Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Olisi tähän pienempikin riittänyt" - valtavan V-kirjaimen muodostava nosturi hämmästyttää lahtelaisella rakennustyömaalla

Lahden Paavolaan päiväkodin työmaalle tuotu nosturi on nimeltään Liebherr LR 1280. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden katukuvaan on noussut melko harvinainen ilmiö.

Kun oikeasta kulmasta katsoo, päiväkodin työmaalla Paavolassa seisova nosturi piirtää taivaanrantaan valtavan V-kirjaimen.

Nosturi on sama, joka viime kesänä pystytti Fazerin ksylitolitehtaan runkoa Kasakkamäellä.

Muhkea laite on nimeltään Liebherr LR 1280 ja rakennusalan kielellä ilmaistuna "tela-alustainen ristikkopuominen nosturi". Sen telaketjut ovat 1,20 metriä leveät ja osaltaan mahdollistavat erittäin suuren kantavuuden.

– Tämä on ihmeellinen nosturi. Sen minkä se jaksaa nostaa, se pystyy myös kantamaan, kuvaa Schmidbauer-yhtiön myyntipäällikkö Jorma Nieminen.

Rakennusliike Olavi Järvisen työmaalla Paavolassa oleva nosturi voi nostaa 280 tonnia reilun viiden metrin päässä.

– Tarvitsimme ulottuvan ja tehokkaan nosturin. Olisi siihen kyllä pienempikin riittänyt, mutta tämä sattui olemaan sopivasti vapaana, kertoo rakennusliikkeen hallituksen puheenjohtaja Tuomo Järvinen.

Päiväkodin suurimmat elementit painavat "vain" reilut 10 tonnia, mutta tehoa tarvitaan, kun osia nostetaan laajahkon rakennuksen toiselle reunalle. Päiväkotiin tulee kolme kerrosta, joista ylimmässä on teknisiä tiloja.

Vahva nostaja

Raskaita kuormia nostaa rakennustyömailla yleensä torninosturi. Pystysuoraan nouseva terästorni muodostaa yläpäähän asennetun poikittaisen puomin kanssa T-kirjaimen. Puomin ja siihen liitettyjen vaijereiden avulla nostetaan rakennusten betonielementit paikoilleen.

Suurta muutosta rakentamiseen ei ensi vuonna tule, ainakaan Etelä-Suomessa. Myyntipäällikkö Jorma Nieminen

Samaa hommaa hoitaa V-mallin nosturi, joka kehittyi nykymuotoonsa Yhdysvalloissa. Siellä Nieminenkin opiskeli alaa noin 30 vuotta sitten. Euroopassa tämän tyypin nostureita valmistaa Liebherrin lisäksi muun muassa Demag.

V-mallin nosturi voittaa Niemisen mukaan kantavuudessa vaihtuvamittaisella puomilla varustetun, yleensä pyörillä liikkuvan nosturin.

Suuri kantavuus perustuu kahteen vastakkaiseen, samasta pisteestä lähtevään "käsivarteen" eli peruspuomiin ja jipiin, jonka takana alhaalla vahvojen vaijereiden päässä ovat vastapainot.

Nieminen arvioi, että tämäntyyppisiä erikokoisia nostureita on eri yrityksillä Suomessa yhteensä satakunta, Lahdessakin useita, joskin pienempiä kuin Paavolan laite.

Euroopan suurin lajissaan

Münchenissä pääpaikkaansa pitävä Schmidbauer on Niemisen mukaan Euroopan suurin Euroopassa toimiva nostoyritys noin 600 nosturillaan.

Saksalaisyhtiön periaate myös Suomessa on toimittaa työmaalle nosturi ja kuljettaja.

Fazerin tontilla nosturi viipyi kolme kuukautta, Paavolassa on määrä olla pari kuukautta. Seuraavasta työmaasta Lahdessa neuvotellaan.

"Positiiviselta näyttää"

Suomi rakentaa vimmatusti, mutta pitkän nousukauden on ennustettu kääntyvän laskuksi ensi vuonna.

– Ennusteita tulee, mutta mitään suurta muutosta rakentamiseen ei ensi vuonna tule, ainakaan Etelä-Suomessa, Nieminen toteaa.

– Positiiviselta näyttää, sanoo Olavi Järvisen hallituksen puheenjohtaja Tuomo Järvinen.

Lahdessa vilkkaudesta kertovat nosturit muun muassa Ranta-Kartanossa, LAD-museolla Päijänteenkadulla, Kivimaan koululla ja kerrostalotyömaalla Saimaankadulla.

Viisi vuotta Suomessa toiminut Schmidbauer pyrkii myös Ruotsin puolelle, muun muassa valtavaan akkutehdashankkeeseen. Northvoltin tehtaan rakentaminen alkoi syyskesällä Pohjanlahden rantakaupunki Skellefteåssa.

Jopa 55 jalkapallokentän kokoinen laitos tarvitsee runsaasti rakentajia ja koneita sekä tuotantovaiheessa 2 500 työntekijää. Heitä etsitään Suomestakin.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi