Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kannabisaloitteesta: "Huumausaineet ovat jo nyt suurin moottori rikollisuuteen"

Kannabis kasvatetaan usein paikallisesti, ammattimaisissa kasvattamoissa. Kuva: Poliisi

Kansalaisaloite, jossa vaaditaan kannabiksen käytön rangaistusten poistamista sai viime viikolla täyteen tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja seuraavaksi se etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Hämeen poliisin poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki on huolestunut asiasta. Kansalaisaloitteesta ja siitä, mitä se tarkoittaisi poliisin toiminnalle ja kansalaisten turvallisuudelle, on keskusteltu sisäisesti Hämeen poliisissa.

– Suurin huoli on se viesti, jonka dekriminalisointi antaisi nuorille, ja mitä vaikutuksia kannabiksen käytön laillistamisella olisi poliisin toimivaltaan. Tällä hetkellä, kun käyttö on rikollista, pääsemme puuttumaan asiaan nopeasti.

Koskimäen mukaan huumausaineet ovat jo nyt suurin moottori rikollisuuteen. Jos kannabiksen käyttö laillistettaisiin, nakertaisi se oleellisella tavalla poliisin toimivaltaa ja lisäisi kansalaisten turvattomuutta.

– Jo nyt suurimpaan osaan rikoksista, kuten ryöstöihin, omaisuusrikoksiin, nettipetoksiin, laittomiin uhkauksiin, väkivaltarikoksiin ja kannabispsykoosissa tehtyihin tekoihin, liittyvät huumeet. Esimerkiksi monet ryöstöistä ovat epätoivoisia tekoja, jotka tehdään huumausaineiden vaikutuksen alaisina tai aineiden saamiseksi, Koskimäki sanoo.

Vaikutuksia turvallisuuden tunteeseen

Lahdessa huumeiden käyttö liittyy myös kansalaisten turvallisuuden tunteeseen. Moni lahtelainen on Koskimäen mukaan kyllästynyt häiriköihin, polkupyörävarkaisiin ja sekavana kaupungilla pyöriviin käyttäjiin.

– Meidän tehtävämme on tuoda kannabiskeskusteluun turvallisuusnäkökulma. Näemme seurauksia jokapäiväisessä työssämme.

Esimerkiksi liikenneturvallisuuteen vaikuttavista rattijuopumuksista Hämeen poliisin alueella noin 40 prosenttia on huumeratteja. Koskimäen mukaan kannabis on amfetamiinin ohella yleisin markkinoilla liikkuva huumausaine. Suuri osa kannabiksesta viljellään paikallisesti.

– Maahantuontiakin on, mutta saamme jatkuvasti yleisövihjeitä, törmäämme jonkin muun rikoksen selvittelyn tai kotitehtävän yhteydessä suuriin kasvattamoihin, jotka toimivat täysin kaupallisesti. Niiden tuotto saattaa olla kasvattajalle kuukaudessa 10 000 euron luokkaa, Koskimäki sanoo.

Poliisin takavarikoimaa Cannabis sativa -kasvin kukintoa pahvilaatikossa. Kuva: Janne Ranne

Koskimäen mukaan kannabiksen myyjissä on monenlaista yrittäjää. Pääosin huumekauppa on siirtynyt kadulta verkkoon. Moni myy kannabiksen lisäksi muitakin huumeita.

– Kannabiksen myyjissä on viljeleviä yksityisyrittäjiä ja sitten sellaisia, jotka liittyvät ammattimaiseen rikollisuuteen.

Selkeät rajat

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan muun muassa, että suurin sallittu hallussa oleva määrä kannabista olisi 25 grammaa. Koskimäen mukaan se on aika paljon.

– 25 grammaa on kymmeniä kerta-annoksia. Takavarikoimme viime viikolla Lahdessa yhden varkaudesta ja huumerikoksesta epäillyn 17-vuotiaan hallusta vastaavan määrän. Moni ei miellä millaisesta määrästä on kysymys. Lähetimme aiheesta Twitteriin tviitin, jossa on kuva 25 gramman pussista.

Koskimäen mukaan sallitun määrän mukana kuljettaminen toisi poliisin keinovalikoimaan toisenkin ongelman.

– Nyt olemme jo huomanneet, että diilerit antavat pieniä annoksia mukaan. Jos aloite etenisi, se hankaloittaisi asiaa entisestään. Poliisissa haluamme selkeän lainsäädännön ja rajat. Lääkekannabis on eri asia ja siihen asiaan emme poliisissa ota kantaa. Lääkekannabiksen käyttö on terveydenhuollon toimijoiden tehtävä arvioida, Koskimäki sanoo.

Fakta ja fiktio sekoittuvat

Koskimäen mukaan kannabiskeskusteluun liittyy paljon tunteita, mikä hankaloittaa asiallisen keskustelun käymistä. Etenkin sosiaalisessa mediassa fakta ja fiktio sekoittuvat usein keskustelijoilta.

– Maalittamista ja sanomisten vääristelyä on. En ole koskaan saanut näin lyhyessä ajassa niin paljon vihapostia kuin noiden kannabista koskevien tviittien julkaisemisen jälkeen. Sitä tulee kaikista kanavista, Koskimäki sanoo.

Lue myös: Tuhannen ämpärin tilaus, kaksi vuokratilaa ja puutarhuri neuvomassa – kannabiskasvattajille pitkät rangaistukset
 
Heidi Malin
heidi.malin@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi