Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti selvittää parhaillaan lentokompensaation mahdollisuutta – mitä sanoo ympäristöpääkaupunkihankkeen johtaja?

Lentämisen on sanottu olevan ilmaston kannalta kaikkein haitallisin liikennemuoto. Kuva: Anton Soinne

Kysymys siitä, miten suuripäästöinen lentomatkustaminen sopii Euroopan vihreä pääkaupunki -hankkeeseen, on kaupunginjohtaja Pekka Timosen mielestä hyvä ja luonnollinen kysymys.

– Minusta on hyvä, että on tietoisuutta ympäristöasioista, mutta ratkaisu ei voi olla eikä ole kotiin jääminen. Matkustusohjeessamme sanotaan, että aina pitää pyrkiä valitsemaan ympäristöystävällisin matkustusvaihtoehto. Mutta ajankäytön kannalta junalla Brysseliin ja takaisin ei ole järkevin vaihtoehto.

Lahden kaupungin luottamushenkilöiden matkoista suurin osa on suuntautunut ulkomaille parin viime vuoden aikana.

– Ihan kaikkea ei keksitä Lahdessa. Matkalle lähtö on aina perusteltua ja kohteet ja asiat tarkkaan harkittuja. Lahden kaupunki reissaa useampaan muuhun suureen suomalaiskaupunkiin verrattuna vähän, Timonen sanoo.

Lentojen kompensointimahdollisuudet ovat kaupungilla työn alla ja "niitä selvitellään". Timonen ei halua ottaa asiaan tarkempaa kantaa ennen selvityksen valmistumista.

Lahden Vihreät teki toukokuussa valtuustoaloitteen kaupungin edustus-, virka- ja opintomatkojen kompensoinnista. Aloitteen mukaan kaupungin tulee vähentää lentämistä ja kompensoida sen aiheuttamia päästöjä. Vihreiden mukaan tapoja kompensoida on monta; panostuksia uusiutuviin energiahankkeisiin, metsitysprojektien rahoittamista, soiden ennallistamista tai päästöoikeuksien pois ostamista.

"Kun tarvitsee päästä Eurooppaan tai pidemmälle, on lennettävä"

Lahden Green Capital -hankkeen johtaja Milla Bruneau sanoo, että kannattaa lentokompensaatiota, mutta toteuttamistapa pitää miettiä kaupunkikohtaisesti.

– Kompensaatio toiminee jatkossa, ennen kuin koneet nousevat ilmaan sähköisesti tai muuten kestävämmin kuin nyt.

Euroopan vihreä pääkaupunki -hanke on täyttänyt Bruneaun kalenterin matkustuspäivillä. Lähiaikojen kohteita ovat muun muassa Venäjä, Hollanti ja Norja. Hän ei ole ottanut henkilökohtaisesti käyttöön kompensaatiota, mutta perheen toinen auto on kaasuauto ja toinen on tarkoitus korvata mahdollisesti hybridillä. Lahden sisäiset matkat Bruneau kertoo taittavansa jalan aina kun voi.

– Vaikka joudun nyt matkustamaan lentokoneella tässä työssä, en osaa pitää sitä huonona asiana, koska sehän on mielettömän hienoa, että Lahti kiinnostaa nyt globaalisti. Kutsuja satelee koko ajan niin Euroopasta kuin Euroopan ulkopuolelta. Maailmalla halutaan kuulla, miten Lahti on edelläkävijä ympäristöasioissa.

Bruneau sanoo, että Euroopan sisällä on todella helppoa liikkua kestävästi eli pääsääntöisesti joka paikkaan pääsee junalla.

– Meillä tilanne on todella erilainen. Suomi on tavallaan saari. Niin kauan kuin liikutaan Suomen sisällä tai itään, juna on paras vaihtoehto, mutta kun tarvitsee päästä Eurooppaan tai pidemmälle, on valitettavasti turvauduttava lentokoneeseen.

"Yhdelläkään hupimatkalla en ole ollut, enkä sellaista hyväksy"

Bruneau toimi ennen nykyistä tointaan Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtajana, ja hänkin sanoo, että Lahti matkustaa vähän.

– Kaikkea pitää tehdä järkevässä määrin. Hyödynnämme Green Capital -työssä tietenkin Skype-palavereita kun se on mahdollista, mutta tietty määrä sidosryhmäyhteistyötä on tehtävä kasvokkain. Yritän tehdä siviilielämässäni vihreitä valintoja niin paljon kuin mahdollista.

Hän korostaa, että niin Lahden kaupungin matkoilla kuin nyt Green Capital -matkoilla on kysymys työnteosta.

– Yhdelläkään hupimatkalla en ole kaupungin nimissä ollut, enkä sellaista hyväksy. Se on myös omasta asenteesta kiinni. Menen matkoille edustamaan ja tekemään töitä, ja aina pitää olla tuloksia tuomisina.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi