Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden kaupungin tekemät matkat lisääntyvät, eniten reissataan ulkomaille: "Henkilökohtainen läsnäolo on nopein ja tehokkain tapa tehdä edunvalvontaa"

Parin kuukauden sisällä matkoihin on käytetty kymmeniä tuhansia euroja. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että kaikki matkat ovat tarkkaan harkittuja.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että sekä kotimaiset että ulkomaiset kaupungit tiivistävät verkostojaan toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi kaupungin edustajien matkustaminen on tärkeää, jotta Lahden etuja voidaan valvoa ja kehittää tehokkaasti. Kuva: Mirja Hussain

Tämän jutun tullessa ulos Lahden kaupungin liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki on jo World Winter Sports Expo -messujen tähden Kiinassa. Suomi on Pekingin messujen kunniaisäntä, ja Lahden seutu edustaa Suomen 500 neliön messuosastolla yhdessä Helsingin kanssa.

Kiinan-matka on yksi Lahden kaupungin tekemistä matkoista, joiden määrä on kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan lisääntymässä. Se ei Timosen mukaan johdu Lahdesta vaan siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

– Kaupunkien merkitys kasvaa, niiden välinen verkostoituminen tiivistyy, ja Lahden on välttämätöntä olla mukana kehityksessä. Henkilökohtainen läsnäolo on edelleen nopein ja tehokkain tapa tehdä edunvalvontaa, oppia muilta ja vaikuttaa asioihin, Timonen sanoo.

Lahden kaupungin luottamushenkilöiden matkoista suurin osa on suuntautunut ulkomaille parin viime vuoden aikana. Valtaosa matkoista on seminaari- tai konferenssimatkoja sekä opinto- ja tutustumismatkoja tai osallistumista kansainvälisiin kokouksiin.

– Ihan kaikkea ei keksitä Lahdessa. Matkalle lähtö on aina perusteltua ja kohteet ja asiat tarkkaan harkittuja. Lahden kaupunki reissaa useampaan muuhun suureen suomalaiskaupunkiin verrattuna vähän, Timonen kertoo.

Kuva: Juha Peurala

Kiinan matkan tarkoitus on houkutella lisää kiinalaisia hyppyrikaupunkiin ja esitellä Lahden talviurheilun tapahtuma- ja fasiliteettiosaamista. Lanki oli keskiviikkona ehtinyt jo pitää yhden presentaation suoraan matkalta saapuen Suomen suurlähetystön järjestämässä Sustainable solutions in Winters Sports -seminaarissa. Lanki kertoo, että aiheena oli Lahden ratkaisut Urheilukeskuksen päivittäisen infran ylläpidossa ja tapahtumien järjestämisessä kestävästä näkökulmasta.

– Ympäristöpääkaupunki 2021 -kulmaa tuotiin luonnollisesti myös esille, ja useita konkreettisia esimerkkejä ekologisista teknisistä ratkaisuista, hän sanoo.

Lankin mielestä tärkein peruste hänen läsnäololleen Kiinassa on se, että Lahden ja sen liikuntapalveluiden on tärkeää olla läsnä kun Business Finland, kaupungit ja yritykset sekä Lahden alueen eri toimijat markkinoivat suomalaista talviurheiluosaamista Kiinaan ja maailmalle. Samalla hankitaan matkailijoita Lahden seudulle.

– Urheilukeskus ja sen talviurheiluinfra reitistöineen on yksi tämän työn tärkeä perusta tapahtumineen, ja tämä on johtamani liikuntapalvelut- yksikön vastuulla.

Lankin osallistumisen kustannukset ovat noin 1 800 euroa.

Lahti ja Zhangjiakou allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen 2018. Pormestari Wu Weidong keskellä, vieressä Kuva: Mirja Hussain

Lanki edustaa Kiinan reissulla Lahden kaupunkia, mutta messuille osallistuu yhteensä nelisenkymmentä suomalaista. Heidän joukossaan Liikuntakeskus Pajulahden ja Vierumäen Urheiluopiston yritysdelegaatiot sekä Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman. Hän sanoo, että reissuun kannatti ehdottomasti lähteä, ja tarkoitus on edistää Lahden matkailun ja elinkeinoelämän kasvua.

– Tämä on hyvin rankka matka, enkä puhu nyt juhlimisesta, vaan kovasta työstä. Joka päivä myyntiä, asiakastapaamisia, verkostoitumista ja messuosastolla työskentelyä. Valmistelimme myyntimateriaalia ja matkaa pitkään, ja jokaisella osallistujalla on oma selkeä roolinsa. Vaikka digitalisaatio on muuttanut kommunikointia ihmisten välillä, se ei koskaan voi täysin korvata henkilökohtaista kontaktia, sanoo Forsman.

Menossa on Suomen ja Kiinan talviurheilun teemavuosi. Lahden kaupunki solmi Pekingin lähellä sijaitsevan miljoonakaupunki Zhangjiakoun kanssa viime vuonna ystävyyskaupunkisopimuksen. Zhangjiakou on Pekingin 2022 talviolympialaisten lumilajien pääjärjestäjä, ja Päijät-Hämeessä sijaitsee kaksi Suomen Olympiakomitean virallista valmennuskeskusta, Pajulahti sekä Vierumäki.

– Lähtö Kiinaan on tarkkaan harkittu päätös. Lahti edustaa messuilla Lahti Winter Sport Capital -teemalla, josta aiomme ottaa kaiken irti. Kukaan ei tule meitä täältä Suomesta hakemaan, vaan meidän on markkinoitava palveluitamme ja esimerkiksi sitä, että Pekingistä on Helsinkiin suorat 7,5 tunnin lennot ja junayhteys kansainväliseltä lentokentältä Lahteen, Forsman sanoo.

Pekingin messuilla on yli 160 000 kävijää.

Kinasta Suomeen tulleet Cloud Li, Kaka Wu, Sarah Lin ja Chun Chun Jin lämmittelemässä Hollolan Messilässä rinteen kupeessa 2018. Kuva: Saara Larkio

Viime viikolla Lahti osallistui Brysselissä European Week of Cities and Regions -konferenssiin. Lahti oli mukana Let’s make a match and fall in ”city love” -ohjelmaosiossa, jossa Euroopan ympäristöpääkaupungit esittelevät osaamistaan. Matkalla tehtiin myös edunvalvontaa esimerkiksi Euroopan parlamentissa, Helsinki EU Officessa, ja Kuntaliiton Brysselin toimistossa. Lahti järjesti myös illallisen suomalaisille EU-parlamentin jäsenille ja kutsuvieraille.

Reissuun osallistui Lahdesta kuusi henkeä, kuten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén ja kaupunginhallituksen jäsen Pekka Komu. Heinolan kaupungilta mukana oli kaksi henkeä. Matkakustannukset olivat noin 10 000 euroa.

Vaikka videokonferensseja on Pekka Timosen mukaan lisätty, on tilanteita, joissa ne eivät yksinkertaisesti toimi.

– Jos paikalla on vaikkapa 20 kaupunkia, on videokonferenssin pitäminen hyvin hankalaa ja epätarkoituksenomaista. Fakta on, että isojen suomalaiskaupunkien toiminta on kansainvälistä ja kansainvälistyminen vain lisääntyy jatkossa. Lahti on yksi näistä isoista kaupungeista, ja matkustaminen on normaali osa asiantuntijatyötä, Timonen sanoo.

Timonen muistuttaa, että myös Lahteen on tulossa vastavuoroisesti paljon väkeä ulkomailta Green Capital -vuoden aikana.

– Edellisten ympäristökaupunkien tietojen perusteella Lahteen on tulossa enemmän kansainvälisiä vieraita kuin koskaan aikaisemmin.

Lautakunta kävi pyöräilemässä Belgiassa ja Hollannissa

Syyskuussa Lahden tekninen ja ympäristölautakunta kävi opintomatkalla Alankomaissa ja Belgiassa. Matkalle osallistui 13 luottamusmiestä ja viisi virkamiestä tai asiantuntijaa. Matkakustannukset olivat noin 33 000 euroa. Vieraat liikkuivat paikan päällä kävellen ja pyöräillen, Alankomaiden ja Belgian väli taitettiin bussilla. Lautakunta tutustui muun muassa kaupunki- ja liikennekehitykseen Nijmegeninissä, joka oli vuoden 2018 Euroopan vihreä pääkaupunki.

Matkalla mukana ollut lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen kertoo nähneensä kaupunkien asuinalueilla, miten tieverkosto palvelee paikoitellen ensisijaisesti pyöriä ja autot vain vierailevat teillä. Hän toivoo, että esimerkiksi ympäristöpääkaupunki Nijmegenin "useita hyviä käytäntöjä" saataisiin poimittua lahtelaiseen arkeen.

En pidä sitä varsinaisesti matkustamisena, vaan työn tekemisenä eri osoitteissa. Lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Mäkinen

– Pidän luottamushenkilöiden tekemiä matkoja pääosin hyödyllisinä, kun ohjelmat on rakennettu tiiviiksi ja informatiivisiksi. Lautakunta teki tämän kyseisen matkan ulkomaille, muut lautakunnalle jo pitkään järjestetyt vuosittaiset opintomatkat on pidetty tämän lautakunnan ajan kahdesti Suomessa. Ensi vuoden vastaava lautakunnan opintomatka on ajateltu järjestää samoin Suomessa, Mäkinen kertoo.

Sanna Mäkinen kertoo tekevänsä arviolta 1–2 työmatkaa vuodessa ulkomaille. Helsingin suuntaan hän kertoo menevänsä varsin usein kokousten takia.

– En pidä sitä varsinaisesti matkustamisena, vaan työn tekemisenä eri osoitteissa.

Lahden kaupunginvaltuusto lähdössä valtuustoseminaariin Vantaalle torstaina. Kuva kaupungintalon vierestä, bussiin ovat juuri nousseet demareiden Alettin Basboga ja Sirkku Hildén, Jetta Laakso ja hänen takanaan Pekka Komu. Kuva: Vili Uuskallio

Lahtelaisia varhaiskasvattajia kävi syyskuussa pohjoismaisessa seminaarissa Ruotsin Västeråsissa. Seminaarissa käsiteltiin sitä, miten Unicefin lasten oikeuksien julistus näkyy pohjoismaisten päiväkotien toiminnassa. Seminaarissa oli luentoja, työpajoja ja tutustumiskäyntejä päiväkoteihin. Lahti järjesti Västeråsissa kaksi työpajaa, jotka käsittelivät osallistavaa oppimisympäristöä ja lapsiystävällistä kaupunkia. Matkan kustannukset olivat 23 511 euroa.

Lahdesta seminaariin osallistui 33 varhaiskasvatuksen asiantuntijaa, pääosin päiväkotien varajohtajia tai monikulttuurisuusvastaavina toimivia varhaiskasvatuksen opettajia. Lahden päivähoitojohtaja Mika Harjun mielestä tapaamisissa on tärkeää ystävyyskaupunkitoiminta ja mahdollisuus ammatilliseen kehittymiseen ja opin saamiseen muiden pohjoismaiden käytännöistä. Harju kertoo, että Lahden osallistujat arvioivat seminaarin jälkeen, mitä ammatillisesti mielenkiintoista jäi mieleen.

– Palautteissa mainittiin esimerkiksi se, että reissussa sai hyvää tietoa tieto- ja viestintätekniikan käytöstä lapsien kanssa, esimerkkejä monikulttuuristen lasten kanssa toimimisesta ja lasten päivärytmin suunnittelusta.

Huomionarvoista lienee sekin, että matkalla lahtelaiset huomasivat Lahden omat vahvuudet.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi