Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Näkökulma: Lahden päättäjille annettiin väärää tietoa, väittää lakkautettavan kuntayhtiön pomo – "Kaupunki kippaa rahaa järveen"

Vielä alkukesästä näytti siltä, että työllistämispalveluita tuottavan Lahden Työn Paikan toiminta voisi jatkua ensi vuonna entiseen malliin. Sitten kaupunki teki talousarvioon 1,5 miljoonan euron leikkauksen työllisyyden hoidon rahoihin.

Toimitusjohtaja Pekka Kotiaho ei usko, Kuva: Sami Lettojärvi

”Typerääkin typerämpi päätös kaupunginhallitukselta”, ” taas säästetään aivan väärässä paikassa”, ”ankea juttu”...

Muun muassa näillä sanoin on kommentoitu Lahden kaupungin päätöstä lopettaa työllistämispalveluiden hankinta pääosin omistamaltaan Lahden Työn Paikalta. Yhtiön vähemmistöomistaja Hollola on niin ikään päättänyt vähentää palveluiden ostoa.

Työn Paikka on valmentunut vuosittain 350 ihmistä. Vakituisia työntekijöitä yhtiöllä on 35.

Lahti on ostanut yhtiön palveluita 900 000 eurolla ja Hollola 300 000 eurolla vuodessa. Nyt hankinnat on päätetty lopettaa kesäkuun loppuun mennessä, mikä käytännössä merkitsee yhtiön alasajoa.

Silkkaa hölmöyttä?

Työn Paikan tilanne on ymmärrettävästi herättänyt vilkasta keskustelua. Some- ja muidenkin kommenttien perusteella syntyy vaikutelma, että Lahti on silkkaa hölmöyttään vetämässä maton alta työllistämistoiminnalta, kerjäämässä pitkäaikaistyöttömyydestä aiheutuvia sakkomaksuja lisää ja tieten tahtoen vankistamassa asemaansa suurten kaupunkien työttömyystilaston kärkisijoilla.

Se kuule tarkoittaa sitä, että yhtiön toiminnan pyörittäminen tulee aika mahdottomaksi. Toimitusjohtaja Pekka Kotiaho

Työn Paikan alasajosta yksimielisesti päättäneelle kaupunginhallitukselle ratkaisua perusteltiin toiminnan taloudellisuuteen ja tehokkuuteen liittyvillä seikoilla.

Totta onkin, että Lahden Työn Paikalla ei ole mennyt taloudellisesti erityisen hyvin. Yhtiö on tehnyt tappiollisia tuloksia, ja sen liikevaihto on pienentynyt neljänä vuotena peräkkäin.

Kaupungin tekemässä selvityksessä Työn Paikkaa vertailtiin muihin vastaaviin toimijoihin.

– Työn Paikka on suhteellisesti aika hintava. Työn Paikka ei myöskään ole pärjännyt vaikuttavuusarvioinnissa kovin hyvin. Työllisyyttä täytyy lähteä rakentamaan vähän eri tavalla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) perusteli yhtiön palveluiden oston lopettamista.

Kolmasosa löysi jatkopaikan

Kaupungin tekemässä vertailussa olivat Työn Paikan lisäksi mukana toimintakeskus Takatasku, ympäristöpaja ja nuorten pajat. Työn Paikan asiakkaista runsas kolmasosa on löytänyt valmennusjakson jälkeen työn, opiskelupaikan tai muun jatkopaikan.

Ympäristöpajassa, Takataskussa ja nuorten pajoissa huomattavasti suurempi osuus (keskimäärin 53–61 prosenttia) asiakkaista on sijoittunut johonkin uuteen paikkaan.

Lahden työllisyyspalvelut arvioi, että Työn Paikassa vuosittain valmennettu joukko saadaan työllistettyä yhdistysten kautta, yrityksiin ja kaupungin omiin toimintoihin.

– Työllisyyspalveluissa nähdään, että raha mikä laitetaan Työn Paikan kautta tehtäviin työllisyyspalveluihin, pystytään käyttämään vaikuttavammin muillakin tavoin, Hildén sanoo.

"Data on väärää"

Työn Paikan toimitusjohtaja Pekka Kotiaho kävi kertomassa kaupunginhallitukselle oman näkemyksensä yhtiön tilanteesta viikkoa ennen alasajopäätöstä. Hän ei usko, että kaupunki kykenisi korvaamaan yhtiön tekemän työn edullisemmin ja tehokkaammin.

Kotiaho huomauttaa, että Työn Paikka onnistui tehostamaan toimintaansa.

– Meillä hinta on pudonnut neljänneksellä vuodesta 2017. Olemme tehneet rajua kehitystä, menneet kahteen toimipisteeseen ja saaneet kustannustason kuntoon.

Mölkky-pelin tuotemerkin ja liiketoiminnan myynti pienensi Työn Paikan liikevaihtoa. Kuva: Mirja Hussain

Työn Paikan lopettamisen perustelut eivät Kotiahon mielestä kestä kriittistä tarkastelua. Hinta- ja vaikuttavuusvertailut pohjautuvat hänen mukaansa lukuihin, jotka eivät ole yhteismitallisia.

– Meidän yhtiömme luvuissa ovat mukana kaikki kulut toimitusjohtajan palkkaa myöten. Kaupungin lukuihin ei allokoida johdon kuluja. Luottamushenkilöille annettu data on väärää, hän väittää.

"Rahaa järveen"

Kotiaho muistuttaa, että Työn Paikka ei valitse kuntouttavan toiminnan asiakkaitaan. Hänen mukaansa vaikuttavuutta vertailtaessa olisi huomioitava kohderyhmien erilaisuus.

– Isoja valmentajia olemme me ja nuorten pajat. 25-vuotiaita on paljon helpompi työllistää kuin 58-vuotiaita, Kotiaho huomauttaa.

Hollola on Kotiahon mukaan päättänyt vähentää työllisyyspalveluiden ostoa, koska työttömyysaste (6,9 prosenttia) on kunnassa merkittävästi parempi kuin Lahdessa (12,4).

– Hollola nosti kolme vuotta sitten ostopalvelusopimuksen 140 000 eurosta vuodessa 350 000 euroon. Työllisyyspalvelut on tehnyt aktiivisesti töitä. Pitkäaikaistyöttömyydestä kunnalle aiheutuva sakkomaksu on lähes puolittunut muutamassa vuodessa.

Työn Paikan liikevaihtoa on pienentänyt Mölkky-pelin liiketoiminnan myynti. Kaupunki on joutunut vahvistamaan yhtiön tasetta vain pienehköllä summalla. Kaupungin myöntämä 500 000 euroa pääomalaina on Kotiahon mukaan peruja aiemman Tuorerenkaan ja Päijät-Hämeen koulutuskonsernin ajoilta.

Työn Paikan pyörittämä kierrätyskeskus Patina toimii Katsastajankadulla. Kuva: Janne Ranne

Kotiaho korostaa, että Työn Paikka ei ole ollut pyytämässä Lahdelta lisää pääomaa. Hän ei ymmärrä, miksi kaupunki on valmis "kippaamaan rahaa järveen" ja kärsimään yhtiön alasajosta yhteensä noin 3 miljoonan euron alaskirjaukset ja kulut sen sijaan, että jatkaisi yli puolitoistakertaisen hyödyn tuovan palvelun käyttöä.

Työllisyysraha pienenee

Vielä alkukesästä näytti siltä, että Työn Paikan toiminta voisi jatkua ensi vuonna entiseen malliin. Kaupunki tiedusteli yhtiöltä tuolloin näkemystä tulevan vuoden ostopalvelusopimuksesta.

Kesälomien jälkeen kaupungin työllisyysasioiden päälliköllä Sami Kuikalla oli Kotiaholle yllättävää kerrottavaa. Oli käynyt niin, että kaupunki oli päättänyt vähentää työllisyyden hoidon rahoitusta lähes 1,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden talousarviossa summa on 20,5 miljoonaa euroa, mutta ensi vuoden budjetissa noin 19 miljoonaa.

– Sakkomaksut vievät 14–15 miljoonaa, joten puolitoista miljoonaa on suoraan pois ostopalveluista. Kuikka sanoi, että näyttää siltä, että Työn Paikan ostot pitää puolittaa. Mitä se tarkoittaa yhtiölle? Sanoin, että se kuule tarkoittaa sitä, että yhtiön toiminnan pyörittäminen tulee aika mahdottomaksi, Kotiaho kertoo.

Hän ihmettelee, miksei kaupunki keskustellut tilanteesta yhtiön kanssa aikaisemmin.

– Meitä on käyty kehumassa, miten hyvää valmennustyötä teemme. Sitten tuleekin, että leikataan puolet pois. Se on vähän kuin saisi potkut, vaikka ei ole yhtään varoiteltu.

Kaupunginhallitus tarkastelee

Kaavailtu työllisyyden hoidon rahoituksen leikkaus puhuttanee vielä kaupunginhallitusta, joka aloittaa maanantaina ensi vuoden talousarvion käsittelyn.

Hildénin mukaan työllisyyden hoidon määrärahoja on kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä pienennetty, koska työllisyys on Lahdessa parantunut.

– Poliittisesti haluamme kuitenkin käydä tarkastelun ja saada tiedot siitä, onko määrärahan vähentämiselle perusteluita, hän ennakoi.

Hildénin edustama SDP:n valtuustoryhmä muistuttaa kannanotossaan, että Lahti on vuorotellut suurten kaupunkien työttömyystilaston kärkipaikalla Joensuun kanssa. Ryhmä katsoo, että syksyn uutiset irtisanomista ja lomautuksista lisäävät painetta vastata työllisyyshaasteisiin entistä napakammin.

Työn Paikan osaavasta henkilöstöstä on SDP:n valtuustoryhmän mielestä huolehdittava. Työllisyyden hoidossa ei demariryhmän mielestä voida tuudittautua valtiolta haettavan työllisyyskokeilun varaan.

– Meillä on sitkeää nuorisotyöttömyyttä sekä pitkäaikaistyöttömyyttä. Kuntouttavan työtoiminnan osuus on pienempi kuin muualla, Hildén toteaa.

Työn Paikan palveluiden käyttö loppuu juhannukseen mennessä. Kierrätyskeskus Patinan tulevaisuus on avoinna. Kuva: Sami Lettojärvi

Onko Työn Paikan alasajo vaikuttavuuden hakemista vai lyhytnäköinen säästötoimi?

– Toimitusjohtaja puolustaa toki omaa toimintaansa, mutta se ei valitettavasti lukujen valossa ole vaikuttanut asiaan, Hildén kommentoi Kotiahon näkemyksiä.

Vielä ei ole tiedossa, löytyykö Työn Paikan toiminnoille jatkajia. Kaupunkilaisia kiinnostaa erityisesti suositun kierrätyskeskuksen Patinan kohtalo.

Euroopan Vihreäksi pääkaupungiksi vuodelle 2021 valittu Lahti ei voi sallia merkittävän kiertotaloutta palvelevan yksikön alasajoa. Kroonisesta suurtyöttömyydestä kärsivä kaupunki ei myöskään voi jättää Patinan työvalmentajia ja valmennettavia tyhjän päälle.

Lue myös: "Lahden työllisyysyhtiöstä tulee Lahden työttömyysyhtiö" – pääluottamusmies Jari Hartman kutsuu Lahden Työn Paikan alasajoa "suuren luokan pettymykseksi"
 
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi