Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Koulun ja päiväkodin lakkautusesitys kismittää Hollolan Paimelan asukkaita – "Lapselta lähtisi turvallinen lähikouluympäristö"

Palveluverkkoesityksessä uhan alla ovat Paimelan päiväkodin ja koulun lisäksi Hiekkalinnan päiväkoti, Hälvälän koulu sekä Tiilikankaan koulu. Hollola järjesti asiasta kuulemistilaisuuden maanantaina Kalliolan koululla.

Hollolan kunnan hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Matti Ruotsalainen (vas.) ja Kalliolan koulun rehtori Aarne Ylipiha alustivat kuulemistilaisuutta maanantaina. Kuva: Janne Nieminen

Hollolan kunnan ensi vuoden talousarvion yhteydessä on valmisteltu palveluverkkoesitystä, joka karsisi ja yhdistäisi useita päiväkoteja ja kouluja ensi vuodesta lähtien. Yhdistämisillä ja niistä aiheutuvilla lakkautuksilla kunta tavoittelee yhteensä 1,5 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2025 mennessä.

Ensimmäiset lakkautukset kohdistuisivat Paimelan päiväkotiin ja kouluun, jotka yhdistettäisiin Kalliolan päiväkodin ja koulun kanssa. Kunta järjesti asiasta kuulemistilaisuuden maanantaina Kalliolan koululla.

Kuntalaisten kysymyksiin vastanneen hyvinvoinnin palvelualueen johtajan Matti Ruotsalaisen mukaan palveluverkkoesityksessä lähdettiin siitä, että opetuksen sisällöstä ei tingitä.

– Se tarkoittaisi heikompia eväitä opetusta tarvitseville. Se ei voi olla lähtökohta, Ruotsalainen sanoi tilaisuudessa.

Kunta perustelee koulujen ja päiväkotien yhdistämistä sillä, että Vesikansan oppilasmäärän on arvioitu laskevan yli 150:llä henkilöllä vuoteen 2025 mennessä. Ruotsalaisen mukaan kaikki oppilaat mahtuisivat Kalliolan kouluun elokuussa 2020.

"On muitakin syitä muuttaa maalle kuin kyläkoulu"

Maanantain tilaisuudessa kyläläiset olivat laajalti sitä mieltä, että koulun ja päiväkodin lakkauttaminen kuihduttaisi Paimelan seudun elinvoimaa ja tyrehdyttäisi muuttovirtaa. Oppilaiden kannalta kyläläiset olivat huolissaan esimerkiksi koulumatkan pitenemisestä sekä harrastusmahdollisuuksien vähenemisestä.

– Lapselta lähtisi turvallinen lähikouluympäristö ja koko kylältä kokoontumispaikka sekä harrastusmahdollisuuksia, sanoo Kati Komulainen. Hän huomauttaa, että koulukiinteistö on ollut muussakin kuin opetuskäytössä.

– Siellä on järjestetty myös leiritoimintaa. Esimerkiksi rantasaunaa ja kotaa voivat käyttää muutkin kuntalaiset. Siinä menetettäisiin muutakin kuin koulutoiminta, hän sanoo.

Lue myös: Oppilaskato sulkee Päijät-Hämeen kouluja 2020-luvulla –  "Tämä on aika raaka testi monille alueille"
 

Osana säästötoimenpiteitä Hollola todennäköisesti myisi kiinteistön, mikäli koulu- ja päiväkotitoiminta päättyisi. Lakkauttamisesitys ei tullut Komulaiselle yllätyksenä.

– Siitä lähtien, kun Paimelan koulun viides- ja kuudesluokkalaiset siirrettiin Kalliolaan, olemme pelänneet tällaista, hän sanoo.

Matti Ruotsalainen kertoi tilaisuudessa ymmärtävänsä paimelalaisten halukkuuden pitää kiinni kyläkoulustaan. Hänen mukaansa lakkautus ei olisi kuitenkaan kuolinisku seudun elinvoimalle.

– On muitakin syitä muuttaa maalle. Esimerkiksi Kärkölän kunnan ainut kasvava alue on Marttilan kylä, josta kyläkoulu on lakkautettu jo 25 vuotta sitten.

"Alkaisi kaduttaa, että tuli muutettua"

Varsinais-Suomesta aikanaan muuttaneelle Jutta Hongistolle kyläkoulu oli yksi syy valita asuinpaikaksi Paimela. Hän ottaisi lakkautuksen raskaasti.

– Alkaisi kaduttaa, että tuli muutettua, hän sanoo.

Hongistoa huolettaa ennen muuta se, että kyläkoulua suuremmassa oppilaitoksessa koululaisten hyvinvointi ja oppimistulokset kärsisivät.

– Kyläkoulussa opettaja tuntee kaikki lapset ja pystyy tekemään toimintasuunnitelman sen mukaan, hän sanoo.

Kuntalaiset voivat antaa lakkauttamisesityksestä lausunnon hyvinvointivaliokunnalle 4. marraskuuta mennessä. Hyvinvointivaliokunnalta asia etenee Hollolan kunnanvaltuustolle, joka päättää lakkautuksista 9. joulukuuta.

Paimelan päiväkodin ja koulun lakkauttamista suunnitellaan Hollolassa. Kuva: Pirjo Kamppila
Säästötoimenpide

Palveluverkkoesitys

Hollolan kunnan ensi vuoden talousarvion yhteydessä on valmisteltu palveluverkkoesitystä.

Esitys karsisi ja yhdistäisi useita päiväkoteja ja kouluja vuodesta 2020 alkaen.

Uhan alla ovat Paimelan päiväkoti ja koulu, Hiekkalinnan päiväkoti, Hälvälän koulu sekä Tiilikankaan koulu.

Syynä yhdistämisaikeille on Hollolan tilinpäätösennuste, joka on 3,9 miljoonaa euroa miinuksella.

Lisäksi kunnassa ennakoidaan lasten määrän vähenevän noin 500 lapsella vuoteen 2025 mennessä.

Kunta järjestää asiasta kuulemistilaisuuden vielä Tiilikankaan koululla keskiviikkona 30. lokakuuta kello 17.30.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi