Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pääministeri Antti Rinne näyttää varovaista vihreää korkeakoulupaikkojen määrän kasvattamiselle Lahdessa – "Lupasin tarkastella asiaa suopein mielin"

Rinne keskusteli lauantaina lahtelaispäättäjien kanssa esimerkiksi kaupungin työllisyysongelmasta. Lisäksi hän esittäytyi kansalaisille Orimattilassa, Lahdessa ja Heinolassa.

Antti Rinne tapasi lahtelaisia kauppakeskus Triossa. Kuva: Katja Luoma

Päijät-Hämeessä vieraillut pääministeri Antti Rinne (sd.) keskusteli lauantaina kaupunginjohtaja Pekka Timosen ja muiden lahtelaisten päättäjien kanssa hallitusohjelman sisällöstä ja kaupungin tulevaisuuden haasteista.

Tapetilla oli esimerkiksi työttömyysongelma, joka on Lahdessa muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna suuri. Rinne huomauttaa, että Lahden seudulla väestön koulutusastekin on matalampi kuin muissa suurissa kaupungeissa.

– Totesimme yhdessä, että tämän alueen osalta pysyvämpi työllisyysasteen korottaminen liittyy koulutusasteen nostamiseen. Puhuimme, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston toimintaa voisi täällä laajentaa. Lupasin tarkastella asiaa suopein mielin, kun sellaisia esityksiä tulee, Rinne kertoo.

Rinteen mukaan Lahden kaupungin elinvoiman kannalta on tärkeää kasvattaa koulutusastetta. Kuva: Katja Luoma

"En suoraan sano kyllä tai ei"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén (sd.) on hyvillään siitä, että pääministeri näyttää varovaista vihreää valoa kaupungin toiveisiin ammattikorkeakoulu- ja yliopistotutkintojen aloituspaikkojen määrän kasvattamisesta.

– Täällä on noin 7 000 opiskelijaa, kun suunnilleen samankokoisessa Jyväskylässä on 15 000–20 000, Hildén huomauttaa.

Pääministeri Rinteen mukaan koulutusaste heijastelee koko kaupungin elinvoimaa.

– Koulutusasteen nostaminen tapahtuu kaikkein nopeimmin sitä kautta, että myös korkeakoulujen aloituspaikkoja on nykyistä enemmän, hän sanoo.

Pääministeri varoi kuitenkin antamasta suoralta kädeltä lupauksia määrän kasvattamisesta.

– En suoraan sano, että kyllä tai ei. Ymmärrän hyvin tämän tavoitteen ja uskon, että sille voidaan tehdä jotakin, hän muotoilee.

Marjatta Vanninen esitti kauppakeskus Triossa pääministeri Rinteelle näkemyksiään eläkkeestä ja kasvavista elinkustannuksista. Kuva: Katja Luoma

Keskusteluissa myös MAL-sopimus ja työllisyyden kuntakokeilu

Sirkku Hildénin mukaan kaupungin edustajat ottivat puheeksi myös ensi keväänä käynnistyvän työllisyyden kuntakokeilun, johon Lahti havittelee mukaan. Kokeilussa kaupunki, te-toimisto ja hyvinvointiyhtymä tekisivät aiempaa tiiviimpää yhteistyötä. Ajatus on, että työttömät saisivat tarvitsemaansa tukea ja rekrytointipalvelua aiempaa tehokkaammin samalta luukulta.

– Toimme ilmi miten kriittistä on, että Lahti pääsee kokeiluun mukaan, sanoo Hildén.

Keskustelua heräsi myös Lahden kaupungin halusta solmia valtion kanssa MAL-sopimus ja liittyä siten isojen kaupunkien erityisasemaan Suomessa. Tähän mennessä maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset ovat koskeneet vain pääkaupunkiseutua sekä Turun, Tampereen ja Oulun seutuja.

– Lahti pääsee ilman muuta mukaan. Valtion puolelta on vielä hieman kesken se, mitä tavoitteita tulemme MAL-sopimusneuvotteluihin asettamaan. Uskon, että Lahti tulee olemaan aktiivinen osapuoli tässä keskustelussa ja löydämme hyviä yhteisiä linjauksia, Rinne sanoo.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi