. Oikeudessa yrittäjä kertoi, ettei tilalla enää ole lampaita.

Yrittäjä kiistää kaikki syytteet.

Käräjäoikeus käsittelee juttua kolmena päivänä.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi