Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Paristoissa piilee todellinen tulipalon vaara, muistuttaa PHJ:n Mika Kantele: säilyttäminen metallipurkissa lisää riskiä

Mika Kantele työskentelee Päijät-Hämeen Jätehuollon jäteasemien palveluesimiehenä.

Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n jäteasemien palveluesimies Mika Kantele korosti Radio Voiman haastattelussa, miten tärkeää kotona on pitää erilaiset, vaaralliset tuotteet omissa pakkauksissaan.

- Suurin vaara saattaa tulla esimerkiksi semmoisesta, kun autotallissa yhdistellään joitain aineita, tai siirretään pakkaukseen, mikä ei ole (tuotteen) oma myyntipakkaus. Voi olla, että astia ei kestäkään kyseistä ainetta, ja muoviastia sulaa alta pois. Missään nimessä aineita ei saa siirtää muihin astioihin, esimerkiksi limsapulloihin, varsinkin jos on lapsia. Myös aikuinen voi vahingossa pullosta napata, jos on vaikka vissypulloon pistetty tärpättiä, Kantele varoitti.

Kantele painotti tilannetta, jossa käytetty paristo otetaan laitteesta pois. Hän ohjeisti teippaamaan pariston navat, eli kiepauttamaan teipin pariston ympärille, oli paristo sitten minkälainen tahansa.

- Paristoissa on todellinen tulipalon vaara ja niitä on syttynyt palamaan. Paristoja ei saa säilyttää missään nimessä metallipurkeissa, esimerkiksi hernerokkapurkeissa, koska siinä on vielä suurempi riski mennä oikosulkuun. Vanha lasi- tai muovipakkaus on hyvä kotisäilytykseen, vinkkasi Kantele.

Lue myös: Silppua, haravoi, kompostoi: näin pääset eroon pihan lehtipeitteestä - lahtelaispihassa urakoitiin 30 kottikärryllistä lehtikompostiin
 

Välillä Lahdessakin näkyy erilaisia jätteitä ja laitteita jätettynä julkisille paikoille, teiden varsille tai linja-autopysäkeille. Kanteleen mukaan tällaisessa toiminnassa ei ole mitään järkeä. Monesti hylätyt tavarat ovat sen tyyppisiä, että ne saisi viedä ilmaiseksi jäteasemalle.

- Yleensä ne kuormat on semmoisia, että ne on viety sinne jollain muulla kulkuvälineellä kuin polkupyörän tarakalla tai taskuissa. Mahdollisuus olisi ollut toimittaa ne ihan oikeaan paikkaan, kun ne on autolla viety, Kantele ihmetteli ja jatkoi:

- Se on todella vastuutonta ja ajattelematonta toimintaa. Varsinkin jos sinne viedään vaarallisia jätteitä, niin ne ovat todella suuri haitta luonnolle. Siinä on myös se vaara, että paikalle tulee nuorisoa, ja jätteet kenties levitellään sinne. Silloin on ympäristövahingon lisäksi henkilövahingon vaara.

Kuuntele koko haastattelu täällä.

Minni Salminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi