Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Menivätkö Lahden Liipolan tulipalon uhreille tarkoitetut lahjoitustavarat oikeaan osoitteeseen? Kirpputori vastaa somesyytöksiin

Luhtikadun tulipalossa kotinsa menettäneille lahjoitettiin runsaasti vaatteita ja muuta tavaraa. Myymäläpäällikkö Matti Saira järjesteli heinäkuussa tavaroita varastossa. Kuva: Antti Yrjönen

Liipolan tulipalossa Lahdessa heinäkuussa kotinsa menettäneille tulvi lahjoitustavaraa, jonka vastaanottamisen ja eteenpäin jakamisen hoiti Kirkkis-kirpputori. Facebookissa keskiviikkona heränneen keskustelun mukaan lahjoitustavara ei olisi kuitenkaan aina päätynyt oikeaan osoitteeseen vaan sitä olisi myös myyty eteenpäin.

Somejulkaisun mukaan tulipalossa kotinsa menettänyt oli varannut kirpputorilta sijaiskotiinsa keittiönpöydän tuoleineen. Kun kalustoa mentiin hakemaan, se olikin myymälän puolella 60 euron hintalapulla varustettuna.

Lahti-ryhmässä julkaistua kirjoitusta on kommentoitu runsaasti.

Menivätkö lahjoitustavarat oikeaan osoitteeseen vai myydäänkö niitä, myymäläpäällikkö Matti Saira Kirkkis-kirpputorilta?

Saira lupaa selvittää, mistä on kyse.

– Olen todella pahoillani, jos kirjoituksessa kuvattu asia on tapahtunut. Meidän on selvitettävä juurta jaksaen, miten tämä on käynyt. Lupaan kyllä kertoa siitä heti, kun tietoa saadaan, Saira vakuuttaa.

Tavaraa tuli tajuttomasti

Luhtikadun tulipalo kosketti syvästi lahtelaisia ja moni halusi auttaa tulipalossa kotinsa menettäneitä lahjoittamalla vaatteita, huonekaluja ja astioita. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä sopi heinäkuussa Kirkkiksen kanssa, että kirpputori ottaa vastaan ja jakaa Luhtikadun asukkaille lahjoitettua tavaraa.

– Tavaraa tuli tajuttomasti: huonekaluja, vaatteita, astioita. Kaaos oli aivan kauhea. Emme me ennättäneet muutamaan viikkoon tehdä muuta kuin hakea tavaroita kahdella pakettiautolla ja tuoda niitä sisään.

Saira arvelee tietävänsä, missä virhe on saattanut sattua.

– Monta pakettiautoa haki lahjoitustavaraa päivittäin ja se lastattiin varastoon, jossa oli jo ennestään jotain meidän omaa myyntiin tarkoitettua tavaraamme. On mahdollista, että tässä vaiheessa tavaroita on sekoittunut, Saira arvelee.

Nyt lahjoitustavarat on saatu eriteltyä erikseen kirpputorin muusta myytävästä tavarasta. Sairan mukaan Luhtikadun asukkaat saavat edelleen hakea lahjoitustavaraa korvauksetta.

Kuva: Iiris Andersson

Kirjoituksen mukaan lahjoitustavaraa on ollut myynnissä, eikä tavaranjaossa ole ollut mitään kontrollia. Se ei Sairan mukaan pidä paikkaansa.

Ihan kuka tahansa ei voi marssia kirpparille tavaroita valitsemaan.

– Kaikki mitä on lahjoitettu tähän tarkoitukseen, menee sosiaalitoimen ja hyvinvointiyhtymän kautta. Ei kuka tahansa voi marssia tänne pyytämään lahjoitustavaraa siksi, että on menettänyt kotinsa. Kaikki koordinointi menee hykyn kautta, eikä meille ole tietosuojasyistä edes annettu mitään nimilistoja avunhakijoista. He tulevat sosiaalitoimen tai hykyn lähettäminä.

Edelleen runsaasti tarjolla

Sairan mukaan lahjoitustavaraa on haettu lopulta hyvin vähän ja sitä on edelleen runsaasti tarjolla. Vaatteita ja huonekaluja on lahjoitettu myös muille tulipalossa kotinsa menettäneille.

– Tavaroita on vieläkin todella paljon, ja kysyimme hyvinvointiyhtymästä, voiko niitä lahjoittaa samanlaisista syistä kotinsa menettäneille. Myös nämä ihmiset tulevat meille sosiaalitoimen tai hykyn kautta, Saira kertoo.

Lahden Liipolan Luhtikadulla syttyi tulipalo myöhään maanantaina heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Satakunta asukasta evakuoitiin asunnoistaan. Palosta arvioidaan aiheutuneen miljoonavahingot.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi