Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Silppua, haravoi, kompostoi: näin pääset eroon pihan lehtipeitteestä - lahtelaispihassa urakoitiin 30 kottikärryllistä lehtikompostiin

Marttojen asiantuntija neuvoo kikkansa, joiden pitäisi helpottaa lehtien alle hautautuvaa puutarhanhoitajaa.

Lahtelaisen Jaakko Hakalan kompostikehikko täyttyi viikonlopun aikana lehdistä. Kuva: Katja Luoma

Monen omakotitalon pihassa riittää näinä päivinä työsarkaa maahan varisseiden lehtien siivoamisessa ja pois kuskaamisessa. Sunnuntaina Lahdessa kotipihaansa haravoineella Jaakko Hakalalla oli takanaan toimelias viikonloppu. Lauantaina lehtien siivoamisessa oli vierähtänyt aikaa nelisen tuntia, ja kotipihan perällä sijaitseva komposti pullisteli jo sinne kiikutetuista lehdistä.

– 30 kottikärryllistä lehtiä meni eilen kompostiin. Peräkärryllä voi vielä viedä osan kaatopaikalle. Haavanlehdet ovat sen verran kovia, että ne eivät maadu kunnolla. Ne vien aina pois, Hakala kertoo.

Hänen kotipihansa omenapuut eivät tänä vuonna tuottaneet satoa riesaksi asti, toisin kuin viime vuonna.

– Silloin täytyi viedä kymmenen jätesäkillistä kaatopaikalle, kun niitä tuli niin älytön määrä. Laitoin kyllä omenoita myös piha-aidan viereen muovikasseihin. Jollekin ne olivat kelvanneet, sillä kassit olivat kadonneet, Hakala sanoo.

Ruohonleikkuri avuksi

Jaakko Hakala vietti viikonloppuna useita tunteja haravan varressa. Kuva: Katja Luoma

Helpoin tapa omakotitalon lehtipeitteen taltuttamiseksi on hurauttaa kuivien lehtien yli ruohonleikkurilla, vinkkaa Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Ruohonleikkuri tepsii erityisen hyvin koviin haavan, tammen ja vaahteran lehtiin. Pieni silppumäärä maatuu pihalle helposti kevääseen mennessä, ja nurmikkokin saa siitä uutta puhtia.

Jos lehtiä on paljon, ainakin osa täytyy kerätä pois. Ikonen itse suosii lehtiharavaa. Lehtiä voi myös pöhisyttää vaikkapa lehtipuhaltimella tai -imurilla.

– Mukulakiven tai soratien seasta voi olla vaikea haravoida, siihen puhaltimet ovat käteviä, Ikonen sanoo.

Laatoituksella lojuviin neulasiin hän suosittaa harjaa. Nurmikolle pienet neulaset voi jättää suosiolla maatumaan.

Myös kompostointi onnistuu

Lehtien kompostointi onnistuu tavallisessa kompostikehikossa. Lehdet tarvitsevat kompostoituakseen vettä ja typpeä, jota esimerkiksi kananlantarakeet ja keittiökomposti sisältävät.

Mullaksi muuttamisen voi tehdä myös jätesäkissä. Se tapahtuu seuraavasti: kerää suuri muovinen jätesäkki täyteen lehtiä ja pistele siihen reikiä. Lisää sekaan vettä ja typpeä kuten tavalliseenkin kompostiin. Säkkejä pitää välillä liikutella, että massa sekoittuu tasaiseksi.

Kottikärryn lehtikasaa voi talloa tiiviimmäksi, niin kyytiin mahtuu enemmän. Kuva: Katja Luoma

Lehtiä ja lehtisilppua voi levittää myös katteeksi kasvien, pensaiden ja perennoiden juurille. Alppiruusun juuristoalueen ja myöhään istutetut kukkasipulit voi peittää lehdillä.

Lehtiä saa uppoamaan myös kasvimaalle tai viljelypalstoihin ja -laatikoihin, joihin niitä voi käännellä mullan sekaan.

Älä laita lehtiä sekajätteeseen

Lehtiä ei saa laittaa sekajätteeseen. Biojäteastiaan lehtiä saa laittaa, mutta ne täyttävät astian nopeasti.

Tyypillisesti jätteenkäsittelylaitokset vastaanottavat lehtiä maksusta. Tällöin lehdet voi kerätä vaikkapa jätesäkkiin tai peräkärryyn ja tyhjentää kaatopaikalle.

Näin homma toimii esimerkiksi jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkealla, joka toimii Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella.

– Ensisijainen vaihtoehto pitäisi olla lehtikompostori, mutta sinne eivät oksat ja risut oikein sovellu, sanoo kuljetusvastaava Terttu Nyberg.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
 STT
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi