Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Green Capital Lahti pohtii, voiko se olla "maailman ympäristöystävällisin moottoriurheilupääkaupunki"

"Halusimme ottaa itse asian esille, että kenenkään ei tarvitse sitä erikseen kysyä", sanoo kaupungin yhteysjohtaja.

Kartingin SM-kilpailut ajettiin Pippon radalla Lahdessa vuonna 2017. Kuva: Leevi Vähälä

Lahti haluaa olla Euroopan tunnetuin talviurheilukaupunki ja kiinnostavin kotikaupunki nuorille urheilijoille. Liikkuville asukkaille kaupunki pyrkii olemaan "mahdollisuuksien taivas".

Muun muassa tällaisia kärkiteemoja on hahmoteltu Lahti Sports Hub 2030 Masterplan -selvitystyössä, jossa pohditaan, millainen urheilukaupunki Lahti haluaa jatkossa olla.

Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021 valittu Lahti pohtii selvitystyössä myös suhdettaan moottoriurheiluun. Yhdeksi kärkiteemaksi on valittu "maailman ympäristöystävällisin moottoriurheilupääkaupunki".

– Halusimme ottaa itse asian esille, että kenenkään ei tarvitse sitä erikseen kysyä, kaupungin yhteysjohtaja Mari Kuparinen sanoo.

"Kestävämpään suuntaan"

Lahti on päättänyt lähteä tytäryhtiönsä Lahti Eventsin kautta Iitin KymiRing-moottoriradan osakkaaksi. Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen.

Kuparisen mukaan Lahti voisi KymiRingin tapahtumatuottajana vaikuttaa esimerkiksi joukkoliikenteen järjestämiseen. Hän muistuttaa, että moottoriurheilutapahtumissa suurin kuormitus aiheutuu yleisön saapumisesta paikalle.

– Kansainväliset moottoriurheiluliitot pähkäilevät asiaa tosi paljon ja ymmärtävät, että heidän lajillaan ei ole tulevaisuutta, ellei toimintaa muuteta kestävämpään suuntaan.

Lue myös: Yle: Kymiringin osakas konkurssiin - aikoi rakentaa alueelle miljoonahuviloita
 

Lahden elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) huomauttaa, että Lahden seudulla on vahvat perinteet moottoriurheilussa.

– Meillä on vahva moottoripyöräpuoli, Moottorikerho on todella iso seura. On jokkista, kartingia, rallia ja Valtteri Bottas. Moottoriurheiluseurojen kanssa on huolehdittava siitä, että toiminta on entistä vastuullisempaa ja kestävämpää.

"Lahdessa laaja infra"

Lahti Sports Hub -selvitystä vetää konsulttiyhtiö KPMG. Kärkiteemoja ja niiden sisältöä mietittiin syyskuun lopulla järjestetyssä työpajassa.

– Ensimmäinen työpaja oli suunnattu paikallisille urheiluvaikuttajille. Marraskuussa järjestettävässä työpajassa aiheena on ulkopuolisen ja investoijien näkökulman saaminen mukaan, Kuparinen kertoo.

Lahti on Suomen tunnetuin talviurheilukaupunki. Kuva: Katja Luoma

Kuparisen mukaan Lahti pärjää hyvin vertailtaessa Suomen kaupunkien urheilutarjontaa.

– Meillä on todella laaja ja monipuolinen infra todella moniin lajeihin. Emme ole kaukana Suomen urheilupääkaupungin ajatuksesta.

Konsultin tekemässä kyselyssä urheilujärjestöjen edustajat katsoivat, että Lahdella on Suomessa parhaat edellytykset tunnetuimmaksi talviurheilukaupungiksi. Kyselyn vastausprosentti tosin jäi vaatimattomaksi.

KPMG lähetti kyselyn 80 urheilujärjestön edustajalle, mutta onnistui saamaan vastauksen vain 15 henkilöltä. Suoritusta voi pitää luokattomana siihen nähden, että kaupunki maksaa visiotyöstä 57 300 euroa.

– Vastaajamäärä jäi valitettavan pieneksi, Kuparinen sanoo.

"Mihin seuraava jäähalli?"

Kuparisen mukaan selvitystyössä tärkeintä on luoda konsepti ja mielikuva siitä, mihin suuntaan Lahti haluaa urheilukaupunkina kehittyä.

– Urheilukaupungin brändillä on mahdollisuus muodostua sellaiseksi, että se hyödyttää paljon muitakin kuin urheilubisnestä tekeviä tahoja.

Selvityksessä tarkastellaan myös tulevia liikuntapaikkainvestointeja.

– Toivoisin sijoittumisehdotuksia. Miten liikuntaa ja urheilua pitäisi sijoittaa, jotta se olisi vetovoimaista? Mikä voisi esimerkiksi olla paras paikka sijoittaa seuraava jäähalli, Rostedt kysyy.

Lahti mielletään vahvasti talviurheilukaupungiksi. Kuva: Katja Luoma
Selvitys

Lahti Sports Hub 2030 Masterplan

Tavoitteena on pohtia, millainen urheilukaupunki Lahti haluaa jatkossa olla.

Selvitystyössä tarkastellaan urheiluun liittyvää infrastruktuuria, osaamista, tapahtumia ja kumppanuuksia.

Lahden vahvuuksia ovat pohjoismaiset hiihtolajit, monipuolinen lajivalikoima kansallisella tasolla ja maailmancup-kisojen järjestäminen vuosittain.

Vahvuuksia ovat myös pitkän ajan kuluessa syntynyt talviurheilukaupungin maine, sijainti, turvallisuus, luonto ja kisaosaaminen.

Epävarmuutta aiheuttavat talvien lämpeneminen ja talvilajien suosion hiipuminen. Lahden majoituskapasiteetti on nykyisin puutteellinen. Matkailukohteena Lahti jää isompien kaupunkien varjoon.

Selvitystyö valmistuu tammikuussa.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi