Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

4 600 osallistui valinnanvapauskokeiluun Päijät-Hämeessä: asiakkaat erittäin tyytyväisiä

Kiitosta keräsivät terveyspalveluiden saatavuus, jatkuvuus ja suunnitelmallisuus.

Palvelusetelikokeilu alkoi viime vuoden toukokuussa. Kokeiluun kuuluvilla alueil­la asuvat saivat valita, mitä terveysasemaa he halusivat käyttää. Kuva: Johanna Erjonsalo

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ollut mukana terveysasemien määräaikaisessa valinnanvapauskokeilussa, joka päättyy suunnitellusti lokakuun lopussa. Mukaan kokeiluun lähti 4 600 asiakasta eli vajaa viisi prosenttia kokeilualueen väestöstä.

Projektipäällikkö Risto Raivion mukaan kokeilun tärkein viesti on se, että asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä.

– He ovat arvostaneet sitä, että terveyspalvelut ovat olleet hyvin saatavilla ja saavutettavissa. Myös hoidon jatkuvuus ja suunnitelmallisuus keräsivät kiitosta. Ja samoja asioita arvostivat myös kokeilussa mukana olleet ammattilaiset, Raivio kertoo.

Eniten asiakkaita keräsi Terveystalo

Palvelusetelikokeilu alkoi viime vuoden toukokuussa. Kokeiluun kuuluvilla alueil­la asuvat saivat valita, mitä terveysasemaa he halusivat käyttää. Mukana oli myös yksityisiä lääkäriasemia, joiden palveluita pystyi käyttämään samalla hinnalla kuin julkisen terveysaseman palveluita.

Kokeilussa oli mukana Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Lahti. Lahden osalta kokeilu oli rajattu pääterveysaseman, Nastolan terveysaseman ja itäisen lähiklinikan, eli Ahtialan terveysaseman asiakkaisiin. Kokeilussa olivat mukana kaikki paikkakunnat tai terveysasemat, joissa palvelua ei ole ulkoistettu.

Lue myös: Valinnanvapauskokeilu hyödyttää niitä, joiden mielestä lääkäriin on vaikea päästä
 

Yksityisistä lääkäriasemista olivat mukana Terveystalo ja Mehiläinen, erikoislääkäri Juho Nummenmaa Lammilla sekä Vääksyn Lääkärikeskus, joka oli mukana viime vuoden loppuun asti.

– Eniten asiakkaita näistä keräsi Terveystalo, jonka valitsi 2 800 kokeiluun osallistunutta. Mehiläisen asiakkaina oli 1 300, Juho Nummenmaan vajaat 300 ja Vääksyn Lääkärikeskuksen asiakkaina noin 200, kertoo projektisihteeri Satu Herranen.

Palvelut tarkasti rajattu

Valinnanvapauskokeilu ei tarkoittanut sitä, että yksityiselle lääkärille olisi voinut mennä vapaasti minkä tahansa asian takia. Kokeilun piiriin kuuluivat palvelut oli tarkasti rajattu. Kokeiluun kuuluivat lääketieteellisesti perustellut perusterveydenhuollon käynnit sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolla ja niihin kuuluvat laboratorio- ja kuvantamispalvelut.

Kokeiluun sisältyi myös ohjaus ja neuvonta, sairauksien ehkäiseminen ja todistusten ja lausuntojen kirjoittaminen, sekä kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat aikuisten rokotteet.

Kokeilusta saatiin myös arvokasta kokemusta monituottajamallista.

– Saimme erinomaisen tuen hankkeelle sosiaali- ja terveysministeriön, muiden kokeilualueiden sekä projekti- ja ohjausryhmämme asiantuntijoilta. Kaikista haasteista oli helppo keskustella. Palveluntuottajien kanssa vuoropuhelu oli avointa ja arvostavaa, Risto Raivio toteaa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi