Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Maakunnan suurituloisin nainen Anneli Kari aikoo lahjoittaa eläinten- ja luonnonsuojeluun: "Olen onnellinen - välillä oli äärimmäisen rankkaa"

Anneli Kari oli vuonna 2018 toiseksi suurituloisin Päijät-Hämeessä. Tie "äyrikuningattareksi" oli monipolvinen ja lähes uskomaton, kun suuri yrityskauppa Pohjois-Amerikassa paisutti osituksessa saatua omaisuutta. Nyt rahaa riittää lahjoitettavaksi luonnon ja eläinten suojeluun.

Anneli Kari ja Riku-koira lenkkeilevät jopa kolmesti päivässä. Monirotuinen ja hyvätapainen Riku ei tempoile, vaikka metsäpolulla astelisi vastaan rusakko tai peura. Kuva: Mirja Hussain

Päijät-Hämeen maakunnan toiseksi suurituloisin henkilö vuonna 2018 oli Anneli Kari.

Hänelle kirjattiin kaikkiaan 3,2 miljoonan euron tulo, jonka syntytarina ei ole ihan tavallinen.

Ensimmäinen kysymys on kuitenkin, miltä nyt tuntuu.

– Mä olen todella onnellinen. Välillä oli äärimmäisen rankkaa taloudellisesti, kertoo Anneli Kari. Seitsemän vuotta kestänyt avioero-ositus on nyt takana.

Rahat ovat peräisin hänen entisen miehensä yrityksestä.

– Sen piti olla vain pöytälaatikkoyritys, mutta vuonna 2017 minulle selvisi, että osakkeet olivat arvokkaita, Anneli Kari kertoo.

Hän sai osituksessa osakkeita kansainvälisestä yrityksestä, jonka toinen kansainvälinen yritys osti hyvään hintaan.

Anneli Kari (s. 1947) on eläkkeellä tehtyään pitkän uran julkishallinnossa. Hän tuntee hyvin lakipykälät ja asettelee sanansa varovasti.

– Mitähän tästä voi nyt sanoa, hän pohtii useaan kertaan, mutta päätyy kertomaan, koska "itse omilla rahoilla" maksoi arvonmäärityksen ex-miehensä alkuperäisestä yhtiöstä Synerges oy:stä.

Verkkokaupan osaaja toimii Suomessakin

Julkisista lähteistä selviää, että Synerges omisti amerikkalaisen Liaison Technologies Inc. -yhtiön osakkeita.

Liaisonin toimialaa ei ole tavallisen meikäläisen helppo ymmärtää, mutta yritys tarjoaa "pilvipohjaisia tiedon integroinnin ja tiedonhallinnan ratkaisuja".

Liaison-yritys toimii myös Suomessa. Se on yksi verkkolaskujen välitysoperaattoreista, jollaisia ovat myös muun muassa Basware, CGI ja Tieto.

Suuri yrityskauppa Pohjois-Amerikassa

Joulukuussa 2018 lähti maailmalle tiedote Waterloon kaupungista Ontarion provinssista. Kanadalainen yritys Open Text kertoi pörssitiedotteessa saaneensa päätökseen jo aiemmin kertomansa asian eli yhdysvaltalaisen Liaison Technologies Inc. -yhtiön oston.

Open Text kertoo asioistaan julkisesti, koska sen osakkeet ovat julkisen kaupankäynnin kohteina New Yorkin teknologiapörssi Nasdaqissa.

Kauppa oli merkittävä, sillä Open Text maksoi Liaisonista käteisellä 310 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, noin 274 miljoonaa euroa.

Taistelu nykyisen Belgian alueella Waterloossa johti Ranskan keisari Napoleonin perikatoon. Kanadan Warterloosta kantautui hyvä yritysuutinen: pieni siivu Open Textin maksamasta kauppasummasta päätyi – kaikkien yllätykseksi – hollolalaisen Anneli Karin verotettavaksi tuloksi Suomeen.

Eläinsuojeluyhdistys toi Rikun uuteen kotiin

Kaiken kokemansa jälkeen Kari hymähtää nimelle ´Liaison´. Ranskalaiselta kalskahtava sana on englantia tarkoittaen muun muassa rakkaussuhdetta.

Erityisen lähellä sydäntä ovat luonto ja eläimet – näihin kohteisiin hän aikoo myös käyttää saamiaan rahoja. Tarvitsevia on paljon, ja yksi niistä, monirotuinen ja hyvätapainen Riku-koira, asuu jo saman katon alla.

– Sain Rikun Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistyksestä, kun sen isäntä oli joutunut sairaalahoitoon. Aiemmin minulla on ollut yhdistyksen kautta saatuna ajokoira ja dobermann, Kari kertoo. Ne ovat tuhkattuina vitriinin hyllyllä.

Anneli Kari kertoo miettineensä lahjoituskohteita paljon. Yksi kohde voi olla suojelutarkoitukseen metsiä hankkiva Luonnonperintösäätiö.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi