Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Miksi nuorten kesätyöseteleitä jää Hollolassa käyttämättä? Näin vastaa kunnan työllisyysvastaava

Sadat nuoret jonottivat kesätyöseteliä Lahden Kasisalilla maaliskuussa. Hollolan kunta käytti Lahden hakumallia vuoteen 2016 asti eli kaikki setelit jaettiin kerralla. Vuonna 2017 Hollola muutti toimintamallia niin, että kesätyösetelin saa kesätyöpaikkaa vastaan. Kuva: Sami Kuusivirta

Hollolassa pidettiin lokakuussa 9.-luokkalaisten vaikuttamispäivä. Sen yhteydessä otettiin esiin Salpakankaan koulun aloite kesätyösetelien määrän lisäämisestä, mutta kunnan elinvoimajohtaja Heli Randell kommentoi aihetta toteamalla, että monena vuonna kunnan jakamia seteleitä jää käyttämättä.

Kuinka paljon Hollolassa on vuosittain kesätyöseteleitä jaossa, Hollolan kunnan työllisyysvastaava Anne Tapaila?

Vuonna 2016 oli 50, joista käytettiin 26. Vuonna 2017 oli 70, joista käytettiin 33. Kaikki setelit käytettiin 2017 ja tänä vuonna käyttämättä jäi 15 kappaletta, kun jaossa oli 70 kesätyöseteliä.

Miksi kesätyöseteleitä on jäänyt käyttämättä?

Hollolassa on ollut 70 kesätyöseteliä jaossa vuodesta 2017 lähtien, jolloin setelien jakotapaa myös muutettiin siten, että kesätyösetelin saa kesätyöpaikkaa vastaan. Sitä edeltävä tapa vuoteen 2016 oli Lahden malli, jossa setelit jaettiin kerralla. Jos kesätyöpaikkaa ei saanut, piti seteli palauttaa, jotta ne olisi voinut jakaa uudelleen. Seteleitä ei kuitenkaan palautettu, ja niitä jäi reilusti käyttämättä.

Uusi toimintamalli näytti tulleen tutuksi vuonna 2018, jolloin kaikki setelit käytettiin. Kuluneena vuonna seteleitä jäi hakematta tuo 15 kappaletta. Tänä vuonna oli käytössä ensimmäistä kertaa myös sähköinen järjestelmä, jonka kautta seteleitä voitiin hakea ja tilittää. Ehkä tällä oli vaikutusta asiaan.

Mitä voitaisiin tehdä toisin, jotta kaikille kesätyöseteleille löytyisi jatkossa ottajia?

Vuoden 2020 talousarvioon on varattu kesätyöseteleihin lisää resursseja, josta tiedotetaan, kun talousarvio on virallisesti vahvistettu. Tavoitteena on tiedottaa erityisesti 9. luokan päättäviä nuoria, että seteleitä on reilusti jaossa. Lisäämme myös markkinointia yritysten suuntaan, jotta mahdollisimman moni nuori saisi mahdollisuuden työllistyä kesäaikaan.

Lue myös: Lahti ja Asikkala hakemassa mukaan hallituksen työllisyyskokeiluun, Hollolakin kiinnostunut: "Ei mikään helppo harjoitus"
 

Suunta on nyt selkeästi parempaan ainakin jaettujen seteleiden käytettävyyden kannalta, ja tämä nykyinen toimintamalli pidetään käytössä. Näin varmistetaan, että käyttöaste pysyy korkeana.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi