Lahden kaupunki on laatinut alustavan luonnoksen Euroopan ympäristöpääkaupunkihankkeen rahankäytöstä. Suunnitelmissa on 3 miljoonan euron arvosta projekteja, joilla toteutettaisiin muun muassa kaupunkipyöräjärjestelmä, Kintterön alueen esteetön luontoreitti sekä älykkäitä kiertotalousratkaisuja.
Ohjelmajohtaja Saara Vauramo korostaa, että projektit jäsentyvät sitä mukaa, kun rahoituksen kokonaisuus muotoutuu.
– Luonnoksessa on aihioita, jotka aika todennäköisesti tulevat osaksi kokonaisuutta. Niiden lisäksi voi tulla valtavan paljon muuta ja isompiakin asioita.
Kaupunkipyöräjärjestelmän budjetiksi on hahmoteltu jopa yli miljoonaa euroa. Vauramon mukaan summa on hyvin viitteellinen.
– Miljoonabudjetista voitaisiin puhua järeässä, asemallisessa ja tiheässä kaupunkipyöräjärjestelmässä. Todennäköisesti lähdemme tekemään kevyempää mallia ja mahdollisesti kelluvaa eli asematonta mallia, joka toimii sovelluksen kautta ja on joustavampi, hän ennakoi.
Kintterön terveysmetsä
Päijät-Hämeen keskussairaalan lähettyvillä sijaitseva Kintterön alueelle on ideoitu terveysmetsää, joka voitaisiin kytkeä osaksi hyvinvointiyhtymän hoitoprosesseja. Hankkeen budjetti voisi olla puolen miljoonan euron luokkaa.
– Kintterönsuon alue voisi olla osa hoitoympäristöä ja edesauttaa potilaiden kuntoutumista. Siihen olemme hakeneet erillistä EU-rahoitusta yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulun kanssa, Vauramo kertoo.

Kiertotaloutta tukevia älykkäitä ratkaisuja rakennettaisiin luonnoksen mukaan yli miljoonan euron budjetilla. Kyseessä olisi konserniyhtiöiden, LAB-ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston ja yritysten yhteishanke.
Vauramon mukaan energia- ja ainevirtoja koskevaa tietoa ei vielä hyödynnetä riittävästi.
– Meillä on isoja toimintoja omissa käsissä ja mahdollisuus vaikuttaa valtavan laajaan ainevirtojen kokonaisuuteen ja asukkaiden palveluihin.
Henkilöstömenot 2,4 miljoonaa
Kaupungin tavoitteena on koota Vihreä pääkaupunki -hankkeelle noin 9 miljoonan euron budjetti, joka jakautuisi vuosille 2019–2022. Tulot jakautuisivat niin, että kolmasosa rahoituksesta tulisi Lahdelta ja ympäristökunnilta, kolmasosa valtiolta ja kolmasosa yhteistyökumppaneilta, joita ovat yritykset, säätiöt ja EU.
Rahoitus painottuisi ympäristöpääkaupunkivuodelle 2021, jolloin rahaa käytettäisiin noin 6,3 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle budjetti on noin 2 miljoonaa euroa, kuluvalle vuodelle noin 300 000 euroa ja 400 000 euroa vuodelle 2022.
Henkilöstömenoja kertyy hankkeen aikana noin 2,4 miljoonaa euroa. Projektijohtaja Milla Bruneaun ja ohjelmajohtaja Vauramon lisäksi hankkeelle palkataan viestintäpäällikkö, viestintäkoordinaattori, tapahtumatuottaja, kaupunkimuotoilija ja assistentti. Lisäksi käytetään osa-aikaista projektihenkilöstöä.
Tapahtumakulujen arvoksi arvioidaan vajaat 1,9 miljoonaa euroa. Viestinnän ostopalveluihin on alustavasti budjetoitu vajaat 1,4 miljoona euroa ja osallistuvan budjetoinnin projekteihin 500 000 euroa. Matkakuluja arvioidaan kertyvän 130 000 euron verran.
Monivuotinen hanke
European Green Capital -tunnustus myönnetään vuosittain kaupungille, joka on ympäristötoiminnan edelläkävijä, toimii esimerkkinä muille ja kehittää innovatiivisia ratkaisuja.
Ensimmäisen tittelin sai Tukholma vuonna 2010.
Lahti toimii Euroopan Vihreänä pääkaupunkina vuonna 2021.
Lahti sai tittelin kolmannella yrittämällään.
Voittonsa myötä kaupunki saa Euroopan komissiolta 350 000 euroa kustannusten kattamiseen.
Lahti pyrkii tulemaan tunnetuksi päästöttömyyden ja kiertotalouden edelläkävijänä. Kaupunki tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.
Vihreä pääkaupunki on Lahdelle monivuotinen hanke, jonka tavoitteena on luoda pitkäkestoisia myönteisiä vaikutuksia.